O σακχαρώδης διαβήτης (ή όπως λέμε “το ζάχαρο”) είναι μια μεταβολική νόσος, η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, σε περίπτωση που εντοπιστεί άμεσα. Έχει συνδεθεί με φαρμακευτική αγωγή, όπως η ινσουλίνη, ωστόσο υπάρχουν και άλλοι φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης, όπως η ισορροπημένη διατροφή που βοηθούν στη ρύθμιση του διαβήτη.
Τι είναι ο σακχαρώδης διαβήτης;
Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια μεταβολική νόσος η οποία εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ή και καθόλου ποσότητα ινσουλίνης, με αποτέλεσμα να λείπει αυτή η ορμόνη από το ανθρώπινο οργανισμό, η οποία ευθύνεται για την απορρόφηση και αποθήκευση της γλυκόζης. Με αυτό τον τρόπο, τα επίπεδα γλυκόζης ή σακχάρου στο αίμα είναι πολύ υψηλά.
Ως αποτέλεσμα, εμφανίζονται έντονα συμπτώματα στον ανθρώπινο οργανισμό, όπως η κόπωση, βλάβες στα νεφρά, ατονία, πολυουρία, καρδιακές παθήσεις ή επιπλοκές, κτλ.
Πως μπορώ να ρίξω το ζάχαρο με φυσικό τρόπο
Μεγάλο ρόλο στη ρύθμιση του ζαχάρου στο αίμα μπορεί να παίξουν πολλοί παράγοντες. Ο κυριότερος παράγοντας που ρυθμίζει το ζάχαρο αλλά που ευθύνεται και για την αύξηση του σακχάρου, είναι εκείνος της διατροφής. Ελέγχοντας τη διατροφή σας μπορείτε να αποφύγετε τις επιπλοκές του διαβήτη, να διατηρήσετε φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας.
Τρόποι αντιμετώπισης του σακχαρώδη διαβήτη με φυσικό τρόπο:
Έλεγχος του σωματικού βάρους
Για ανθρώπους με υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία, η απώλεια βάρους μπορεί να μπορεί να μειώσει το ζάχαρο στο αίμα. Οι δυο βασικότεροι τρόποι για τη μείωση βάρους είναι η υγιεινή διατροφή και η τακτική σωματική άσκηση.
Ρυθμίστε τη διατροφή σας
Η υγιεινή διατροφή και ο τρόπο ζωής επηρεάζουν τα επίπεδα γλυκόζης, συνεπώς και το σακχαρο σας, καθώς επίσης μπορούν να αποτρέψουν και την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη. Υπάρχουν τροφές που μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη και τη διαχείρισή του, όπως:
– Φρούτα και λαχανικά
– Ψητά/βραστά λιπαρά ψάρια, πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα
– Δημητριακά ολικής αλέσεως (όπως καστανό ρύζι, ψωμί ολικής άλεσης, πλιγούρι βρώμης, φλιτζάνι ζυμαρικό, κτλ)
– Όσπρια (όπως αρακάς, φακές, ρεβίθια, φασόλια, κτλ)
– Τρόφιμα με φυτικές ίνες (όπως αχλάδι, μπανάνα, μήλο, φράουλες, πορτοκάλια, ξηροί καρποί, μακαρόνια ολικής άλεσης, φάβα, αγκινάρα, μπρόκολο, καλαμπόκι, βρώμη, κριθάρι, κινόα, αβοκάντο, κουνουπίδι, γλυκοπατάτες, κτλ για ένα δυναμικό power health) Η τακτική κατανάλωσή φυτικών ινών μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, το ουρικό οξύ, καθώς επίσης συμβάλλει και στην εύρυθμη λειτουργία της χώνεψης.
– Το ελαιόλαδο επίσης ρίχνει το ζάχαρο σημαντικά και έχει μεγάλη διατροφική αξία. Αξίζει να γίνει μέρος της διατροφής σας και της δίαιτας σας.
– Γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών
Διαχείριση στρες και άγχους
Πέρα από τη διατροφή, το άγχος και το στρες παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιδείνωση του διαβήτη, παρά το γεγονός ότι δεν προκαλούν διαβήτη τύπου ΙΙ. Άτομα με διαβήτη τυπου ΙΙ θα πρέπει να περιορίσουν το άγχος, καθώς μέσω της έκκρισης ορμονών μπορεί να διαταραχθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα (ο γενικότερος γλυκαιμικός δείκτης), καθώς επίσης να προκαλέσουν και άλλα θέματα υγείας.
Διακοπή καπνίσματος
Έρευνα έχει δείξει ότι οι καπνιστές αντιμετωπίζουν έως και 40% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τυπου ΙΙ. Επιπλέον, το κάπνισμα αυξάνει προσωρινά τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τον έλεγχο του σακχάρου. Το κάπνισμα επιβαρύνει τόσο τη νόσο, όσο και τη σωματική άσκηση που είναι απαραίτητη για να σταθεροποιηθούν τα επίπεδα σακχάρου. Δείτε περισσότερα: πως να κόψω το κάπνισμα
Υγιής ύπνος
Ακόμη ένας παράγοντας που ρυθμίζει το ζάχαρο είναι ο ύπνος. Με έλλειψη ποιοτικού ύπνου διαταράσσονται τα επίπεδα της ινσουλίνης κατά τη διάρκεια της νύχτας και επηρεάζει το σάκχαρο στο αίμα. Προσπαθήστε να διατηρήσετε τον ύπνο σας σε ένα φυσιολογικό 8ωρο, καθώς επίσης και να κοιμάστε τις ίδιες ώρες κάθε βράδυ. Ο υγιής ύπνος μπορεί επίσης να συμβάλλει και στην αντιμετώπιση του άγχους και της αρτηριακής πίεσης. Δείτε περισσότερα στο Διαβήτης και ύπνος
Πως να ρίξω το ζάχαρο άμεσα
Αν οι παραπάνω τρόποι δεν σας βοηθούν να διατηρήσετε ένα χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, τότε η ρύθμιση του σακχάρου μπορεί να γίνει και με άλλους, πιο άμεσους τρόπους. Η αντιμετώπιση του διαβήτη μπορεί να πραγματοποιηθεί με συμπληρώματα διατροφής ή χρήση ινσουλίνης. Ωστόσο, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας προκειμένου να ελέγξετε πιθανή ευαισθησία στην ινσουλίνη.
Ανάμεσα στα παραπάνω τα συμπληρώματα, εκείνα που μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε ένα χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι η Βιταμίνη D, το A-λιποϊκό οξύ, οι Β-γλυκάνες, το χρώμιο, το συνένζυμο Q10 ή Co-Q10, τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, οι ανθοκυανιδίνες, τριγωνέλλα, κτλ. Επιπλέον, για να εμποδίσετε την αύξηση του σακχάρου μπορείτε να καταναλώνετε συχνά πράσινο τσάι και κανέλα.
Μπορείτε, λοιπόν, να ελέγξετε το σάκχαρο του αίματος είτε με τους φυσικούς τρόπους που προαναφέρθηκαν, είτε με χρήση συμπληρωμάτων διατροφής και ινσουλίνης. Σε κάθε περίπτωση, λόγω της σοβαρότητας της νόσου, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας προκειμένου να γίνει έλεγχος των επιπέδων σακχάρου. Η πιο κατάλληλη ιατρική εξέταση είναι εκείνη της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, όπου ελέγχονται πλήρως τα επίπεδα σακχάρου και της γλυκόζης.
Ακολουθήστε το Eatforhealth για όλα τα τελευταία νέα στην υγεία.
Tags: Διαβήτης τύπου ΙΙ, Σάκχαρο