Ζυμαρικά

Σπαγγέτι

Σπαγγέτι

Τα σπαγγέτι ιταλικά:  [spaˈɡetti] ) είναι ένα μακρύ, λεπτό, συμπαγές, κυλινδρικό ζυμαρικό . Είναι βασικό φαγητό παραδοσιακής ιταλικής κουζίνας . Όπως και άλλα ζυμαρικά, τα μακαρόνια είναι φτιαγμένα από αλεσμένο σιτάρι και νερό. Mερικές φορές εμπλουτίζονται με βιταμίνες και μέταλλα. Ιταλικά μακαρόνια είναι συνήθως κατασκευασμένα από σκληρό σιτάρι σιμιγδάλι .  Συνήθως τα ζυμαρικά είναι λευκά επειδή χρησιμοποιείται εξευγενισμένο αλεύρι, αλλά μπορεί να προστεθεί αλεύρι ολικής αλέσεως. Το Spaghettoni είναι μια παχύτερη μορφή μακαρονιών, ενώ το capellini είναι ένα πολύ λεπτό σπαγγέτι.

Αρχικά, τα μακαρόνια ήταν ιδιαίτερα μεγάλα, αλλά μικρότερα μήκη κέρδισαν σε δημοτικότητα κατά το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα και τώρα είναι πιο συχνά διαθέσιμα σε μήκη 25-30 εκατοστά (10-12 σε). Βασίζεται μια ποικιλία πιάτων ζυμαρικών και συχνά σερβίρεται με σάλτσα ντομάτας ή κρέας ή λαχανικά.

Ετυμολογία

Σπαγγέτι είναι ο πληθυντικός της ιταλικής λέξης spaghetto , το οποίο είναι ένα υποκοριστικό του SpagO , που σημαίνει «λεπτό κορδόνι» ή «νήματος».

Ιστορία

Η πρώτη γραπτή καταγραφή των ζυμαρικών προέρχεται από το Ταλμούδ τον 5ο αιώνα μ.Χ. και αναφέρεται σε αποξηραμένα ζυμαρικά που θα μπορούσαν να μαγειρευτούν με βρασμό ,  που ήταν βολικά φορητό.  Μερικοί ιστορικοί πιστεύουν ότι οι Μπερμπέρ εισήγαγαν ζυμαρικά στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της κατάκτησης της Σικελίας. Στη Δύση, μπορεί να είχε αρχικά επεξεργαστεί σε μακριές, λεπτές μορφές στη Σικελία γύρω στο 12ο αιώνα, όπως επιβεβαίωσε η Tabula Rogeriana του Μωάμεθ αλ-Ιδρίσι , αναφέροντας ορισμένες παραδόσεις για το βασίλειο της Σικελίας .

Η δημοτικότητα των μακαρονιών εξαπλώθηκε σε όλη την Ιταλία μετά την ίδρυση εργοστασίων μακαρονιών τον 19ο αιώνα, επιτρέποντας τη μαζική παραγωγή μακαρονιών για την ιταλική αγορά.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες γύρω στα τέλη του 19ου αιώνα, τα μακαρόνια προσφέρθηκαν σε εστιατόρια όπως το Spaghetti Italienne (το οποίο πιθανότατα αποτελούταν από χυλοπίτες μαγειρεμένα μετά από την οδοντιατρική , και μια ήπια σάλτσα ντομάτας αρωματισμένη με εύγευστα μπαχαρικά και λαχανικά όπως γαρύφαλλα , φύλλα δάφνης , και σκόρδο ) και μόλις δεκαετίες αργότερα ετοιμάστηκε συνήθως με ρίγανη ή βασιλικό .

Συστατικά

Τα μακαρόνια παρασκευάζονται από αλεσμένους κόκκους (αλεύρι) και νερό. Διατίθενται επίσης μακαρόνια ολικής αλέσεως και πολλών ινών.

Πηγή: Wikipedia