Ψωμάκια Ιρλανδίας με σόδα: Μια αυθεντική συνταγή της ιρλανδικής κουζίνας για να ετοιμάσετε ένα παραδοσιακό ψωμί με σόδα, χωρισμένο σε τέσσερα κομμάτια (φάρλες), που σερβίρεται στην Ιρλανδία την Ημέρα του Αγίου Πατρικίου. Τα συστατικά του είναι αλεύρι, μαγειρική σόδα (αντί για μαγιά), αλάτι και βουτυρόγαλα. Απολαύστε τα ζεστά με βούτυρο. Είναι απλά υπέροχα!
Υλικά που θα χρειαστείτε:
250 γραμμάρια αλεύρι, συν επιπλέον για το πασπάλισμα
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 γεμάτη κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα
225 ml βουτυρόγαλα
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε μέσα το αλάτι, τη ζάχαρη και τη σόδα και ανακατεύουμε. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε το βουτυρόγαλα και στη συνέχεια τα ανακατεύουμε γρήγορα να ενωθούν. Απλώστε σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώστε για λίγο. Απλώστε τη ζύμη σε σχήμα κύκλου περίπου 20 εκατοστών, πατήστε την και κόψτε την σε τέσσερα κομμάτια (φάρλες).
Βήμα 2
Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά. Βάλτε μέσα τις φάρλες και μαγειρέψτε για 8-10 λεπτά από κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσουν και να ψηθούν. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τις φάρσες να κρυώσουν στο τηγάνι για 10 λεπτά. Ανοίξτε τις στη μέση, απλώστε μέσα βούτυρο και σερβίρετέ τις ζεστές.
Καλή όρεξη!