Τα yaprak dolma είναι ένα παραδοσιακό πιάτο της τουρκικής κουζίνας που αποτελείται από φύλλα αμπελιού γεμιστά με μία αρωματική και γευστική γέμιση από ρύζι, μυρωδικά και διάφορα άλλα υλικά. Η διαδικασία του να φτιάξεις αυτό το πιάτο είναι μια διαδικασία που απαιτεί λίγη υπομονή και τέχνη, αλλά το αποτέλεσμα πραγματικά αξίζει! Η γεύση των yaprak dolma είναι εξαιρετικά πλούσια και αρωματική, κάνοντάς τα ένα αγαπημένο πιάτο τόσο στην καθημερινότητα όσο και σε εορταστικές περιστάσεις.
Αν αναρωτιέσαι πως μπορω να δω τις συνταγογραφησεις μου Enternow επισκέψου και μάθε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τα παραπεμπτικά σου!
Υλικά συνταγής
1 κιλό φύλλα αμπελιού (ανάλογα με το μέγεθος)
1 κούπα ρύζι
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1/2 κούπας φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένος
1/2 κούπας φρέσκη ντομάτα, ψιλοκομμένη
1/4 κούπας ελαιόλαδο
Χυμός από 2 λεμόνια
Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
Ξεπλένουμε καλά τα φύλλα αμπελιού και τα βράζουμε για 2-3 λεπτά σε βραστό νερό για να μαλακώσουν. Αφαιρούμε και αφήνουμε να στραγγίσουν. Πλένουμε το ρύζι καλά και το αφήνουμε στραγγισμένο.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το ρύζι, το κρεμμύδι, το μαϊντανό, τη ντομάτα, το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού, το αλάτι και το πιπέρι. Τοποθετούμε ένα φύλλο αμπελιού σε μια επιφάνεια και το γεμίζουμε με μια κουταλιά της σούπας από το μίγμα ρυζιού.
Αρχίζουμε να τυλίγουμε το φύλλο, πρώτα περικόπτοντας τις πλευρές προς το κέντρο και στη συνέχεια καταρρίπτοντας προς τα πάνω μέχρι να σφίξει το φύλλο. Τοποθετούμε τα γεμισμένα φύλλα σε ένα βαθύ τηγάνι καλύπτοντας τον πάτο με φύλλα αμπελιού που δεν χρησιμοποιήθηκαν. Προσθέτουμε αρκετό νερό για να καλύψει τα dolma και βάζουμε ένα πιάτο στην κορυφή τους για να τα κρατήσει κάτω κατά το μαγείρεμα.
Μαγειρεύουμε τα yaprak dolma σε μέτρια φωτιά για περίπου 40-45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να είναι έτοιμα για σερβίρισμα.
Τα yaprak dolma είναι έτοιμα! Σερβίρετέ τα ζεστά, με ένα γευστικό γιαούρτι ή με λεμόνι στο πλάι για ένα ακόμα πιο αυθεντικό γεύμα.
Καλή όρεξη!