Γαλακτοκομικά

Συμπυκνωμένο γάλα

Συμπυκνωμένο γάλα

Το συμπυκνωμένο γάλα είναι αγελαδινό γάλα από το οποίο έχει αφαιρεθεί το νερό (περίπου το 60% αυτού). Βρίσκεται συχνότερα με προσθήκη ζάχαρης, στο βαθμό που οι όροι “συμπυκνωμένο γάλα” και “γλυκοποιημένο συμπυκνωμένο γάλα” χρησιμοποιούνται συχνά εναλλακτικά σήμερα.

Γλυκαμένο συμπυκνωμένο γάλα είναι ένα πολύ παχύ, γλυκό προϊόν, το οποίο όταν κονσερβοποιείται μπορεί να διαρκέσει για χρόνια χωρίς ψύξη εάν δεν ανοίξει. Το προϊόν χρησιμοποιείται σε πολλά επιδόρπια πιάτα σε πολλές χώρες.

Ένα σχετικό προϊόν είναι το εξατμισμένο γάλα , το οποίο έχει υποβληθεί σε μια μακρύτερη διαδικασία συντήρησης επειδή δεν έχει γλυκανθεί. Το εξατμισμένο γάλα είναι γνωστό σε ορισμένες χώρες ως συμπυκνωμένο γάλα χωρίς ζάχαρη. Και τα δύο προϊόντα έχουν αφαιρέσει παρόμοια ποσότητα νερού. 

Το συμπυκνωμένο γάλα είναι αγελαδινό γάλα από το οποίο έχει αφαιρεθεί το νερό (περίπου το 60% αυτού). Βρίσκεται συχνότερα με προσθήκη ζάχαρης ,  στο βαθμό που οι όροι “συμπυκνωμένο γάλα” και “γλυκοποιημένο συμπυκνωμένο γάλα” χρησιμοποιούνται συχνά εναλλακτικά σήμερα. Γλυκαμένο συμπυκνωμένο γάλα είναι ένα πολύ παχύ, γλυκό προϊόν, το οποίο όταν κονσερβοποιείται μπορεί να διαρκέσει για χρόνια χωρίς ψύξη εάν δεν ανοίξει. Το προϊόν χρησιμοποιείται σε πολλά επιδόρπια πιάτα σε πολλές χώρες.

Ένα σχετικό προϊόν είναι το εξατμισμένο γάλα , το οποίο έχει υποβληθεί σε μια μακρύτερη διαδικασία συντήρησης επειδή δεν έχει γλυκανθεί. Το εξατμισμένο γάλα είναι γνωστό σε ορισμένες χώρες ως συμπυκνωμένο γάλα χωρίς ζάχαρη. Και τα δύο προϊόντα έχουν αφαιρέσει παρόμοια ποσότητα νερού.

Ιστορικό 

Σύμφωνα με τα γραπτά του Μάρκο Πόλο , τον δέκατο τρίτο αιώνα οι Τατάροι μπόρεσαν να συμπυκνώσουν γάλα. Ο Marco Polo ανέφερε ότι κάθε άτομο άντεξε δέκα κιλά γάλακτος πάστας, ο οποίος στη συνέχεια θα αναμίξει το προϊόν με νερό. Ωστόσο, αυτό πιθανότατα αναφέρεται στο μαλακό ταρτάρπη ( katyk ), ως εκ τούτου αναφέρεται σε ζυμωμένο, όχι φρέσκο, συμπυκνωμένο γάλα.

Ο Nicolas Appert συμπύκνωσε γάλα στη Γαλλία το 1820,  και ο Gail Borden Jr. , στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1853, ως αντίδραση στις δυσκολίες αποθήκευσης γάλακτος για περισσότερες από μερικές ώρες.

Πριν από αυτήν την ανάπτυξη, το γάλα θα μπορούσε να διατηρηθεί φρέσκο ​​για λίγο και ήταν διαθέσιμο μόνο σε άμεση γειτνίαση με μια θηλάζουσα αγελάδα . Ενώ επέστρεψε από ένα ταξίδι στην Αγγλία το 1851, ο Μπορντέν καταστράφηκε από τους θανάτους αρκετών παιδιών. Προφανώς από φτωχό γάλα που προέρχεται από αγελάδες στο πλοίο. Με λιγότερο από ένα χρόνο σχολικής εκπαίδευσης και μετά από μια σειρά αποτυχιών, τόσο του δικού του όσο και των άλλων, ο Borden εμπνεύστηκε από το σκεύος κενού. Οι αναδευτήρες συμπύκνωσαν το χυμό φρούτων και κατάφεραν να μειώσουν το γάλα χωρίς να το καψούν ή να το κατσαρώσουν .

Ακόμα και τότε τα δύο πρώτα εργοστάσιά του απέτυχαν. Και μόνο το τρίτο, που κατασκευάστηκε με τον νέο συνεργάτη Jeremiah Milbank στο Wassaic της Νέας Υόρκης , παρήγαγε ένα χρήσιμο παράγωγο γάλακτος που ήταν μακράς διαρκείας και δεν χρειάστηκε ψύξη.

Παραγωγή

Το νωπό γάλα διαυγάζεται  και τυποποιείται σε επιθυμητή αναλογία λίπους προς στερεό-μη-λιπαρό (SNF)  και στη συνέχεια θερμαίνεται στους 85-90 ° C (185–194 ° F) για αρκετά δευτερόλεπτα. Αυτή η διαδικασία θέρμανσης καταστρέφει μερικούς μικροοργανισμούς, μειώνει το διαχωρισμό λίπους και αναστέλλει την οξείδωση. Μερικοί νερό είναι εξατμίζεται από το γάλα και τη ζάχαρη προστίθεται μέχρι να επιτευχθεί μία αναλογία (περίπου το ήμισυ) 9:11 ζάχαρης έως (εξατμίστηκαν) γάλα. Η ζάχαρη παρατείνει τη διάρκεια ζωής του γλυκαμένου συμπυκνωμένου γάλακτος. Η σακχαρόζη αυξάνει την οσμωτική πίεση του υγρού , η οποία εμποδίζει την ανάπτυξη μικροοργανισμών. Το γλυκαμένο εξατμισμένο γάλα ψύχεται και προκαλείται κρυστάλλωση λακτόζης.

Πηγή: Wikipedia