Εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως υποφέρουν από καρδιακές παθήσεις. Ένα μεγάλο ποσοστό εκ των οποίων δυστυχώς καταλήγει. Ενδεικτικά, μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, κάθε χρόνο πεθαίνουν 659.000 άνθρωποι, δηλαδή ένας κάθε 36 δευτερόλεπτα!
Πως μπορούμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας από τις καρδιακές παθήσεις;
Η διατροφή είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για την πρόληψη καρδιακών παθήσεων, με τα καρδιαγγειακά νοσήματα να σκοτώνουν τους περισσότερους ανθρώπους παγκοσμίως από οποιαδήποτε άλλη ασθένεια. Στην πραγματικότητα, 2 στους 3 θανάτους από καρδιακές παθήσεις θα μπορούσαν να αποφευχθούν υιοθετώντας μια πιο υγιεινή διατροφή, σύμφωνα με τους ερευνητές νέας επιστημονικής μελέτης.
Παρέχετε στον οργανισμό σας ωμέγα-3 λιπαρά
«Περισσότεροι από 6 εκατομμύρια θάνατοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν μειώνοντας την πρόσληψη επεξεργασμένων τροφίμων ζαχαρούχων ποτών, τρανς και κορεσμένων λιπών και προστιθέμενης ζάχαρης ή αλατιού αυξάνοντας παράλληλα την πρόσληψη ψαριών, φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών και δημητριακών ολικής αλέσεως. Στην ιδανική περίπτωση, πρέπει να τρώμε 200 έως 300 mg ωμέγα-3 λιπαρών οξέων από θαλασσινά κάθε μέρα» επισημαίνει ο Δρ. Xinyao Liu, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Central South στο Changsha στην Κίνα και επικεφαλής της μελέτης.
«Επιπλέον, κάθε μέρα πρέπει να στοχεύουμε σε 200 έως 300 γραμμάρια φρούτων, σε 290 έως 430 γραμμάρια λαχανικών, σε 16 έως 25 γραμμάρια ξηρών καρπών και σε 100 έως 150 γραμμάρια δημητριακών ολικής αλέσεως» σύμφωνα με τον Δρ. Xinyao Liu.
Υγιεινή διατροφή για αποφυγή του θανάτου
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal – Quality of Care and Clinical Outcome, υπολόγισε ότι το 69% των θανάτων από ισχαιμικές καρδιακές παθήσεις παγκοσμίως θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν υιοθετηθεί μια πιο υγιεινή διατροφή. «Οι ισχαιμικές καρδιακές παθήσεις μπορούν να προληφθούν σε μεγάλο βαθμό με υγιείς συμπεριφορές και τα άτομα πρέπει να αναλάβουν την πρωτοβουλία να βελτιώσουν τις συνήθειές τους», επισημαίνει ο Δρ. Xinyao Liu.
«Υπάρχουν εννέα κύριοι παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, εκ των οποίων μόνο οι δύο βρίσκονται εκτός του ανθρώπινου ελέγχου, το ιστορικό ηλικίας και το ιστορικό οικογενείας» υπογραμμίζει η Δρ. Elizabeth Klodas, καρδιολόγος. «Τα υπόλοιπα μπορείτε να τα ελέγξετε, με τα πέντε από τα επτά να συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τον τρόπο διατροφής» εξηγεί.
Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;
«Ενώ έχει σημειωθεί πρόοδος στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και στη βελτίωση της επιβίωσης, ο αριθμός των ατόμων που πλήττονται συνεχίζει να αυξάνεται λόγω της αύξησης του πληθυσμού και της γήρανσης», εξηγεί ο Δρ. Xinyao Liu. Οι ερευνητές υπολόγισαν την επίδραση 11 παραγόντων κινδύνου στο θάνατο από ισχαιμική καρδιακή νόσο:
- Διατροφή.
- Υψηλή αρτηριακή πίεση.
- Χοληστερόλη.
- Υψηλή γλυκόζη στο πλάσμα.
- Κάπνισμα.
- Υψηλός δείκτης μάζας σώματος.
- Ατμοσφαιρική ρύπανση.
- Μειωμένη φυσική δραστηριότητα.
- Μειωμένη νεφρική λειτουργία.
- Έκθεση σε μόλυβδο.
- Κατανάλωση αλκοόλ.