Eat4Health
Συνταγές από όλο τον κόσμο!

Ντοματίνια

  • Eat4health
  • on 2 Οκτωβρίου 2020
  • Likes!
Ντοματίνια
Eat4health

Ντοματίνια σε πεντανόστιμες συνταγές! Δείτε εύκολες συνταγές όπου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ντοματίνια και να δώσετε εκπληκτική γεύση στα πιάτα σας! Αποτελούν μια εξαιρετική πηγή γεύσης και θρεπτικών ουσιών!

Συνταγές με ντοματίνια

Ελληνική ομελέτα με σπαράγγια και τυρί φέτα

σουβλάκια κοτόπουλου με ντοματίνια

Ελληνικά σουβλάκια κοτόπουλου

κινόα με ντοματίνια

Σαλάτα κινόα

Λίγα λόγια για τα ντοματίνια

Τα ντοματίνια (στρογγυλά τσέρι) είναι μία ποικιλία ντομάτας που καλλιεργείται για περισσότερο από 200 χρόνια για κατανάλωση. Έγιναν πολύ σύντομα γνωστές, κυρίως λόγω του μικρού μεγέθους αλλά και της γεύσης τους. Προέρχονται από το Περού και τη Χιλή και είναι πλέον διάσημα σε όλο τον κόσμο!

Το ντοματάκι Σαντορίνης αποτελεί μία αρκετά γνωστή ελληνική ποικιλία που χρησιμοποιείται σε αρκετές συνταγές.

Ιστορία

Τα ντοματάκια καλλιεργούνταν από τους Αζτέκους του Μεξικού τουλάχιστον από τον 15ο αιώνα. Ένας καλόγερος εισήγαγε τα ντοματάκια στην Σαντορίνη τον 19ο αιώνα και από τότε άρχισαν να καλλιεργούνται ευρέως. Τα ντοματάκια έγιναν δημοφιλή στις ΗΠΑ το 1919. Συνταγές με ντοματίνια δημοσιεύτηκαν πρώτη φορά σε άρθρα την δεκαετία το 60′. Λέγεται ότι βοηθάνε στην καταπολέμηση του καρκίνου του προστάτη.

Ποια ποικιλία ντοματινιού να καλλιεργήσω σε γλάστρα;

Οι περισσότερες ποικιλίες ντοματινιών είναι αρκετά ανθεκτικές και μας δίνουν καλή παραγωγή. Τα ντοματίνια όταν φυτεύονται σε γλάστρα, συνήθως φτάνουν ως και τα δυο μέτρα ύψος. Eμφανίζουν μεγάλη περίοδο συγκομιδής από το καλοκαίρι μέχρι τον χειμώνα. Οι ποικιλίες ντοματινιών που επιλέγουμε για καλλιέργεια σε γλάστρα είναι:

  • τα ντοματίνια με καρπούς σε σχήμα βελανιδιού με γλυκιά γεύση
  • τα ντοματίνια τσέρι-Σαντορίνης, με μικρούς σφαιρικούς καρπούς και σχετικά υπόξινη γεύση

Για όσους θέλουν να δοκιμάσουν κάτι πιο ιδιαίτερο, είναι ευκαιρία να καλλιεργήσουμε κίτρινα ντοματίνια με χαρακτηριστική υπόξινη γεύση και μαύρα (ιώδη) ντοματίνια με αρωματική γεύση, καθώς και δίχρωμες κοκκινοπράσινες ποικιλίες.

Τι θέση επιλέγουμε για τα ντοματίνια σε γλάστρα;

Τοποθετούμε τη γλάστρα με το ντοματίνια σε μια ηλιοφανή θέση στο μπαλκόνι, σχετικά προστατευμένη από τον αέρα. Επιλέγουμε μπαλκόνι με νότια ή δυτική έκθεση συνήθως για να μπορέσει το ντοματίνι μας να έχει ικανοποιητική ανάπτυξη και καρποφορία. Ο έντονος μεσημεριανός ήλιος τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να δημιουργήσει εγκαύματα στο φύλλωμα ή να προκαλέσει στρεσαρίσματα στο φυτό. Γι’ αυτό είναι καλό να σκεπάζουμε για μια περίοδο με ειδικό δίχτυ για την προστασία από τον ήλιο (διαπερατότητας 40-50% στις ηλιακές ακτίνες). Αν δεν κάνουμε αυτή την προστασία, μπορούμε την περίοδο Ιουλίου και Αυγούστου να μεταφέρουμε την γλάστρα με το ντοματίνι σε μια πιο ημισκιερή θέση στο μπαλκόνι ή την αυλή μας. Επίσης, είναι σημαντικό να επιλέγουμε για τα ντοματίνια σε γλάστρα θέση προφυλαγμένη από τους δυνατούς ανέμους.

Tι γλάστρα και τι φυτόχωμα επιλέγουμε για τα ντοματίνια;

Επιλέγουμε γλάστρες, διαμέτρου τουλάχιστον σαράντα εκατοστών για να φυτέψουμε ένα φυτό ντοματινιού σε κάθε γλάστρα, ενώ μπορούμε να επιλέξουμε ζαρντινιέρες μήκους τουλάχιστον 80 εκατοστών για να φυτέψουμε δύο φυτά ντοματιτιών. Είναι απαραίτητο οι γλάστρες να έχουν τρύπα αποστράγγισης στο κάτω μέρος για να φεύγει το νερό. Συμπληρωματικά, τοποθετούμε στη βάση ένα λεπτό στρώμα 3-4 εκατοστά από χαλίκια και βότσαλα, για να στραγγίζει καλύτερο το νερό. Πάνω από τη στρώση χαλικιών, βάζουμε ένα κομμάτι γεωυφάσματος, που επιτρέπει να περάσει το νερό και παράλληλα συγκρατεί το χώμα. Επιλέγουμε ειδικό φυτόχωμα για λαχανικά ή ανακατεύουμε κομπόστ μαζί με άφθονη χωνεμένη κοπριά, τύρφη και περλίτη σε αναλογία όγκου 1:1:2:1 και μικρή ποσότητα (3-4 κουταλιές της σούπας) πλήρες βιολογικό λίπασμα.

Χρειάζονται υποστήλωση τα ντοματίνια σε γλάστρα;

Όταν καλλιεργούμε ντοματίνια σε γλάστρα απαιτείται να τις υποστηλώσουμε για να τις στηρίξουμε. Αυτό επειδή λόγω της μεγάλης ανάπτυξής τους και επειδή οι περισσότερες ποικιλίες είναι αναρριχώμενες. Συνήθως, η υποστήλωση στα ντοματίνια γίνεται με ξύλινα ή μεταλλικά πασσαλάκια. Αυτό ώστε να μην έχουμε προβλήματα με τον αέρα, καθώς και με το αυξημένο βάρος φορτίου των καρπών. Είναι σημαντικό να δένουμε τους βλαστούς με ελαστικό σχοινί πάνω στα καλαμάκια, ώστε να μην πληγώνονται οι βλαστοί του ντοματινιού και προκληθούν ξηράνσεις. Κάποιοι καλλιεργητές ντοματινιών επιλέγουν ανοξείδωτο μεταλλικό πλέγμα, και το τυλίγουν γύρω από το φυτό για να αποτελέσει ένα πιο σταθερό πλαίσιο στήριξης των βλαστών του ντοματινιού για να αντέχουν το βάρος των καρπών που θα σχηματιστούν.

Πηγή: Μυστικά του κήπου mistikakipou.gr

Τα ντοματίνια είναι γνωστά όλη την Ελλάδα, από τις Κυκλάδες μέχρι τη Σάμο. Τα ντοματίνια παράγονται σε όλη την Ελλάδα από την Κρήτη, τη Σάμο και τη Νάξο έως και το Νέο Φάληρο. Με ιδιαίτερα γνωστά τα βιολογικά ντοματίνια Σύρου.

Μια καλή παραγωγή στα ντοματίνια απαιτεί καλό βιολογικό λίπασμα στα φυτά κατά την περίοδο της καλλιέργειας, καθώς και ιδανική θερμοκρασία προκειμένου να αποκτήσουν γλυκια γευση. Τα ντοματίνια αγαπούν την υγρασία Την εποχή της άνοιξης είναι η κατάλληλη εποχή τα ντοματίνια να θεριστούν. Αποτελούν μια σημαντική εισροή για την Κρήτη και τις Κυκλάδες καθώς και για τη Σάμο και τη Βόρεια Ελλάδα. Ξεχωρίζουν ανάμεσα στις ποικιλίες ντομάτας και μπορείτε να τα βρείτε σχεδόν σε όλα τα σούπερ μάρκετ.

Ετοιμάστε σαλάτες με ντοματίνια κομμένα στη μέση, με aλάτι πιπέρι, μερικές κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, μια κουταλιά της σούπας βαλσάμικο ξίδι, κόκκινα βελανίδια ή φύλλο σφολιάτας για τα λιγότερο γλυκά. Προσθέστε ντοματίνια κομμένα ή και ψητά ντοματίνια στη διατροφή σας!

Article Categories:
Λαχανικά · Υλικά

Comments are closed.

Don't Miss! random posts ..