Καρυκεύματα

Ινδοκάρυδο

Ινδοκάρυδο

Ινδική καρύδα ή ινδοκάρυδο είναι το ενδοσπέρμιο από τον καρπό του κοκκοφοίνικα (cocos nucifera), κοινώς της καρύδας, και είναι γνωστή για τη μοναδική γεύση και το λευκό χρώμα της.

Το ινδοκάρυδο, προέρχεται από το φυτό cocos nucifera, γνωστό και ως το “δέντρο της ζωής”, ένα φυτό με εκπληκτικά ωφέλιμους που προέρχονται από τη νότια Ασία. Με τον χαρακτηριστικό του σπόρο με το μυρωδάτο άρωμα και την πλούσια γεύση, το ινδοκάρυδο έχει κατακτήσει τις κουζίνες και τις συνταγές σε όλο τον κόσμο. Ας εξερευνήσουμε τα χαρακτηριστικά, την προέλευση, τις μαγειρικές χρήσεις και τις ιδιότητες του.

Τι είναι το ινδοκάρυδο

Το ινδοκάρυδο (Juglans regia) προέρχεται από τον κοκοφοίνικα και αποτελεί ουσιαστικά τριμμένη καρύδα. Οι καρύδες έχουν σκληρό κέλυφος με έναν εσωτερικό γευστικό πυρήνα. Η έντονη γεύση και η αξιοσημείωτη υφή τους τους καθιστούν δημοφιλείς σε διάφορες παγκόσμιες κουζίνες. Το ινδοκάρυδο είναι γνωστά για το χρώμα του.

Ο καρπός από τον οποίο παράγεται το ινδοκάρυδο είναι γνωστός για τις πολλές χρήσεις που έχει στη διατροφή μας. Το εσωτερικό του καρπού της καρύδας, είτε σε φρέσκη είτε σε αποξηραμένη μορφή, αποπνέει ένα ευχάριστο και ήπιο άρωμα ξηρών καρπών, ενώ διαθέτει την χαρακτηριστική γεύση της καρύδας με μια διακριτική γλυκιά απόχρωση. Σε πολλές περιοχές του κόσμου όπου η καρύδα ευδοκιμεί, αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο της διατροφής των κατοίκων.

Θρεπτική αξία

Σε ένα δείγμα ινδοκάρυδου βάρους 100 γραμμαρίων, παρατηρούμε τα ακόλουθα συστατικά: 68,2 γραμμάρια λίπος, 7,4 γραμμάρια πρωτεΐνη, 7,9 γραμμάρια υδατάνθρακες και φυτικές ίνες. Περιέχει σημαντικές ποσότητες ανόργανων στοιχείων, όπως σίδηρο, φώσφορο, μαγγάνιο, νάτριο, κάλιο και ασβέστιο, ενώ παρέχει επίσης τις βιταμίνες C και Ε. Τα 100 γραμμάρια του παρέχουν περίπου 700 θερμίδες ως ενέργεια.

Οφέλη ινδοκάρυδου

Το ινδοκάρυδο δεν εντυπωσιάζει μόνο με την υπέροχη γεύση που προσδίδει στα πιάτα, αλλά προσφέρει και σημαντικά οφέλη για την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού. Το μαγγάνιο που περιέχει συμβάλλει στη διατήρηση των κατάλληλων επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, ενώ η παρουσία της βιταμίνης C συμβάλλει στη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος και ο φώσφορος στην οικοδόμηση δυνατών οστών.

Το ινδοκάρυδο συμβάλλει στην ανακούφιση του οργανισμού και στη διατήρηση υγιών μαλλιών. Εμφανίζει αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές και αντιγηραντικές ιδιότητες, ενώ συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, την ενίσχυση του μεταβολισμού και τη μείωση του κοιλιακού λίπους.

Μαγειρικές Χρήσεις

Το καθαρό, γλυκό υγρό που υπάρχει στον άγουρο, πράσινο καρπό είναι γνωστό ως νερό ή χυμός της ινδικής καρύδας. Από αυτό παράγεται ένα εύγευστο αναψυκτικό. Το γάλα της καρύδας από την άλλη, προέρχεται από την ανάμειξη ξυσμάτων της σάρκας της καρύδας με νερό τα οποία συμπιέζονται κατόπιν ώστε να βγει το υγρό. Το γάλα αυτό προσθέτει άρωμα και ουσία σε σούπες, σάλτσες και ζύμες.

Για να βγάλει μαγειρικό λάδι από τις καρύδες, ο αγρότης ανοίγει στα δύο τον ώριμο καρπό και τον ξηραίνει στον ήλιο. ‘Όταν αποξηρανθεί η σάρκα της καρύδας, μπορεί να αφαιρεθεί από το περίβλημα και μετά να βγει το λάδι. Στις τροπικές περιοχές, το λάδι του κοκκοφοίνικα είναι το κύριο μαγειρικό λάδι.

Ο αποξηραμένος καρπός περιέχει 60-70% λάδι καρύδας. Το λάδι καρύδας περιέχει κατά κύριο λόγο τριγλυκερίδια κορεσμένων λιπαρών οξέων. Τα κύρια λιπαρά οξέα είναι το λαουρικό (40-55%), το μυριστικό (15%) αλλά και άλλα λιπαρά όξέα με συγκεντρώσεις γύρω στο 5- 10 %. Τα μόνα ακόρεστα λιπαρά οξέα που συνθέτουν το λάδι καρύδας είναι μεγάλης ανθρακικής αλυσίδας και είναι το παλμιτικό και το ολεϊκό όξύ. Επίσης η καρύδα είναι σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών στοιχείων, βιταμινών και μετάλλων.

Το έλαιο που προέρχεται από το ινδοκάρυδο χρησιμοποιείται επίσης στη μαγειρική.

Το ινδοκάρυδο είναι ένα πολύπλευρο συστατικό που μπορεί να ενισχύσει την γευστική αξία και τη θρεπτική αξία πολλών συνταγών. Αρχικά, μαζί με το γάλα καρύδας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για κρέμες, παγωτά και smoothies, προσθέτοντας μοναδική γεύση που δημιουργείται συνδυαστικά με ζάχαρη κρυσταλλική.

Επίσης, συνδυαστικά με αποξηραμένα φρούτα και οι ξηρούς καρπούς, όπως τα αποξηραμένα βερίκοκα ή τα αμύγδαλα, μπορούν να αναβαθμίσουν τις γλυκές συνταγές, όπως μπισκότα και κέικ, δίνοντάς τους πλούσια γεύση και υφή. Οι ξηροί καρποί συνδυάζονται άψογα με το ινδοκάρυδο με πολλές συνταγές!

Για πιο υγιεινές επιλογές, μπορεί να συμπληρώσει δημητριακά και γιαούρτι. Προσθέτοντας αλεύρι για όλες τις χρήσεις, μπορείτε να δημιουργήσετε υγιεινά μείγματα για ψήσιμο, προσθέτοντας το έτσι στην καθημερινή διατροφή σας.

Ιδιότητες

Το ινδοκάρυδο είναι γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες στην υγεία. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες λόγω της καρύδας, αντιοξειδωτικά, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες και μέταλλα. Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών προβλημάτων, στην αύξηση της νοητικής λειτουργίας και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το ινδοκάρυδο είναι ένα υπέροχο φυτό που προσφέρει γεύση και υγεία. Με την πλούσια ιστορία και τις διάφορες χρήσεις του στη μαγειρική, το ινδοκάρυδο αποτελεί έναν ανεκτίμητο πόρο για τη διατροφή μας. Μπορεί να απολαμβάνεται ως σνακ, να χρησιμοποιείται στη μαγειρική ή να ενισχύει την υγεία μας με τις ευεργετικές του ιδιότητες. Περιηγηθείτε στο Eatforhealth για νέες συνταγές από όλο τον κόσμο ή για να βρείτε γλυκα με ινδοκάρυδο. Και αν ψάχνετε για τον πιο εύκολο τρόπο να προσθέσετε λαχταριστή γεύση στις γλυκές σας δημιουργίες, το ινδοκάρυδο είναι η απάντηση για τη συνταγή σας!