Δοκιμάστε αυτή την ελληνική συνταγή, με ασιατικές επιρροές, για να ετοιμάσετε σουβλάκια κοτόπουλου και λαχανικών με γλυκόξινη σάλτσα σόγιας. Αυτά τα σουβλάκια, βουτηγμένα σε γλυκόξινη σάλτσα από σόγια και μέλι, αποκτούν μια υπέροχη ψημένη και κολλώδη επιφάνεια στη σχάρα ή στο μπάρμπεκιου. Ενα πιάτο διασκεδαστικό στην προετοιμασία του, εντυπωσιακό στην εμφάνιση και πεντανόστιμο στην γεύση! Δοκιμάστε τα με κοτόπουλο ή με σολομό.
Υλικά που θα χρειαστείτε:
12 μακριά ξύλινα σουβλάκια ή από μπαμπού
200 γραμμάρια γλυκόξινη σάλτσα σόγιας
2 κουταλιά της σούπας σησαμέλαιο
1 κιλό φιλέτα από μπούτι κοτόπουλου, κομμένα σε κύβους 5 εκατοστών
1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε κομμάτια 5 εκατοστών
1 κόκκινη και 1 κίτρινη πιπεριά, κομμένη σε κομμάτια 3-4 εκατοστών
1 κολοκυθάκι, κομμένο σε ροδέλες πάχους 1 εκατοστών
Φυτικό λάδι για λίπανση
Πράσινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο για γαρνίρισμα
Ρύζι στον ατμό και φέτες λάιμ για σερβίρισμα
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Μουλιάζουμε τα σουβλάκια σε νερό για τουλάχιστον 30 λεπτά.
Βήμα 2
Βάλτε μαζί τη γλυκόξινη σάλτσα σόγιας και το σησαμέλαιο και ανακατέψτε καλά. Με ένα κουτάλι ρίξτε ⅓ φλιτζάνι από τη σάλτσα πάνω στο κοτόπουλο και φροντίζουμε να πάει παντού. Αφήνουμε στην άκρη να μαριναριστεί ενώ ετοιμάζουμε τα λαχανικά
Βήμα 3
Περάστε το κοτόπουλο, το κρεμμύδι, τις πιπεριές, τα κολοκυθάκια εναλλάξ σε ένα σουβλάκι, τελειώνοντας με κοτόπουλο ώστε κάθε σουβλάκι να έχει 3 κομμάτια και τα αλείφουμε με την σάλτσα
Βήμα 4
Αλείψτε με φυτικό λάδι μια ψησταριά και προθερμάνετέ την σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ψήστε τα σουβλάκια σε παρτίδες για 8-10 λεπτά, αλείφοντάς τα με τη σάλτσα και γυρίζοντάς τα περίπου στα μισά του ψησίματος. Τα μεταφέρουμε σε ταψί και τα κρατάμε ζεστά σε χαμηλό φούρνο ενώ ψήνουμε τα υπόλοιπα σουβλάκια
Βήμα 5
Ρίξτε πάνω από τα σουβλάκια φρέσκο κρεμμύδι και σερβίρετε με ρύζι στον ατμό και φέτες λάιμ
Συμβουλή του Σεφ:
Μπορείτε, αν προτιμάτε, να αντικαταστήστε το κοτόπουλο με φιλέτα σολομού χωρίς πέτσα. Κόβουμε το σολομό σε μεγάλους κύβους 6 εκατοστών. Ψήστε για 6-8 λεπτά.
Καλή όρεξη!