Vegan Κουζίνα

Vegan σαλάτα με μανιτάρια, καρύδια και κρουτόν με προζύμι

Vegan σαλάτα με μανιτάρια

Δείτε αυτή την συνταγή για μια υπέροχη και υγιεινή vegan σαλάτα με μανιτάρια, καρύδια και κρουτόν με προζύμι. Ενα νόστιμο και χορταστικό πιάτο με καταπληκτική γεύση και αρώματα, ιδανικό για τους φίλους της vegan διατροφής-και όχι μόνο! Δοκιμάστε το και θα ενθουσιαστείτε!

Υλικά που θα χρειαστείτε:

Προζύμι μπουλέ (κυκλική βάση ζύμης με προζύμι) 25 εκατοστών
Εξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι κόσερ και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
680 γραμμάρια ανάμεικτα μανιτάρια, κομμένα σε λεπτές φέτες (κρεμίνι, σιτάκε, στρείδι ή/και chanterelle)
4 κοτσάνια σέλινου, κομμένα σε κύβους 1 εκατοστού
4 κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
175 γραμμάρια καβουρδισμένα καρύδια, χοντροκομμένα
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο θυμάρι
1 κουταλιά της σούπας δενδρολίβανο ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας ρίγανη ψιλοκομμένη
830 ml ζωμός λαχανικών, κατά προτίμηση βιολογικός

Εκτέλεση της συνταγής:

Βήμα 1
Τοποθετήστε τις σχάρες στο πάνω και κάτω τρίτο του φούρνου και προθερμάνετε στους 200 βαθμούς
Βήμα 2
Κόψτε τη ζύμη σε κομμάτια 2-2,5 εκατοστών και μοιράστε ομοιόμορφα σε 2 μεσαία ταψιά. Περιχύνουμε με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε τα το για να επικαλυφθούν καλά και στη συνέχεια απλώστε τα σε ένα επίπεδο, ομοιόμορφο στρώμα.
Βήμα 3
Ψήνουμε στην πάνω και κάτω σχάρα για 15 λεπτά. Κουνήστε τα και ανακατέψτε τα, στη συνέχεια αλλάξτε τη θέση των ταψιών και ψήστε μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά, περίπου για 15 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180 βαθμούς.
Βήμα 4
Όσο ψήνονται τα κρουτόν, ζεσταίνουμε ένα μέτριο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Περιχύστε με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και προσθέστε τα μισά από τα μανιτάρια. Απλώστε τα σε ομοιόμορφο στρώμα. Μαγειρέψτε για 5 λεπτά. Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να ροδίσουν, για 2 με 3 λεπτά και μετά προσθέτουμε τα υπόλοιπα μανιτάρια. Μαγειρέψτε μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν, περίπου για 10 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε και μετά τα ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
Βήμα 5
Ζεσταίνουμε ξανά το τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Περιχύνουμε με 1 με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και προσθέτουμε το σέλινο και το κρεμμύδι. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν, για 8 με 10 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε. Τα βγάζουμε από τη φωτιά και τα ρίχνουμε στο μεγάλο μπολ.
Βήμα 6
Στη συνέχεια, προσθέστε τα καρύδια, το θυμάρι, το δεντρολίβανο, τη ρίγανη και τα κρουτόν. Ανακατεύουμε καλά. Προσθέστε 2 φλιτζάνια από το ζωμό, ανακατέψτε και αφήστε να απορροφηθεί για λίγα λεπτά και μετά προσθέστε ακόμη 1 φλιτζάνι. Ανακατέψτε και ρίξτε τα σε ένα ταψί. Προσθέτουμε το υπόλοιπο 1/2 φλιτζάνι ζωμό και τελειώνουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Βήμα 7
Ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά από πάνω, 30 με 35 λεπτά.

Καλή όρεξη!