Αυτή η εκλεπτυσμένη τάρτα είναι εύκολα αρκετά έξυπνη για ένα δείπνο. Φρέσκο σπανάκι και αντζούγιες είναι τα βασικά συστατικά αυτής της εξαιρετικής γαλλικής συνταγής. Ενα πιάτο ελαφρύ, με πλούσιο άρωμα, που μπορεί να σερβιριστεί σαν κυρίως πιάτο, αλλά και σαν ελαφρύ γεύμα. Μπορεί να φτιαχτεί προκαταβολικά και να θερμανθεί αργότερα. Σε συνδυασμό με μια πικάντικη σαλάτα, μπορεί να αποτελέσει ένα ιδανικό γεύμα για ένα απόγευμα του Σαββατοκύριακου.
Υλικά που θα χρειαστείτε:
1 ρηχή θήκη ζαχαροπλαστικής 24 εκ.
Γέμιση:
140 γραμμάρια μικρές πατάτες
1 σακουλάκι (225 γρ) baby σπανάκι
1 συσκευασία (284 ml) κρέμα γάλακτος
2 μεγάλα αυγά
50 γρ φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα συν 2 κουταλιές της σούπας
10 φιλέτα αντσούγια σε ελαιόλαδο, ξεπλυμένα και στραγγισμένα
Εκτέλεση της συνταγής:
ΒΗΜΑ 1
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160C. Βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό για 6 λεπτά, τις στραγγίζουμε, τις ξεπλένουμε να κρυώσουν κάτω από την βρύση και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες. Τρυπήστε τη σακούλα με το σπανάκι και ψήστε στο φούρνο μικροκυμάτων για 21⁄2 λεπτά (ή ζεματιστούν σε ένα τηγάνι με 2 κ.σ. νερό). Όταν κρυώσει αρκετά για να το πιάσετε, στύψτε να φύγει το νερό και ψιλοκόψτε.
ΒΗΜΑ 2
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε μαζί την κρέμα γάλακτος, τα αυγά και τα 50 g παρμεζάνα. Ψιλοκόβουμε τις μισές αντζούγιες και τις προσθέτουμε στο μπολ με τις πατάτες, το σπανάκι και μπόλικο μαύρο πιπέρι. Αδειάστε τα στη θήκη ζαχαροπλαστικής (μην ανησυχείτε αν σας φανεί αρκετά τραχιά γιατί θα προσθέσει στην όψη αργότερα) και από πάνω ρίχνετε τις υπόλοιπες ολόκληρες αντζούγιες και τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας παρμεζάνα.
ΒΗΜΑ 3
Ψήστε για 35-40 λεπτά μέχρι να δέσει το μείγμα και η γέμιση να αρχίσει να παίρνει χρυσαφί χρώμα. Αφήστε τη να κρυώσει για λίγα λεπτά πριν τη βγάλετε από το ταψί. Σερβίρετε ζεστή ή κρύα με σαλάτα ντομάτα και βασιλικό ή μόνη της ως ορεκτικό.
Καλή όρεξη!