Vegan πίτσα μαργαρίτα: Αν ακολουθείτε vegan διατροφή, δεν είναι ανάγκη να στερηθείτε ην πίτσα μαργαρίτα. Αυτή η συνταγή θα σας βοηθήσει να συνδυάσετε τις κλασικές γεύσεις της ιταλικής πίτσας μαργαρίτα, χρησιμοποιώντας υποκατάστατα φυτικής προέλευσης. Με εύκολο τρόπο θα ετοιμάσετε μια υπέροχη, υγιεινή και λαχταριστή πίτσα για όλα τα γούστα!
Υλικά που θα χρειαστείτε:
Για τη ζύμη της πίτσας:
500 γραμμάρια αλεύρι, συν επιπλέον για το πασπάλισμα
1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη μαγιά
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη άχνη
1 ½ κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, συν επιπλέον
Για τη σάλτσα ντομάτας:
100 ml πασάτα (χυμό) ντομάτας
1 κουταλιά της σούπας φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένο (ή 1/2 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη)
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
Για την επικάλυψη:
200 γραμμάρια vegan τυρί μοτσαρέλα, τριμμένο
2 ντομάτες κομμένες σε λεπτές φέτες
Φύλλα φρέσκου βασιλικού ή ρίγανης, λάδι τσίλι και vegan παρμεζάνα για σερβίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά και τη ζάχαρη. Μετρήστε 150 ml κρύο νερό και 150 ml βραστό νερό σε μια κανάτα και ανακατέψτε τα μαζί – αυτό σημαίνει ότι το νερό σας έχει καλή θερμοκρασία για τη μαγιά. Προσθέστε το λάδι και 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι στο χλιαρό νερό και περιχύστε με το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε το μείγμα μαζί στο μπολ μέχρι να γίνει μια απαλή και ελαφρώς κολλώδης ζύμη. Αν είναι πολύ στεγνό, προσθέστε λίγο κρύο νερό.
Βήμα 2
Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι στην επιφάνεια εργασίας και ζυμώνουμε τη ζύμη για 10 λεπτά. Το ξαναβάζουμε στο μπολ και σκεπάζουμε με μεμβράνη λαδωμένη με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο. Αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Βήμα 3
Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 220C και βάζουμε ένα ταψί στο επάνω ράφι του φούρνου να ζεσταθεί. Μόλις φουσκώσει η ζύμη, χτυπήστε τη με τη γροθιά σας μερικές φορές και ζυμώστε την ξανά σε αλευρωμένη επιφάνεια. Πρέπει να είναι ελαστική και πολύ λιγότερο κολλώδης. Αφήστε την στην άκρη όσο ετοιμάζετε τη σάλτσα.
Βήμα 4
Βάζουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα ντομάτας μαζί σε ένα μπολ, αλατοπιπερώνουμε, βάζουμε (προαιρετικά) μια πρέζα ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά. Αφήστε την στην άκρη μέχρι να έρθει η ώρα να την χρησιμοποιήσετε.
Βήμα 5
Χωρίστε τη ζύμη σε 2 ή 4 κομμάτια (ανάλογα με το αν θέλετε να φτιάξετε μεγάλες ή μικρές πίτσες), την πλάθετε σε μπαλάκια και ισιώνετε το κάθε κομμάτι όσο πιο λεπτό μπορείτε με τον πλάστη ή με τα χέρια σας. Βεβαιωθείτε ότι η ζύμη είναι καλά πασπαλισμένη με αλεύρι για να μην κολλήσει. Πασπαλίστε ένα άλλο ταψί με αλεύρι και στη συνέχεια βάλτε από πάνω μια βάση πίτσας – απλώστε από πάνω 4-5 κουταλιές από τη σάλτσα ντομάτας και προσθέστε μερικές ντομάτες σε φέτες και τριμμένο vegan τυρί. Περιχύστε με λίγο ελαιόλαδο και ψήστε στο φούρνο πάνω από το προθερμασμένο ταψί σας για 10-12 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσει η βάση και το vegan τυρί να λιώσει και να αρχίσει να αναβράζει και να ροδίζει.
Βήμα 6
Επαναλάβετε με την υπόλοιπη ζύμη και την επικάλυψη. Σερβίρετε τις πίτσες με φρέσκα φύλλα βασιλικού ή λάδι τσίλι και πασπαλίζετε με vegan παρμεζάνα αμέσως μετά το ψήσιμο.
Σημείωση του Σεφ:
Τα vegan τυριά είναι 100% μη ζωικά και έχουν φτιαχτεί από φυτικές πρωτεΐνες. Συνήθως φτιάχνονται από σόγια, ξηρούς καρπούς, όπως κάσιους και μακαντέμιας, και φυτικά έλαια. Υπάρχουν επίσης τυριά φτιαγμένα από άγαρ άγαρ, ταπιόκα και αρατούτι.
Καλή όρεξη!