Ακολουθήστε τα βήματα αυτής της vegan συνταγής και απολαύστε αυτήν την υπέροχη τάρτα με σπανάκι και ντοματίνια. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σχεδόν οποιαδήποτε λαχανικά – δοκιμάστε ψημένη γλυκοπατάτα ή καραμελωμένα κρεμμύδια ή πράσα. Αυτή η τάρτα με μαλακή βάση από σπιτικά υλικά, με σπανάκι και ντομάτες που συνδυάζονται με ελαιόλαδο, σκόρδο και δενδρολίβανο, και ολοκληρώνεται με κρεμώδες τόφου. Είναι ένα ευφάνταστο, υγιεινό και γευστικό πιάτο που μπορεί να σερβιριστεί ως ορεκτικό ή και ως κυρίως πιάτο με πράσινη σαλάτα.
Υλικά που θα χρειαστείτε:
Για τη ζύμη:
325γρ αλεύρι ολικής άλεσης
2 κ.γ. σκόνη μουστάρδας
90ml ελαιόλαδο
Για τη γέμιση:
400γρ αποξηραμένο τόφου
3 κ.σ. νιφάδες μαγιάς
¼ κ.γ. κουρκουμάς
¼ κ.γ. αλεσμένο λευκό πιπέρι
½ κ.γ. τριμμένοι κόκκοι κρεμμυδιού
2 κ.γ. κορν φλάουερ
125ml γάλα βρώμης ή σόγιας
ένα μικρό ματσάκι βασιλικό, τα φύλλα κομμένα σε λεπτές λωρίδες και μερικά επιπλέον φύλλα για σερβίρισμα
2 κ.γ. ελαιόλαδο
100γρ φύλλα σπανάκι
225γρ ντοματίνια, κομμένα στη μέση
2 κλωναράκια θυμάρι, τα φύλλα χωριστά
πράσινη σαλάτα, για σερβίρισμα
Εκτέλεση της συνταγής:
ΒΗΜΑ 1
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200C. Για τη ζύμη, ανακατέψτε το αλεύρι και το μουσταρδόσπορο με μια καλή πρέζα αλατιού σε ένα μεγάλο μπολ. Ρίξτε σταδιακά το ελαιόλαδο, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να διασκορπιστεί ομοιόμορφα μέσα στο μείγμα αλευριού. Σταδιακά ανακατεύετε 6-8 κουταλιές της σούπας νερό για να φτιάξετε τη ζύμη.
ΒΗΜΑ 2
Τυλίξτε τη ζύμη ανάμεσα σε δύο φύλλα λαδόκολλας σε έναν κύκλο πάχους 3 χιλιοστών και χρησιμοποιήστε την για να στρώσετε μια φόρμα για τάρτα 22 εκ. Αφήστε να κρυώσει για 20 λεπτά. Στρώνουμε τη θήκη ζαχαροπλαστικής με λαδόκολλα και βάζουμε για βάρος φασόλια. Ψήνουμε για 15 λεπτά. Αφαιρούμε την λαδόκολλα και τα φασόλια και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά μέχρι να ροδίσει και να στεγνώσει η ζύμη.
ΒΗΜΑ 3
Μειώστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160C. Για τη γέμιση, ρίξτε το τόφου, τη μαγιά, τον κουρκουμά, το λευκό μπιπέρι, τους κόκκους κρεμμυδιού, το κορν φλάουρ και 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα μπλέντερ. Ανακατέψτε για λίγο μαζί, στη συνέχεια, με το μοτέρ σε λειτουργία, προσθέστε σιγά-σιγά το γάλα μέχρι να έχετε μια λεία, πηχτή γέμιση (αυτό μπορεί να διαρκέσει μερικά λεπτά). Εάν αρχίσει να στραγγίζει, προσθέστε επιπλέον 1 κουταλιά της σούπας γάλα. Αδειάστε τη γέμιση σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατέψτε τα ψιλοκομμένα φύλλα βασιλικού. Δοκιμάστε και προσαρμόστε το καρύκευμα, αν χρειάζεται.
ΒΗΜΑ 4
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και τσιγαρίζουμε το σπανάκι, τα ντοματίνια και το θυμάρι για 2-3 λεπτά μέχρι να μαραθεί το σπανάκι. Προσθέστε τις περισσότερες ντομάτες και το σπανάκι στο μείγμα της γέμισης, κρατώντας μερικές ντομάτες για την κορυφή της τάρτας. Ρίχνετε τη γέμιση στη θήκη ζαχαροπλαστικής και ισιώνετε την επιφάνεια με το πίσω μέρος του κουταλιού. Πιέστε τις ντομάτες που έχετε κρατήσει στην κορυφή και ψήστε για 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει η τάρτα και να είναι ακόμη μαλακή στη μέση. Αφήνουμε να κρυώσει για λίγα λεπτά και μετά σκορπίζουμε πάνω από μερικά επιπλέον φύλλα βασιλικού, κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε με μια πράσινη σαλάτα.
Καλή όρεξη!