Vegan σκόουνς: Τα σκόουνς είναι γενικά μικρές λιχουδιές που μοιάζουν λίγο με κέηκ, λίγο με αφράτο ψωμάκι, λίγο με τσουρέκι. Αυτή η vegan εκδοχή των σκόουνς, χρησιμοποιεί γάλα σόγιας και vegan φυτικό άλειμμα για να αντικαταστήσει τα γαλακτοκομικά. Σερβίρετέ τα με vegan κρέμα και την αγαπημένη σας μαρμελάδα. Θα τα λατρέψετε!
Υλικά που θα χρειαστείτε:
350 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, συν επιπλέον για το πασπάλισμα
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
95 γραμμάρια vegan αλοιφή λαχανικών
150 ml γάλα σόγιας, συν επιπλέον στο γλάσο
μαρμελάδα που προτιμάτε, για σερβίρισμα
εναλλακτική vegan κρέμα, π.χ. crème fraîche με βάση τη βρώμη, για το σερβίρισμα
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και τη ζάχαρη. Ρίξτε μέσα και ανακατέψτε το άλειμμα λαχανικών μέχρι να γίνουν όλα μια ψιλή τριμμένη φρυγανιά. Μπορείτε επίσης να το βάλετε σταδιακά σε ένα μπλέντερ μέχρι να μοιάζει με τριμμένη φρυγανιά.
Βήμα 2
Προσθέστε σταδιακά τα 150 ml γάλα σόγιας στο μείγμα του αλευριού και ανακατέψτε μέχρι να έχετε μια λεία ζύμη.
Βήμα 3
Πασπαλίστε ελαφρά μια επιφάνεια εργασίας με αλεύρι και απλώστε απαλά τη ζύμη σε πλάκες με πάχος 2 εκατοστών. Μεταφέρετε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και βάλτε το στο ψυγείο για 30 λεπτά να σφίξει.
Βήμα 4
Βγάζετε τη ζύμη από το ψυγείο και την κόβετε με ένα κουπάτ σε κομμάτια 7 περίπου εκατοστών. Τα βάζετε, με την πάνω πλευρά προς τα κάτω, σε ένα άλλο ταψί στρωμένο με χαρτί, αφήνοντας ένα κενό 2 εκατοστών μεταξύ τους. Αυτό δίνει στα σκόουνς μια ομοιόμορφη κορυφή. Αλείψτε με το επιπλέον γάλα σόγιας, φροντίζοντας να μην στάζει στα πλαϊνά (αλλιώς θα φουσκώσουν ανομοιόμορφα). Βάλτε τα στην κατάψυξη για 15 λεπτά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220C. Τα βγάζουμε από την κατάψυξη και τα ψήνουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Σερβίρετέ τα με μαρμελάδα και vegan κρέμα, αν θέλετε.
Καλή όρεξη!