Η Ελεττάρια (Elettaria) είναι ένα γένος φυτών στην οικογένεια των Ζιγγιβεροειδών (Zingiberaceae). Είναι εγγενές στην Ινδία, τη Σρι Λάνκα, το Βόρνεο, τη Σουμάτρα και τη Μαλαισία, αν και ορισμένα είδη είναι εγκλιματισμένα αλλού.
Ένα μέλος του γένους, η Ελεττάρια το καρδάμωμον (Elettaria cardamomum), είναι ένα σημαντικό εμπορικό μπαχαρικό, το οποίο χρησιμοποιείται ως αρτυματικός παράγοντας σε πολλές χώρες.
Τα ακόλουθα είδη αναγνωρίζονται από τον Ιούλιο του 2014:
- H βραχυκάλυξ (Elettaria brachycalyx S.Sakai & Nagam.) – Σαράουακ
- Ελεττάρια το καρδάμωμον (Elettaria cardamomum) (L.) Maton – Ινδία
- Elettaria ensal (Gaertn.) Abeyw. – Σρι Λάνκα
- Elettaria kapitensis S.Sakai & Nagam. – Σαράουακ
- Elettaria linearicrista S.Sakai & Nagam. – Σαράουακ, Μπρουνέι
- H μακρότριχος (Elettaria longipilosa S.Sakai & Nagam.) – Σαράουακ
- Elettaria longituba (Ridl.) Holttum – Σουμάτρα, Χερσόνησος της Μαλαισίας
- H πολυανθής (Elettaria multiflora) – Σουμάτρα, Σαράουακ
- H ερυθραία (Elettaria rubida ) – Σαμπάχ, Σαράουακ
- Elettaria stoloniflora (K.Schum.) – Σαράουακ
- H φρυγανώδης (Elettaria surculosa )- Σαράουα
Χρήσεις
Οι πράσινοι λοβοί του σπόρου του φυτού ξηραίνονται και οι σπόροι μέσα στο λοβό χρησιμοποιούνται στην Ινδική και τις άλλες Ασιατικές κουζίνες, είτε ολόκληροι είτε αλεσμένοι. Είναι το πιο ευρέως καλλιεργούμενο είδος κάρδαμου· για τους άλλους τύπους και τις χρήσεις, δείτε κάρδαμο, μαύρο κάρδαμο.
Το τριμμένο κάρδαμο είναι ένα συστατικό σε πολλά Ινδικά κάρυ και αποτελεί την πρωταρχική συμβολή στη γεύση του masala chai. Στο Ιράν, το κάρδαμο χρησιμοποιείται για να αρωματίσει τον καφέ και το τσάι. Στην Τουρκία, χρησιμοποιείται για να αρωματίσει το μαύρο τούρκικο τσάι, το kakakule στα τουρκικά.
Εκτός από τη φυσική του περιοχή, καλλιεργείται επίσης στο Νεπάλ, το Βιετνάμ, την Ταϊλάνδη και την Κεντρική Αμερική. Στην Ινδία, οι Πολιτείες και τα Ενωτικά εδάφη της Ινδίας Σικκίμ και Κεράλα, είναι οι κύριοι παραγωγοί κάρδαμου· Κατατάσσονται δε στις χώρες με τις περισσότερες καλλιεργούμενες εκτάσεις και την υψηλότερη παραγωγή.
Τα φύλλα του που φύονται κοντά στη βάση του, έχουν δυνατή πικάντικη γεύση και χρησιμοποιούνται σε σαλάτες και διάφορα γαρνιρίσματα.
Οι λοβοί του πράσινου κάρδαμου, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως συστατικό του μπαχαράτ.
Στην Ευρώπη, εισήχθη για πρώτη φορά γύρω στο 1300 π.Χ.
Πηγή: Wikipedia