Βίγκαν jackfruit: Με αυτή την συνταγή της βίγκαν κουζίνας χρησιμοποιήστε jackfruit για να φτιάξετε αυτό το έξυπνο vegan υποκατάστατο κρέατος, ιδανικό για γέμιση σε ψωμάκια. Το jackfruit, γνωστό και ως το κρέας του χορτοφάγου, είναι ένα είδος της οικογένειας των σύκων, της μουριάς και των αρτόκαρπων, με πλούσια γεύση και γεμάτο από θρεπτικά συστατικά. Οταν είναι ωμό, θυμίζει σε γεύση κάτι ανάμεσα σε αχλάδι και ανανά, ενώ όταν μαγειρεύεται αποκτά μια άλλη γεύση, παραπλήσια με αυτή του χοιρινού κρέατος!
Υλικά που θα χρειαστείτε:
1 κουταλιά της σούπας φυτικό λάδι
1 κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού σπόροι κύμινου
2 κουταλιές της σούπας καπνιστή πάπρικα
2 κουταλιές της σούπας καυτερή σάλτσα chipotle
1 κουταλιά της σούπας μηλόξυδο
4 κουταλιές της σούπας σάλτσα για μπάρμπεκιου
1 συσκευασία (200 γραμμάρια) ντομάτα ψιλοκομμένη
2 συσκευασίες (x 400 γραμμάρια) jackfruit σε αλατισμένο νερό
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει πολύ, για περίπου 10-12 λεπτά. Προσθέστε την κανέλα, το κύμινο και την πάπρικα στα κρεμμύδια και μαγειρέψτε για άλλα 2-3 λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέστε την καυτερή σάλτσα, το ξύδι και τη σάλτσα μπάρμπεκιου και ανακατέψτε καλά πριν προσθέσετε τη ντομάτα, το στραγγισμένο jackfruit και 200 ml νερό. Αφήστε τα να σιγοβράσουν απαλά, σκεπασμένα, για 30 λεπτά ανακατεύοντας κάθε 5-10 λεπτά για να να σπάσει το jackfruit, στη συνέχεια βγάλτε το καπάκι και μαγειρέψτε άλλα 10 λεπτά.
Βήμα 2
Μόλις ψηθεί, χρησιμοποιήστε ένα πιρούνι για να βεβαιωθείτε ότι όλα τα jackfruit είναι καλά τριμμένα. Ελέγξτε τα καρυκεύματα και προσθέστε άλλη μια κουταλιά της σούπας σάλτσα μπάρμπεκιου αν χρειάζεται για να γίνει επιπλέον κολλώδες. Σερβίρουμε.
Καλή όρεξη!