Ινδική Κουζίνα

Ψητό κοτόπουλο ταντούρι

Ψητό κοτόπουλο ταντούρι

Το κοτόπουλο ταντούρι είναι ένα παραδοσιακό πιάτο της ινδικής κουζίνας, όπου το κοτόπουλο μαρινάρεται σε ένα μείγμα με κύρια συστατικά το γιαούρτι, ντοματοπελτέ και με αρωματικά βότανα της Ινδίας, που δίνει στο κοτόπουλο έντονη γεύση και χρώμα. Σερβίρετε αυτό το ινδικό πικάντικο πιάτο με ρύζι, πατάτες και λαχανικά για ένα υπέροχο εναλλακτικό δείπνο ψητού.

Υλικά που θα χρειαστείτε:

1 κοτόπουλο (1,8 κιλά περίπου)
2 κρεμμύδια, κομμένα σε χοντρά κομμάτια
1 λεμόνι, κομμένο στη μέση
1 κομμάτι τζίντζερ σε μέγεθος αντίχειρα, ξεφλουδισμένο και κομμένο σε χοντρές φέτες
1 συσκευασία (400 γραμμάρια) γάλα καρύδας
1 μικρό ματσάκι κόλιανδρο, χοντροκομμένο
Για τη μαρινάδα:
1 κεσεδάκι (150ml) γιαούρτι
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
χυμό από 1 λεμόνι
από 1 κουταλάκι του γλυκού καυτερό τσίλι σε σκόνη, κουρκουμά, τριμμένο κόλιανδρο, τριμμένο κύμινο, garam masala και τριμμένη κανέλα
6 σκελίδες σκόρδο, χτυπημένες σε πάστα με το τζίντζερ
½ κομμάτι τζίντζερ σε μέγεθος αντίχειρα, χτυπημένο σε πάστα με το σκόρδο
λίγες σταγόνες κόκκινη χρωστική τροφίμων

Εκτέλεση της συνταγής:

ΒΗΜΑ 1

Ανακατεύουμε τα υλικά της μαρινάδας με 2 κουταλιές της σούπας αλάτι και 1 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι. Κόψτε τα μπούτια του κοτόπουλου μερικές φορές και στη συνέχεια τρίψτε τη μαρινάδα παντού, ακόμη και κάτω από το δέρμα του στήθους. Μαρινάρετε στο ψυγείο για έως και 24 ώρες.

ΒΗΜΑ 2

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200C. Βάζουμε τα κρεμμύδια, το μισό λεμόνι και το τζίντζερ σε ένα ταψί. Τοποθετήστε το κοτόπουλο από πάνω και ψήστε για 1 ½ ώρα.

ΒΗΜΑ 3

Όταν είναι έτοιμο το κοτόπουλο, το βγάζουμε από το ταψί, το βάζουμε σε μια πιατέλα, το σκεπάζουμε χαλαρά με αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε να ξεκουραστεί. Βγάλτε το τζίντζερ από το ταψί και πετάξτε το. Ρίξτε τα ψημένα μισά λεμόνια σε ένα μπλέντερ, προσθέστε τα κρεμμύδια και τυχόν χυμούς από τηγάνι και χτυπήστε τα να γίνουν ένας πουρές. Αδειάστε τον πουρέ ξανά στο ταψί και βάλτε το στο φούρνο. Ανακατέψτε το γάλα καρύδας και αφήστε να ψηθεί για λίγο ακόμη, ξύνοντας τυχόν κομμάτια κοτόπουλου που έχουν κολλήσει. Μπορείτε να προσθέσετε λίγο νερό εάν η σάλτσα είναι πολύ πηχτή. Ρίξτε από πάνω τον κόλιανδρο και σερβίρετε με το κοτόπουλο.

Καλή όρεξη!