Το σέλινο είναι ένα αρωματικό λαχανικό με πολλά θρεπτικά συστατικά που χρησιμοποιείται στη μαγειρική σε πολλές κουζίνες του κόσμου. Τα φύλλα του μοιάζουν πολύ με εκείνα του μαϊντανού, ωστόσο έχουν πολύ διαφορετική γεύση.
Τα φύλλα του σέλινου είναι πτερωτή έως δίπτερνα με ρομβικά φυλλαράκια μήκους 3–6 εκατοστών και πλάτους 2–4 cm. Οι σπόροι του είναι ευρέως ωοειδείς έως σφαιρικοί, 1,5–2 mm μήκος και πλάτος. Οι σύγχρονες ποικιλίες έχουν επιλεγεί είτε για συμπαγείς μίσχους, για μίσχους φύλλων ή για μεγάλο υποκοτυλίδι.Ένας μίσχος σέλινου διαχωρίζεται εύκολα σε «χορδές» που είναι δέσμες γωνιακών κυττάρων κολενχύματος εξωτερικά των αγγειακών δεσμών.
Αγριοσέλινο, Apium graveolens var. graveolens, φτάνει ως και ένα μέτρο ύψος. Το σέλινο είναι ένα διετές φυτό που εμφανίζεται σε όλο τον κόσμο. Παράγει άνθη και σπόρους μόνο κατά το δεύτερο έτος. Η πρώτη καλλιέργεια πιστεύεται ότι συνέβη στην περιοχή της Μεσογείου, όπου οι φυσικοί βιότοποι ήταν αλμυρά και υγρά, ή ελώδη εδάφη κοντά στην ακτή, όπου το σέλινο αναπτύχθηκε σε κοινότητες αγροπυρό-ρουμικίου-φυτών.
Βόρεια των Άλπεων, το άγριο σέλινο βρίσκεται μόνο στην περιοχή των πρόποδων σε εδάφη με κάποια περιεκτικότητα σε αλάτι. Προτιμά υγρά ή υγρά, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, λασπώδη εδάφη. Δεν μπορεί να βρεθεί στην Αυστρία και είναι όλο και πιο σπάνιο στη Γερμανία.
Χρήση σέλινου
Το σέλινο τρώγεται σε όλο τον κόσμο ως λαχανικό. Στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη χρησιμοποιείται ο τραγανός μίσχος (μίσχος των φύλλων). Στην Ευρώπη το υποκοτύλιο χρησιμοποιείται επίσης ως ριζικό λαχανικό. Τα φύλλα έχουν έντονη γεύση και χρησιμοποιούνται λιγότερο συχνά, είτε ως αρωματικό σε σούπες και μαγειρευτά είτε ως αποξηραμένο βότανο.
Το σέλινο, τα κρεμμύδια και οι πιπεριές είναι η «αγία τριάδα» της κουζίνας της Louisiana Creole και Cajun. Το σέλινο, τα κρεμμύδια και τα καρότα αποτελούν το γαλλικό mirepoix, το οποίο χρησιμοποιείται συχνά ως βάση για σάλτσες και σούπες. Το σέλινο είναι βασικό σε πολλές σούπες.