Καρυκεύματα

Ζάταρ

Ζάταρ

Το Ζάταρ (زعتر, μεταγράφεται και ως Ζα’τάρ, Ζά’αταρ, Ζάχταρ ή Σάταρ) αναφέρεται σε ένα μείγμα μπαχαρικών. Προέρχεται από τη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Τουρκία και μέρος της βορειοαφρικανικής και αραβικής κουζίνας.

Το μείγμα χρησιμοποιείται επίσης στο κρέας και ως συνοδευτικό για ψωμί και άλλα τρόφιμα.

Ζάταρ σε επίπεδο ψωμί.

Το Ζάταρ είναι το αραβικό όνομα για το άγριο θυμάρι, το οποίο χρησιμοποιείται ως κύριο συστατικό. Εδώ αναφέρονται και τα αποξηραμένα φύλλα του συριακού ύσπου (Origanum syriacum).

Η βασική συνταγή του μείγματος μπαχαρικών έχει ως συστατικά το ζάταρ, το σουμάκ, το ψητό σουσάμι και το αλάτι. Ανάλογα με την προετοιμασία, μπορούν να προστεθούν και άλλα συστατικά.  Όπως το Θυμάρι του Χαλεπίου από τη Συρία και το Λίβανο. Επίσης μπορεί να προστίθονται και άλλα μπαχαρικά όπως κόλιανδρος, γλυκάνισο και μάραθο, καθώς και ηλιόσποροι και ξηροί καρποί.

Χρήσεις

Πρόκειται για το βασιλιά της αραβικής και ισραηλινής κουζίνας. Το ζάταρ, εκτός του ότι νοστιμίζει πολύ τα κρέατα και τα ψάρια ειδικά αν το χρησιμοποιήσετε ωμό, πασπαλίζοντάς το από πάνω, γνωρίζει ακόμα μια πολύ συγκεκριμένη χρήση. Είναι από τις καλύτερες επιλογές για να το πασπαλίσετε πάνω σε πιτούλες και ψημένα ψωμάκια αν το ανακατέψετε με λίγο ελαιόλαδο. Ταιριάζει σχεδόν με όλες τις γεύσεις και καθημερινά ανακαλύπτονται νέες χρήσεις του.

Το μείγμα ζάταρ πήρε ίσως την ονομασία του από την αραβική λέξη za’atar που κατά μία εκδοχή είναι η πηγή για τη λατινική ονομασία Satureja Thymbra (είδος θυμαριού).

Η βασική συνταγή του μείγματος μπαχαρικών έχει ως συστατικά το ζάαταρ, το σουμάκ, το ψητό σουσάμι και το αλάτι. Ανάλογα με την προετοιμασία, μπορούν να προστεθούν και άλλα συστατικά, όπως το Θυμάρι του Χαλεπίου από τη Συρία και το Λίβανο. Επίσης μπορεί να προστεθούν και άλλα μπαχαρικά όπως κόλιανδρος, γλυκάνισο και μάραθο, καθώς και ηλιόσποροι, σπόροι από κουκουνάρια, κολοκυθόσποροι και ξηροί καρποί.

Με το εν λόγω μείγμα γαρνίρεται η αραβική πίτα, το λεπτό επίπεδο ψωμί της Μέσης Ανατολής.  Χρησιμοποιείται για να δώσει γεύση και στο κρέας. Λόγω των συστατικών του, το ζάταρ θεωρείται υγιεινό, δυναμωτικό και ενισχυτικό του νου. Γι’ αυτό ενθαρρύνεται η κατανάλωσή του και από τα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο.

Πηγή: Wikipedia , catisart