Η σπανακόπιτα είναι ένα από τα πιο κλασικά και αγαπημένα φαγητά της ελληνικής κουζίνας, με βαθιές ρίζες στην παράδοση και στη μεσογειακή διατροφή. Πρόκειται για πίτα που συνδυάζει το τρυφερό σπανάκι με την πλούσια και αλμυρή γεύση της φέτας, τυλιγμένα σε τραγανό φύλλο. Κάθε περιοχή της Ελλάδας έχει τη δική της εκδοχή, άλλες πιο απλές και άλλες πιο πλούσιες με διάφορα μυρωδικά ή τυριά, όμως όλες έχουν κοινό χαρακτηριστικό την οικειότητα και τη θαλπωρή που αποπνέουν. Η σπανακόπιτα δεν λείπει από οικογενειακά τραπέζια, γιορτές, αλλά και από το καθημερινό φαγητό, αφού μπορεί να αποτελέσει είτε κυρίως γεύμα είτε νόστιμο σνακ. Με το σωστό φύλλο και τον ισορροπημένο συνδυασμό σπανάκι–φέτα, γίνεται πιάτο που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους και έχει κατακτήσει τη θέση του ως εθνικό σύμβολο της ελληνικής γαστρονομίας.
Υλικά Συνταγής
- 1 κιλό σπανάκι φρέσκο, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
- 400 γρ. φέτα θρυμματισμένη
- 2 αυγά
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 100 ml ελαιόλαδο
- Αλάτι και πιπέρι
- 1 πακέτο φύλλο χωριάτικο ή κρούστας
Εκτέλεση Συνταγής
- Σοτάρισε σε βαθύ τηγάνι το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια με λίγο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν.
- Πρόσθεσε το σπανάκι και ανακάτεψε μέχρι να μαραθεί και να βγάλει τα υγρά του. Σούρωσε καλά για να φύγει η περίσσεια υγρασία.
- Βάλε το σπανάκι σε μεγάλο μπολ και πρόσθεσε τη φέτα, τα αυγά, τον άνηθο, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι. Ανακάτεψε καλά το μείγμα.
- Λάδωσε ένα ταψί και στρώσε τα μισά φύλλα, αλείφοντας κάθε φύλλο με ελαιόλαδο.
- Ρίξε τη γέμιση και άπλωσέ τη ομοιόμορφα.
- Σκέπασε με τα υπόλοιπα φύλλα, πάλι αλείφοντας το καθένα με ελαιόλαδο.
- Χάραξε ελαφρά την πίτα με μαχαίρι και ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 50-60 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά το φύλλο.
Η σπανακόπιτα σερβίρεται ιδανικά χλιαρή, ώστε να παραμένει τραγανό το φύλλο αλλά να έχουν δέσει οι γεύσεις της γέμισης. Ταιριάζει με ένα ποτήρι ελληνικό κρασί ή ένα ποτήρι κρύο γιαούρτι, ενώ μπορεί να αποτελέσει πλήρες γεύμα συνοδευόμενη από μια απλή σαλάτα. Αν θέλεις να την κάνεις πιο ελαφριά, μπορείς να παραλείψεις τα αυγά ή να χρησιμοποιήσεις λιγότερο λάδι, ενώ για πιο πλούσια γεύση μπορείς να προσθέσεις λίγο κασέρι ή γραβιέρα. Είναι μια πίτα που ταξιδεύει τη γεύση σου σε ελληνικά χωριά και παραδοσιακά σπίτια, και θυμίζει τις αξίες της σπιτικής μαγειρικής. Φτιάχνοντάς τη, δεν δημιουργείς απλώς ένα νόστιμο πιάτο αλλά φέρνεις στο τραπέζι μια γεύση γεμάτη ιστορία και παράδοση.
Καλή όρεξη!