Η ιαπωνική κουζίνα, πέρα από τις πεντανόστιμες λιχουδιές που έχει κανείς να ανακαλύψει, κρύβει και άλλα πολλά μυστικά! Ένα από τα σημαντικότερα είναι εκείνο της μακροζωίας! Έρευνες έδειξαν ότι το μεγάλο προσδόκιμο ζωής των Ιαπώνων οφείλεται κυρίως στη διατροφή τους. Ας ρίξουμε μια ματιά στις βασικές τροφές τους για να εμπνευστούμε για τα επόμενά μας πιάτα!
Σόγια
Η σόγια αποτελεί πλούσια πηγή φυτικών πρωτεϊνών και τα φυτοοιστρογόνα της ελέγχουν την κακή χοληστερίνη, μειώνουν τον κίνδυνο καρκινοπαθειών, και βοηθούν τις γυναίκες με εμμηνοπαυσιακό σύνδρομο. Κάνει επίσης θαυματουργή για την καρδιά. Η λήψη 50 γραμμαρίων σόγιας καθημερινώς συνίσταται από πληθώρα επιστημόνων.
Ρύζι
Το ρύζι αποτελεί την βασική πηγή αμύλου της Ιαπωνίας. Το καφέ ρύζι, το άγριο και το μαύρο ρύζι είναι πλούσια σε αδιάλυτες φυτικές ίνες οι οποίες συχνά προστατεύσουν από πολλούς τύπους καρκίνου. Θεωρείται πως οι αδιάλυτες αυτές φυτικές ίνες είναι σημαντικές για την προστασία του οργανισμού κατά των καρκινικών κυττάρων.
Επίσης το ρύζι έχει άφθονο ανθεκτικό άμυλο,. Τέλος βοηθά την αύξηση των ωφέλιμων βακτηρίων για τη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου.
Μανιτάρια σιτάκε
Τα μανιτάρια σιτάκε φυτρώνουν δύο φορές το χρόνο γύρω από τον κορμό βελανιδιάς. Στην αγορά τα βρίσκουμε συνήθως αποξηραμένα. Τα μανιτάρια γενικώς, αλλά ειδικότερα τα σιτάκε είναι πλούσια σε βιταμίνες Β και σύμφωνα με έρευνες καταπολεμούν την κακή χοληστερίνη.
Φύκια νόρι
Τροφή θεραπευτική αλλά και αφροδισιακή σύμφωνα με τους Ιάπωνες. Τα φύκια νόρι δένουν τα υγρά με τα στέρεα υλικά των φαγητών μας. Αποτελούν βασική τροφή για τους Ιάπωνες και αποτελούν το 10% της διατροφής τους. Έχουν ελάχιστες θερμίδες και είναι πλούσια σε ασβέστιο, ιωδίνη, φώσφορο και βιταμίνη Α. Διευκολύνουν τη λειτουργία των νεφρών και την κυκλοφορία του αίματος.