Αγγλική Κουζίνα

Βρετανική πίτα του βοσκού

Βρετανική πίτα του βοσκού

Βρετανική πίτα του βοσκού: Δοκιμάστε αυτή την εξαιρετική συνταγή της αγγλικής κουζίνας και ετοιμάστε μια καταπληκτική εκδοχή της παραδοσιακής αγγλικής πίτας του βοσκού. Μια πεντανόστιμη πίτα με μια λαχταριστή γέμιση από αρνίσιο κιμά, ντομάτες, φακές, ζωμό λαχανικών και με επικάλυψη αφράτο πουρέ πατάτας. Απλά θεϊκή!

Υλικά που θα χρειαστείτε:

Για τη γέμιση:
1 κουταλιά της σούπας κραμβέλαιο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3-4 κλωναράκια θυμάρι
2 καρότα, κομμένα σε κύβους (συνολικό βάρος 300 γραμμάρια)
250 γραμμάρια άπαχο αρνίσιο κιμά
1 κουταλιά της σούπας απλό αλεύρι
1 κουταλάκι του γλυκού μπουγιόν λαχανικών σε σκόνη, φτιαγμένο με 350ml ζωμό με βραστό νερό
1 συσκευασία (227 γραμμάρια) ντομάτες ψιλοκομμένες
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
1 κονσέρβα (400 γραμμάρια) πράσινες φακές, χωρίς πρόσθετο αλάτι, στραγγισμένες
1 κουταλάκι του γλυκού σάλτσα worcestershire
Για την επικάλυψη:
650 γραμμάρια πατάτες, χοντροκομμένες
250 γραμμάρια γλυκοπατάτες, χοντροκομμένες
2 κουταλιές της σούπας κρεμ φρες με λίγα λιπαρά
1 κουταλιά της σούπας ημιαποβουτυρωμένο γάλα

Εκτέλεση της συνταγής:

ΒΗΜΑ 1
Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ή σε μια κατσαρόλα. Ρίχνετε τα κλωναράκια από το κρεμμύδι και το θυμάρι και τα τηγανίζετε για 2-3 λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέστε τα καρότα και τηγανίστε μαζί για 5-8 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα μέχρι τα λαχανικά να αρχίσουν να ροδίζουν. Ρίχνουμε μέσα και ανακατεύουμε τον κιμά να σπάσει. Τηγανίζουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να μην είναι πια ροζ. Ρίξτε το αλεύρι, ξύνοντας τον πάτο του τηγανιού για να μην κολλήσει το κρέας και στη συνέχεια μαγειρέψτε για άλλα 1-2 λεπτά. Ρίχνουμε το ζωμό και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει. Προσθέστε τις ντομάτες, τον πελτέ ντομάτας, τις φακές και τη σάλτσα worcestershire και αλατοπιπερώστε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε, με καπάκι, για 45 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.

ΒΗΜΑ 2
Στο μεταξύ ετοιμάζετε την επικάλυψη. Ρίξτε όλες τις πατάτες σε ένα μεγάλο τηγάνι με βραστό νερό. Το ξαναζεσταίνουμε να βράσει ξανά και μετά σιγοβράζουμε για 12-15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες. Τις στραγγίζουμε καλά σε ένα σουρωτήρι και τις ρίχνουμε ξανά στο τηγάνι. Πολτοποιήστε τις για λίγο με έναν πολτοποιητή πατάτας ή με ηλεκτρικό μίξερ χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν. Χτυπάμε με μια ξύλινη κουτάλα την κρέμα γάλακτος και το γάλα μέχρι να γίνει ελαφριά και αφράτη. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200C.

ΒΗΜΑ 3
Ρίχνετε τον κιμά σε ένα ταψί 1,5 λίτρου και αφαιρείτε τα κλωνάρια θυμαριού. Αδειάζουμε από πάνω τον πουρέ και τον απλώνουμε με ένα μαχαίρι. Χρησιμοποιήστε ένα πιρούνι για να δημιουργήσετε ένα σχέδιο με ραβδώσεις από πάνω. Τοποθετήστε το ταψί στον φούρνο και ψήστε για περίπου 20-25 λεπτά μέχρι να ζεσταθεί και η γέμιση να αρχίσει να βγάζει φυσαλίδες γύρω από τις άκρες. Εάν το επάνω μέρος δεν είναι αρκετά καφέ, το βάζετε κάτω από το γκριλ για 5 λεπτά περίπου μέχρι να πάρει χρώμα χρυσαφί. Αφήστε το να καθίσει για 5 λεπτά και μετά σερβίρετε.

Καλή όρεξη!