Τα άτομα που καταναλώνουν πολύ ρύζι, συχνό φαινόμενο σε κάποιες χώρες, εκτίθενται σε ανησυχητικές ποσότητες αρσενικού. Και αυτό επειδή το ρύζι περιέχει κατά περίπου δέκα φορές περισσότερο ανόργανο αρσενικό σε σύγκριση με τα υπόλοιπα τρόφιμα.
Μουλιάζοντας το ρύζι για αρκετές ώρες πριν το μαγειρέψουμε μειώνουμε αποτελεσματικά τα επίπεδα του αρσενικού, δηλητήριο το οποίο βρίσκεται στο ρύζι εξαιτίας της μόλυνσης του εδάφους. Η μακρόχρονη έκθεση του ανθρώπου σε μεγάλες ποσότητες αρσενικού προκαλεί πολλά προβλήματα υγείας, όπως καρδιοπάθεια, διαβήτη, βλάβες στο νευρικό σύστημα αλλά και διάφορες μορφές καρκίνου.
Ο τρόπος που μαγειρεύουμε το ρύζι μπορεί όμως να μειώσει τα επίπεδα του αρσενικού και να το καταστήσει πιο ασφαλές για την υγεία μας. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε αναλογία δύο μέρη νερό και ένα μέρος ρύζι και κατά το μαγείρεμα να αφήσουμε το σκεύος χωρίς καπάκι ώστε να φεύγουν οι ατμοί.
Μπορούμε επίσης να βάλουμε πέντε μέρη νερό και ένα μέρος ρύζι πετώντας το νερό που περισσεύει μετά το τέλος του βρασμού. Με την μέθοδο αυτή τα επίπεδα της τοξίνης μειώνονται κατά 50%. Τέλος μπορούμε να αφήσουμε το ρύζι να μουλιάσει όλη τη νύχτα. Τα επίπεδα της τοξίνης μειώνονται έτσι κατά 80%.