Μια Ρωσική συνταγή για σούπα με κριθαράκι και αγγουράκια τουρσί (πίκλες). Το rassolnik είναι μια περίεργη και κλασική σούπα που φτιάχνεται με κριθαράκι, καρότα, μπαχαρικά και τουρσιά. Συνήθως παρασκευάζεται με κρέας, αλλά αυτή η συγκεκριμένη εκδοχή είναι για χορτοφάγους και γίνεται με μανιτάρια. Ενα πιάτο χορταστικό και εξαιρετικά νόστιμο.
Υλικά που θα χρειαστείτε:
⅓ φλιτζάνι μαργαριταρένιο (αποφλοιωμένο) κριθαράκι
6 φλιτζάνια νερό
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 συσκευασία (350 γραμμάρια) μανιτάρια, ψιλοκομμένα
2 μέτριες πατάτες κομμένες σε κύβους
1 καρότο κομμένο σε κύβους
2 μεγάλα φύλλα δάφνης
1 κουταλιά της σούπας ξερό άνηθο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
3 πίκλες τουρσί, κομμένες σε κύβους
¼ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Βάλτε το κριθαράκι και άφθονο κρύο νερό σε ένα μπολ και αφήστε το όλη τη νύχτα. Στραγγίζουμε.
Βήμα 2
Γεμίστε μια κατσαρόλα με 6 φλιτζάνια νερό. Προσθέστε το στραγγισμένο κριθαράκι και αφήστε το να πάρει μια βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά.
Βήμα 3
Εν τω μεταξύ, λιώστε το βούτυρο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και βάλτε το κρεμμύδι μέχρι να ροδίσει, περίπου για 5 λεπτά. Προσθέστε τα μανιτάρια και συνεχίστε το μαγείρεμα μέχρι να αρχίσουν να βγάζουν τα υγρά τους, για 5 με 10 λεπτά. Αφήνουμε στην άκρη.
Βήμα 4
Αφού μαγειρευτεί το κριθαράκι για 30 λεπτά, προσθέστε τα σοταρισμένα μανιτάρια, τις πατάτες, το καρότο, τα φύλλα δάφνης, τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι. Μαγειρέψτε για 10 λεπτά ακόμα. Προσθέστε τα τουρσιά και μαγειρέψτε για άλλα 5 λεπτά. Αν το νερό εξατμιστεί πολύ, μπορείτε να προσθέσετε κι άλλο.
Σημειώσεις Μάγειρα:
Μπορείτε να προσθέσετε 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο όταν μαγειρεύετε το κριθαράκι για να επιταχύνετε το μαγείρεμα.
Καλή όρεξη!