Υγεία & Ομορφιά

Γρήγορος μεταβολισμός: όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Γρήγορος μεταβολισμός: όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Το να έχεις γρήγορο μεταβολισμό έχει τα πλεονεκτήματά του. Τα άτομα με υψηλό μεταβολισμό τείνουν να καίνε θερμίδες πιο γρήγορα από τα άτομα με χαμηλό μεταβολισμό. Από την άλλη πλευρά, ο γρήγορος μεταβολισμός μπορεί να κάνει δύσκολη την αύξηση βάρους ή τη διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής.

Τι σημαίνει γρήγορος μεταβολισμός;

Το σώμα σας χρησιμοποιεί συνεχώς ενέργεια για να λειτουργήσει, είτε ασκείστε, περπατάτε ή παρακολουθείτε τηλεόραση στον καναπέ. Ακόμα κι αν είστε ανενεργοί ή κοιμάστε, το σώμα σας εξακολουθεί να χρησιμοποιεί ενέργεια για να κρατά την καρδιά σας να χτυπά, να διατηρεί την αναπνοή και να ξεκουράζεται.

Η απόλυτη πηγή ενέργειας του σώματός σας προέρχεται από το φαγητό που τρώτε, το οποίο στη συνέχεια διασπάται σε διάφορες χημικές ουσίες και θρεπτικά συστατικά κατά τη διαδικασία της πέψης και μετατρέπεται σε ενέργεια.

Ο μεταβολισμός σας καθορίζει πώς το σώμα σας χρησιμοποιεί αυτή την ενέργεια για να διατηρήσει την κανονική λειτουργία του. Ο βασικός μεταβολικός σας ρυθμός είναι η βασική ποσότητα ενέργειας που χρειάζεται το σώμα σας για κανονικές λειτουργίες ανάπαυσης όπως η αναπνοή και η διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας του σώματος.

Μπορεί να εκπλαγείτε όταν μάθετε ότι έως και το 80 τοις εκατό της ενέργειας που χρησιμοποιεί το σώμα σας την ημέρα χρησιμοποιείται σε κατάσταση ηρεμίας. Και μεταξύ 10 και 20 τοις εκατό χρησιμοποιείται σε κανονικές καθημερινές δραστηριότητες όπως το περπάτημα. Περίπου το 5-10 τοις εκατό της ενέργειας του σώματός σας χρησιμοποιείται στη διαδικασία της πέψης.

Εάν έχετε γρήγορο μεταβολικό ρυθμό, σημαίνει ότι το σώμα σας χρησιμοποιεί ενέργεια (ή καίει θερμίδες) πιο γρήγορα από κάποιον με πιο αργό μεταβολισμό. Πολλοί διαφορετικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τον μεταβολικό σας ρυθμό, όπως το φύλο, το βάρος, η ορμονική λειτουργία, η ηλικία και τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας.

Σε γενικές γραμμές, όσο πιο μικρή είναι η μάζα του σώματός σας, τόσο πιο γρήγορος είναι ο μεταβολισμός σας.

Σημάδια γρήγορου μεταβολισμού

Καθώς, λοιπόν, οι μεταβολικοί ρυθμοί μπορεί να είναι μεταβλητοί, ίσως αναρωτηθείτε ​πόσο γρήγορος είναι ο μεταβολισμός σας. Υπάρχουν μερικά σημάδια ότι μπορεί να έχετε γρήγορο μεταβολισμό, όπως:​

1. Δυσκολεύεστε να πάρετε βάρος ή να διατηρήσετε βάρος, παρόλο που τρώτε τακτικά.
2. Έχετε υψηλή θερμοκρασία σώματος, ακόμα και όταν ξεκουράζεστε.
3. Συχνά πεινάτε ή έχετε ακόρεστη όρεξη, ακόμα και μετά από γεύματα ή σνακ.
4. Έχετε ακανόνιστο έμμηνο κύκλο ή χάνετε την περίοδό σας ακόμα κι αν δεν είστε έγκυος.
5. Μπορεί να χρειαστεί να ουρείτε συχνά επειδή η ταχύτητα επεξεργασίας του σώματός σας είναι αυξημένη.

Εάν πιστεύετε ότι έχετε γρήγορο μεταβολισμό και έχετε αυξημένη όρεξη, βεβαιωθείτε ότι τρώτε θρεπτικά γεύματα για να μειώσετε τους κινδύνους που εγκυμονούν τα ανθυγιεινά τρόφιμα.

Πώς να αποκτήσετε γρήγορο μεταβολισμό

Εάν θέλετε να επιταχύνετε το μεταβολισμό σας, ένα από τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να αυξήσετε την άπαχη μυϊκή μάζα του σώματός σας. Αυτό είναι το βάρος που αποδίδεται στους μυς και όχι στο λίπος. Ο άπαχος μυϊκός ιστός καίει περισσότερες θερμίδες (χρησιμοποιεί περισσότερη ενέργεια) από ό,τι τα αποθέματα λίπους του σώματος.

Για να αυξήσετε την άλιπη μυϊκή μάζα στο σώμα σας, μπορείτε να δοκιμάσετε να αυξήσετε τη σωματική σας δραστηριότητα για να συμπεριλάβετε ασκήσεις ενδυνάμωσης. Άλλοι τρόποι για την ενίσχυση του μεταβολισμού περιλαμβάνουν:

1. Παραμένετε ενυδατωμένοι πίνοντας περισσότερο νερό
2. Να κοιμάστε αρκετά χωρίς διακοπή
3. Τρώγοντας υγιεινά τρόφιμα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά
4. Διαχείριση των επιπέδων άγχους σας

Παρόλο που μπορεί να προσπαθείτε να κάψετε περισσότερες θερμίδες από όσες καταναλώνετε, φροντίστε να μην λιμοκτονείτε, καθώς αυτό θα μπορούσε να δώσει σήμα στο σώμα σας να προστατεύσει τα αποθέματα λίπους του αντί να τα χρησιμοποιήσει για καύσιμο!

Πώς να αυξήσετε το βάρος σας με γρήγορο μεταβολισμό

Εάν έχετε γρήγορο μεταβολισμό, σημαίνει ότι το σώμα σας καίει θερμίδες με υψηλότερο ρυθμό, γι’ αυτό προσπαθήστε να τρώτε περισσότερο φαγητό για να κερδίσετε βάρος. Ωστόσο, να προσέχετε τι τρώτε, επειδή η κατανάλωση πάρα πολλών ραφιναρισμένων σακχάρων, που βρίσκονται σε καραμέλες ή ροφήματα με ζάχαρη, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σας.

Προσπαθήστε να αυξήσετε την πρόσληψη θερμίδων τρώγοντας πιο συχνά, έχοντας μεγαλύτερα γεύματα και επιλέγοντας τροφές με φυσικά σάκχαρα που βρίσκονται στα δημητριακά ολικής αλέσεως ή στα φρούτα.

Η άσκηση, όπως η προπόνηση ενδυνάμωσης, μπορεί να σας βοηθήσει να χτίσετε τους μύες σας και έτσι να αυξήσετε το βάρος σας. Επίσης, μπορεί να τονώσει την όρεξή σας.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να εύχονται να είχαν ταχύτερο μεταβολισμό επειδή πιστεύουν ότι ο γρήγορος μεταβολισμός θα τους βοηθήσει να χάσουν βάρος. Από την άλλη πλευρά, τα άτομα με υψηλό μεταβολισμό μπορεί να αισθάνονται απογοήτευση αν θέλουν να πάρουν βάρος και να αναρωτηθούν: «Γιατί ο μεταβολισμός μου είναι τόσο γρήγορος;».

Ας είναι αυτό μια υπενθύμιση ότι δεν είναι όλοι οι σωματότυποι το ίδιο! Αγκαλιάστε τη μοναδικότητα του σώματός σας και θυμηθείτε ότι η υγεία διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Δίαιτα γρήγορου μεταβολισμού

Δεν είναι αδύνατο να κερδίσετε βάρος με γρήγορο μεταβολισμό, αλλά πρέπει να τρώτε υγιεινές τροφές που είναι υψηλότερες σε θερμίδες. Δοκιμάστε να εντάξετε τις ακόλουθες τροφές στη διατροφή σας:

1. Ξηροί καρποί και σπόροι
2. Τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες όπως ζυμαρικά ολικής αλέσεως, ψωμί και ρύζι
3. Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, συμπεριλαμβανομένων των οσπρίων
4. Φυσικές τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη όπως τα φρούτα

Φροντίστε να τρώτε τακτικά και συχνά. Τρώτε τουλάχιστον τρία πλήρη γεύματα την ημέρα, με ενδιάμεσα σνακ. Είναι επίσης σημαντικό να προσέχετε πόσες θερμίδες καίτε την ημέρα και να βεβαιωθείτε ότι δεν καίτε περισσότερες θερμίδες από αυτές που καταναλώνετε.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι ο γρήγορος μεταβολισμός είναι καλύτερος από έναν αργό μεταβολισμό, αλλά δεν αρέσει σε όλους όσους έχουν γρήγορο μεταβολισμό, ειδικά αν θέλουν να πάρουν βάρος. Μερικοί άνθρωποι με γρήγορο μεταβολισμό μπορεί επίσης να είναι πιο επιρρεπείς στην υπερβολική κατανάλωση τροφών όπως καραμέλες ή επιδόρπια. Αλλά μόνο και μόνο επειδή μπορείτε να φάτε ορισμένα τρόφιμα χωρίς να παχύνετε δεν σημαίνει ότι όλα είναι καλά για την υγεία σας.

Η διατροφή είναι μόνο ένα μέρος της συνολικής υγείας σας. Περιηγηθείτε στο Eatforhealth​ για περισσότερα άρθρα σχετικά με τη βελτίωση της υγείας και της ευεξίας σας μέσω της διατροφής, της άσκησης και των αλλαγών στον τρόπο ζωής.