Ιρλανδική Κουζίνα

Ιρλανδικό σπιτικό ψωμί με βρώμη και σόδα

Ιρλανδικό σπιτικό ψωμί με βρώμη και σόδα

Μια ιρλανδική συνταγή για να ψήσετε ένα παραδοσιακό σπιτικό ψωμί με βρώμη και σόδα. Ενα απλό, χωριάτικο ιρλανδικό ψωμί χωρίς μαγιά, με ιδιαίτερη γεύση, χορταστικό και απολαυστικό. Μπορείτε, αντί για μέλι, να να χρησιμοποιήσετε λίγο παραπάνω σιρόπι. Ενα πολύ γεμάτο ψωμί, ιδανικό για να το σερβίρετε με σούπα ή τυρί.

Υλικά που θα χρειαστείτε:

λάδι ή βούτυρο, για άλειμμα
250 γραμμάρια απλό αλεύρι, συν επιπλέον για το πασπάλισμα
200 γραμμάρια αλεύρι ολικής αλέσεως
50 γραμμάρια νιφάδες βρώμης, συν επιπλέον για πασπάλισμα
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
150ml στραγγιστό γιαούρτι
1 κουταλιά της σούπας σιρόπι που προτιμάτε
1 κουταλιά της σούπας μέλι

Εκτέλεση της συνταγής:

Βήμα 1
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200C και λαδώνουμε ένα ταψί. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα αλεύρια, τη βρώμη, τη σόδα και 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και τα ανακατεύουμε να ενωθούν. Ρίξτε το γιαούρτι σε μια κανάτα, προσθέστε αρκετό νερό για να φτάσει τα 400 ml και ανακατέψτε καλά. Ρίχνουμε στο μείγμα του γιαουρτιού το μπουκάλι και το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν. Ρίξτε τα πάνω στα στεγνά υλικά και ανακατέψτε με μια σπάτουλα μέχρι να έχετε μια μαλακή ζύμη που να κολλάει.

Βήμα 2
Βάζουμε την ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και την πλάθουμε ελαφρά να πάρει ένα στρογγυλό σχήμα. Την μεταφέρουμε στο ταψί, κόβουμε ένα βαθύ σταυρό στη ζύμη και πασπαλίζουμε με βρώμη. Ψήνετε για 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η κρούστα και το καρβέλι να ακούγεται κούφιο όταν χτυπάτε από κάτω. Το ψωμί με σόδα πρέπει να καταναλωθεί την ίδια μέρα ή να ξαναψηθεί πολύ ελαφρά την επόμενη.

Καλή όρεξη!