Η τροφική δηλητηρίαση προκαλείται από την κατανάλωση χαλασμένων, μολυσμένων ή τοξικών τροφών. Μπορεί να εμφανιστεί σε μισή ώρα μετά την κατανάλωση της τροφής έως και μετά από τρεις ημέρες.
Τα παθογόνα βακτήρια αποτελούν τον πιο συνηθισμένο και πιο σημαντικό τύπο τροφικών δηλητηριάσεων, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο. Τροφική δηλητηρίαση μπορεί να προκληθεί από την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες όπως απορρυπαντικά, απολυμαντικά, εντομοκτόνα κ.λ.π.
Η κατανάλωση μανιταριών τα οποία είναι δηλητηριώδη, μπορεί να οδηγήσει σε τροφική δηλητηρίαση. Κάποια από αυτά μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και θάνατο.
Η τροφική δηλητηρίαση από μικροοργανισμούς προκαλείται συνήθως εάν:
- Το τρόφιμο να έχει μολυνθεί από μικροοργανισμούς.
- Το τρόφιμο έχει παραμείνει για αρκετό διάστημα σε συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη των μικροοργανισμών.
- Η κατανάλωση της ποσότητας τροφίμου είναι αρκετή ώστε να υπάρχει σε αυτήν ποσότητα μικροοργανισμών που θα προκαλέσει την τροφική δηλητηρίαση.
Συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης είναι ναυτία, εμετός, διάρροια, πυρετός, πονοκέφαλος, στομαχικός και κοιλιακός πόνος.
Πως να αποφύγετε τη τροφική δηλητηρίαση
Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγουμε μια τροφική δηλητηρίαση είναι να πετάμε τα τρόφιμα που μπορεί να μην είναι ασφαλή. Τρόφιμα όπως το κρέας, τα αυγά και τα όστρακα είναι πολύ επικίνδυνα να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση εάν δεν μαγειρευτούν σωστά ή τα καταναλωθούν ωμά. Ή ακόμα και εάν δεν ήταν καθαρά τα χέρια και οι επιφάνειες που ήρθαν σε επαφή μαζί τους.
Τρόφιμα υψηλού κινδύνου στην πρόκληση τροφικής δηλητηρίασης είναι:
Το σούσι, τα αλλαντικά που δεν μαγειρεύονται, ο κιμάς, ο οποίος μπορεί να περιέχει κρέας από διάφορα ζώα, το μη παστεριωμένο γάλα και τα ωμά και άπλυτα φρούτα και λαχανικά. Μπορούμε να αποφύγουμε την τροφική δηλητηρίαση εφόσον πλένουμε συχνά τα χέρα μας και τις επιφάνειες που τα μαγειρεύουμε.
Φροντίζουμε επίσης το φαγητό να είναι καλά κλεισμένο και αποθηκευμένο στις κατάλληλες συνθήκες. Αποθηκεύουμε σε διαφορετικά μέρη το ωμό κρέας, τα πουλερικά, τα θαλασσινά και τα αυγά από τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα.
Μαγειρεύουμε προσεκτικά και στις σωστές θερμοκρασίες τα τρόφιμα. Οτιδήποτε έρχεται σε επαφή με ωμά τρόφιμα, θα πρέπει πρώτα να απολυμανθεί πριν χρησιμοποιηθεί για το μαγείρεμα άλλων τροφίμων. Τέλος φροντίζουμε να πλένουμε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα καταναλώσουμε.