Μια εξαιρετική συνταγή της βίγκαν κουζίνας για να ετοιμάσετε υπέροχα βίγκαν μπέργκερ με καπνιστό τόφου. Ενα νόστιμο και χορταστικό μπέργκερ με μπιφτέκι γλυκοπατάτας, κάσιους και τόφου. Χρειάζεται λίγη προσπάθεια, αλλά αξίζει τον κόπο και τον χρόνο προετοιμασίας, γιατί γίνεται αξεπέραστο!
Υλικά που θα χρειαστείτε:
φυτικό λάδι, για το τηγάνισμα
Για το μπιφτέκι:
1 γλυκοπατάτα (200 γραμμάρια), ξεφλουδισμένη και κομμένη σε μικρά κομμάτια
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
1 κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα
1 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σε σκόνη
1 συσκευασία (225 γραμμάρια) καπνιστό τόφου
50 γραμμάρια κάσιους, καβουρδισμένα
Για την επίστρωση:
1 κουταλάκι μουστάρδα
150 ml γάλα σόγιας
75 γραμμάρια αλεύρι
50 γραμμάρια τριμμένη φρυγανιά
1 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σε σκόνη
½ κουταλάκι πιπέρι καγιέν
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη άχνη
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
Για τη λαχανοσαλάτα:
¼ κόκκινο λάχανο, ψιλοκομμένο
1 καρότο, τριμμένο
2 κουταλιές της σούπας κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
χυμό από ½ λάιμ
2 κουταλιές της σούπας σουσάμι
Για το σερβίρισμα:
vegan μαγιονέζα, αναμεμειγμένη με ½ κουταλιά της σούπας πικάντικη σάλτσα σριράτσα
vegan ψωμάκια για μπιφτέκι, κομμένα στη μέση και φρυγανισμένα
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Βάλτε τη γλυκοπατάτα σε ένα μπολ στο φούρνο μικροκυμάτων, καλύψτε με μεμβράνη και μαγειρέψτε σε δυνατή θερμοκρασία για 3 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με μια μεγάλη πρέζα αλάτι μέχρι να μαλακώσει, περίπου για 5 λεπτά. Προσθέστε το σκόρδο και τα μπαχαρικά και μαγειρέψτε για 2 λεπτά ακόμα και μετά αφήστε το στην άκρη. Χτυπάμε στο μπλέντερ το τόφου με τα κάσιους και μετά ρίχνουμε μέσα τη γλυκοπατάτα και τα τσιγαρισμένα κρεμμύδια. Αλατοπιπερώστε και χτυπήστε ξανά μέχρι να ενωθούν. Πλάθετε σε τέσσερα μπιφτέκια και τα αφήνετε στο ψυγείο σε στρωμένο ταψί όσο φτιάχνετε τη σαλάτα.
Βήμα 2
Φτιάχνουμε τη σαλάτα ανακατεύοντας τα υλικά σε ένα μπολ και μετά την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τη χρειαστεί. Όταν είστε έτοιμοι να τηγανίσετε τα μπιφτέκια, ανακατέψτε τη μουστάρδα με το γάλα σόγιας σε ένα μπολ και μετά ανακατέψτε τα υπόλοιπα υλικά της επικάλυψης σε ένα άλλο μπολ. Με τη σειρά, πάρτε κάθε μπιφτέκι και βουτήξτε στο μείγμα του αλευριού, μετά στο μείγμα γάλακτος σόγιας και μετά ξανά στο μείγμα του αλευριού. Επαναλάβετε αυτό ξανά για να έχετε μια πολύ ωραία κρούστα στα μπιφτέκια.
Βήμα 3
Ρίξτε το φυτικό λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά – το λάδι πρέπει να φτάσει περίπου 2 εκατοστά στα πλευρά του τηγανιού. Μόλις ζεσταθεί, με μια σπάτουλα προσθέστε προσεκτικά τα μπιφτέκια και τηγανίστε απαλά για 1 λεπτό από κάθε πλευρά μέχρι να γίνουν τραγανά και μετά αφήστε τα να στραγγίξουν σε χαρτί κουζίνας. Σερβίρετε τα μπιφτέκια σε ψωμάκια για μπιφτέκια, με τη σαλάτα από πάνω και περιχυμένα με τη μαγιονέζα.
Καλή όρεξη!