Το καμπόχα σκουός είναι μια ιαπωνική ποικιλία χειμερινής σκουός (κολοκύθα) που γίνεται πολύ δημοφιλής αυτές τις μέρες. Έχουν στρογγυλό σχήμα κοντόχονδρου με σκληρό, εξωτερικό φλοιό και πλούσιο σκούρο πράσινο δέρμα. Στο εσωτερικό θα βρείτε μια όμορφη κίτρινη πορτοκαλί σάρκα και σπόρους που μοιάζουν πολύ με τους σπόρους κολοκύθας.
Γεύση
Η γεύση του καμπόχα σκουός είναι γλυκιά, ελαφρώς καρυδιά και η υφή είναι ελαφριά, σχεδόν αφράτη. Περιγράφεται ως γεύση ανάμεσα σε μια κολοκύθα και μια γλυκοπατάτα .
Εποχή
Επειδή το Kabocha’s είναι μια χειμερινή σκουός, συνήθως θα αρχίσετε να τα βλέπετε να αναδύονται γύρω στον Οκτώβριο και στη συνέχεια να διαρκεί όλο τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο.
Διατροφικά οφέλη
Αυτό το πλούσιο πορτοκαλί χρώμα μάς γνωρίζει ότι το Kabocha είναι μια εξαιρετική πηγή βήτα καροτίνης και είναι επίσης πλούσιο σε φυτικές ίνες και είναι γεμάτο με σίδηρο, βιταμίνη C και μερικές βιταμίνες Β.
Ένα φλιτζάνι kabocha έχει μόλις σαράντα θερμίδες και 7 γραμμάρια υδατανθράκων, το οποίο είναι περίπου το μισό από αυτό που θα βρείτε σε μια κολοκύθα.
Είναι λοιπόν μια υπέροχη και θρεπτική προσθήκη σε σχεδόν κάθε τύπο διατροφής.
Ψώνια
Όταν ψωνίζετε για την κολοκύνθη Kabocha, θέλετε να αναζητήσετε μια σκουός που αισθάνεται βαριά για το μέγεθός της. Το δέρμα θα είναι θαμπό και ανώμαλο (αυτό είναι φυσιολογικό) απλώς θέλετε να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν μαλακά σημεία.
Εναποθήκευση
Απλώς αποθηκεύστε το σε δροσερό και ξηρό μέρος. Ακόμη και αν το αφήσετε απλά στον πάγκο θα διαρκέσει εύκολα μέχρι ένα μήνα.
Παρασκευή
Όταν είστε έτοιμοι να εργαστείτε με το σκουός σας, ξεπλύντε το με κρύο νερό και στη συνέχεια κόψτε το με ένα βαρύ κοφτερό μαχαίρι. Επειδή έχει σκληρό δέρμα, μπορεί να είναι δύσκολο να κοπεί – οπότε θέλετε να είστε προσεκτικοί. Ξεκινήστε κόβοντας το μέχρι τη μέση. Πάρτε το βάρος σας πάνω από την κορυφή της σκουός και στη συνέχεια κουνήστε απαλά μπρος-πίσω.
** ΣΥΜΒΟΥΛΗ PRO **
Εάν θέλετε να μαλακώσετε το δέρμα πριν το κόψετε, τοποθετήστε το σκουός στο φούρνο μικροκυμάτων για 2-4 λεπτά (ανάλογα με το μέγεθος). Αυτό θα κάνει την κοπή της σκουός σας πολύ πιο εύκολη.
Μόλις το ανοίξετε θα δείτε, ότι έχει σπόρους μέσα, όπως μια κολοκύθα. Αυτοί οι σπόροι μπορούν να ψηθούν και να καταναλωθούν ακριβώς όπως οι σπόροι κολοκύθας, οπότε μόλις τους μαζέψετε φροντίστε να τους διατηρήσετε αν θέλετε ένα νόστιμο σνακ.
Θα μπορούσατε να καρυκεύσετε τη σάρκα με λίγο κανέλα και μέλι εάν θέλετε μια πιο γλυκιά έκδοση ή μπορείτε να κάνετε λίγο αλάτι και πιπέρι και σκόνη σκόρδου ή σκόνη κάρυ για μια πιο αλμυρή γεύση.
Μια άλλη επιλογή είναι να γεμίσετε την κοιλότητα με λίγη σαλάτα και να την φάτε με αυτόν τον τρόπο ή να μαζέψετε τη σάρκα και να τη βάλετε σε μια σούπα, ένα smoothie ή πραγματικά οποιοδήποτε μέρος όπου θα χρησιμοποιούσατε πουρέ κολοκύθας.
Ο στόχος είναι να αποκτήσετε αυτήν την όμορφη χρυσή καστανή σάρκα με ένα ωραίο τρυφερό δέρμα, γιατί να θυμάστε ότι το δέρμα είναι 100% βρώσιμο. Μαλακώνει όταν μαγειρεύει και είναι νόστιμο.
Φυσικά, μπορείτε να φάτε αυτό ακριβώς όπως είναι και να απολαύσετε ένα σνακ, να το σερβίρετε σε μια μεγάλη πλευρά, ψητό κοτόπουλο ή ψάρι ή να το χρησιμοποιήσετε για να ολοκληρώσετε μια όμορφη χειμερινή σαλάτα. Οι επιλογές είναι ατελείωτες.