Λαχανικά

Πιπεριά χαλαπένιο

Πιπεριά χαλαπένιο
Η πιπεριά χαλαπένιο είναι μια μεσαίου μεγέθους πιπεριά τσίλι τύπο λοβό ποικιλίας του είδους Capsicum annuum. Μία ώριμη πιπεριά χαλαπένιο έχει μήκος 5–10 cm και με στρογγυλή, σταθερή, λεία σάρκα πλάτους 25–38 mm. Συχνά συλλέγεται και καταναλώνεται ενώ είναι ακόμα πράσινο. Πιο περιστασιακά το αφήνουν να ωριμάσει πλήρως και να γίνει κόκκινο, πορτοκαλί ή κίτρινο. Είναι ευρύτερο και γενικά πιο ήπιο από το παρόμοιο πιπέρι Serrano.

Ιστορία και ετυμολογία 

Το χαλαπένιο ονομάζεται ποικίλα huachinango, το ώριμο κόκκινο jalapeño και το chile gordo (που σημαίνει “λίπος πιπέρι τσίλι”) επίσης γνωστό ως cuaresmeño.

Το όνομα jalapeño είναι ισπανικό για το “from Xalapa ” (επίσης συλλαβισμένο Jalapa ), την πρωτεύουσα του Βερακρούζ του Μεξικού, όπου παραδοσιακά καλλιεργούταν το πιπέρι. Το όνομα Xalapa είναι το ίδιο προέλευσης Nahuatl.

Καλλιέργεια 

Το 1999, περίπου 107.000 στρέμματα γης στο Μεξικό αφιερώθηκε στην παραγωγή jalapeño. Από το 2011 , που είχε μειωθεί σε 101.000 στρέμματα. Το Jalapeños αντιπροσωπεύει το τριάντα τοις εκατό της παραγωγής τσίλι του Μεξικού. Και ενώ η συνολική έκταση που χρησιμοποιείται για καλλιέργεια έχει μειωθεί, σημειώθηκε αύξηση 1,5% της απόδοσης όγκου ετησίως στο Μεξικό λόγω της αυξανόμενης άρδευσης, της χρήσης θερμοκηπίων, καλύτερου εξοπλισμού, γνώσεων, και βελτιωμένες τεχνικές.

Εξαιτίας αυτού, το 2009, 619.000 τόνοι jalapeños παρήχθησαν με το 42% της σοδειάς να προέρχεται από το Chihuahua , το 12,9% από τη Sinaloa , το 6,6% από το Jalisco και το 6,3% από το Michoacán .

Σύμφωνα με το USDA, ξεκινώντας από το 2010, η Καλιφόρνια παράγει τα περισσότερα jalapeños ακολουθούμενα από το Νέο Μεξικό και το Τέξας, για συνολικά 209.800 τόνους πιπεριές το 2014. Είναι δύσκολο να λάβουμε ακριβή στατιστικά στοιχεία, καθώς οι καλλιεργητές δεν τους αρέσουν να διατηρούν και να μοιράζονται τέτοια δεδομένα.

Το Jalapeños είναι ένα είδος λοβού Capsicum annuum . Η περίοδος ανάπτυξης είναι 70-80 ημέρες. Όταν ωριμάσει, το φυτό έχει ύψος 70-90 cm.Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου ανάπτυξης, ένα φυτό θα συλλέγεται πολλές φορές. Καθώς τελειώνει η καλλιεργητική περίοδος, οι πιπεριές γίνονται κόκκινες, όπως φαίνεται στη σάλτσα Sriracha . Το Jalapeños ευδοκιμεί σε διάφορους τύπους εδάφους και θερμοκρασίες, υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν επαρκές νερό.

Η βέλτιστη θερμοκρασία για τη βλάστηση των σπόρων είναι 29 ° C, με αποικοδόμηση της βλάστησης πάνω από 30 ° C και μικρή έως καθόλου βλάστηση στους 40 ° C. Ο ρυθμός βλάστησης έως 50% εξαρτάται από την παρτίδα ποικιλίας και σπόρων, αλλά δοκιμάστηκε ως μεταξύ 4 και 5 ημερών, που είναι μικρότερη από την Cayenne.