Βαρεθήκατε τα κλασικά πιάτα μπάρμπεκιου; Δοκιμάστε αυτήν την εξαιρετική εκδοχή της vegan κουζίνας με τόφου στο μπάρμπεκιου και κλασική σάλτσα τεριγιάκι. Το τόφου είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και είναι ιδανικό για όσους ακολουθούν μια φυτική διατροφή, ενώ η σάλτσα τεριγιάκι προσθέτει μια νότα από γλυκόξινη γεύση. Αφήστε το τόφου να απορροφήσει τις υπέροχες γεύσεις της μαρινάδας πριν το βάλετε στα κάρβουνα. Μπορείτε να το σερβίρετε με ρύζι, λαχανικά ή σε ένα ψωμάκι burger.
Υλικά που θα χρειαστείτε:
4 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας με χαμηλό αλάτι
2 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη
1 πρέζα αλεσμένο τζίντζερ
2 κουταλιές της σούπας κρασί mirin
3 κουταλιές της σούπας σησαμέλαιο
1 κομμάτι (350 g) πολύ σφιχτό τόφου, κομμένο σε χοντρές φέτες
½ κουταλιά της σούπας κραμβέλαιο
2 κολοκυθάκια, κομμένα οριζόντια σε λωρίδες
200 γρ μπρόκολο τρυφερό
σουσάμι (ανακατεμένο άσπρο και μαύρο), για το σερβίρισμα
Εκτέλεση της συνταγής:
ΒΗΜΑ 1
Ανακατέψτε τη σάλτσα σόγιας, τη καστανή ζάχαρη, το τζίντζερ και το κρασί mirin με 1 κουταλάκι του γλυκού σησαμέλαιο και αλείψτε το πάνω από τις φέτες τόφου. Μετά, βάζουμε το τόφου σε ένα μεγάλο, ρηχό πιάτο και περιχύνουμε με όση μαρινάδα έχει περισσέψει. Αφήστε το στην άκρη για τουλάχιστον 1 ώρα.
ΒΗΜΑ 2
Ανάβουμε το μπάρμπεκιου μέχρι τα κάρβουνα να ξεθυμάνουν ή ζεσταίνουμε ένα τηγάνι στο ταψί. Ανακατεύουμε το υπόλοιπο σησαμέλαιο με το κραμβέλαιο και αλείφουμε τις φέτες κολοκυθιού και το μπρόκολο. Τα ψήνετε (ή τα τηγανίζετε) στα κάρβουνα για 7-10 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν και μετά τα αφήνετε στην άκρη και τα διατηρείτε ζεστά.
ΒΗΜΑ 3
Ψήστε τις μαριναρισμένες φέτες τόφου και στις δύο πλευρές πάνω από τα κάρβουνα για 5 λεπτά (ή χρησιμοποιήστε το τηγάνι) μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές στις άκρες. Σερβίρετε το τόφου πάνω σε ένα στρώμα λαχανικών με την υπόλοιπη μαρινάδα και σκορπίζετε από πάνω το σουσάμι.
Καλή όρεξη!