Ινδική Κουζίνα

Ινδικό κοτόπουλο βουτύρου

Ινδικό κοτόπουλο βουτύρου

Ινδικό κοτόπουλο βουτύρου: Μια συνταγή της ινδικής κουζίνας για να ετοιμάσετε κοτόπουλο βουτύρου, ή «murgh makhani», που είναι ένα από τα πιο δημοφιλή διεθνώς ινδικά πιάτα. Έχει αναδημιουργηθεί σε όλο τον κόσμο, με κάθε περιοχή να προσθέτει τις δικές της πινελιές και παραλλαγές, ανάλογα με τις τοπικές προτιμήσεις και συνήθειες.

Υλικά που θα χρειαστείτε:

Μαρινάδα:
½ φλιτζάνι γιαούρτι
1 κουταλιά της σούπας πάστα τζίντζερ-σκόρδο
1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο κόκκινο πιπέρι τσίλι
1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κουρκουμά
1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κύμινο
½ κουταλάκι του γλυκού garam masala
½ κιλό φιλέτα κοτόπουλου, κομμένα σε μπουκίτσες
Σάλτσα κοτόπουλου:
1 κουταλιά της σούπας λάδι
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
4 πράσινες πιπεριές τσίλι
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κομμάτι 2,5 εκατοστών φρέσκο τζίντζερ, ψιλοκομμένο
1 φρέσκια ντομάτα, ψιλοκομμένη
2 λοβούς κάρδαμο, θρυμματισμένο
1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο κόκκινο πιπέρι τσίλι
1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κύμινο
1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κόλιανδρο
¼ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένος κουρκουμάς
5 κάσιους
1 φλιτζάνι μισό-μισό
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
1 φλιτζάνι νερό (προαιρετικά)
1 πρέζα αλάτι
1 κουταλιά της σούπας κόλιανδρο ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένα φύλλα τριγωνέλλας

Εκτέλεση της συνταγής:

Βήμα 1
Βάλτε το γιαούρτι, την πάστα τζίντζερ-σκόρδο, το χυμό λεμονιού, το αλάτι, το κόκκινο τσίλι, τον κουρκουμά, το κύμινο και το garam masala μαζί σε ένα δοχείο. Ρίχνουμε το κοτόπουλο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να επικαλυφθεί. Μαρινάρετε στο ψυγείο για 1 ώρα.

Βήμα 2
Ενεργοποιήστε μια χύτρα ταχύτητας πολλαπλών λειτουργιών και επιλέξτε λειτουργία Saute. Ζεσταίνουμε το λάδι και προσθέτουμε το κρεμμύδι, το πράσινο τσίλι, το σκόρδο και το τζίντζερ. Σοτάρουμε μέχρι να μυρίσουν, περίπου για 1 λεπτό. Προσθέστε τη ντομάτα. Ρίξτε το κάρδαμο, το κόκκινο τσίλι, το κύμινο, τον κόλιανδρο και τον κουρκουμά ένα-ένα. Σοτάρουμε μέχρι το κρεμμύδι να γίνει μαλακό και να καλυφθεί καλά με τα μπαχαρικά, για 2 με 3 λεπτά. Προσθέστε τα κάσιους. Κλείστε τη χύτρα ταχύτητας εάν η κατσαρόλα ζεσταθεί πολύ. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.

Βήμα 3
Χτυπάμε το μείγμα του κρεμμυδιού στο μπλέντερ, ρίχνοντας το μισό-μισό σταδιακά, μέχρι να γίνει μια λεία πάστα.

Βήμα 4
Καθαρίζουμε το εσωτερικό της κατσαρόλας και την επαναφέρουμε στη λειτουργία Saute. Λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το κοτόπουλο και τη μαρινάδα. Σοτάρουμε μέχρι να στεγνώσει η μαρινάδα, για 2 με 3 λεπτά. Κλείστε τη χύτρα ταχύτητας. Προσθέστε την πάστα κρεμμυδιού και νερό όσο χρειάζεται. Ανακατέψτε καλά. Δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε.

Βήμα 5
Κλείστε και κλειδώστε το καπάκι. Ρυθμίζουμε τη κατσαρόλα σε υψηλή πίεση σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Ρυθμίστε το χρονοδιακόπτη για 8 έως 10 λεπτά. Αφήστε 10 έως 15 λεπτά για να αυξηθεί η πίεση.

Βήμα 6
Εκτονώστε προσεκτικά την πίεση χρησιμοποιώντας τη μέθοδο γρήγορης αποδέσμευσης σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, περίπου για 5 λεπτά. Ξεκλειδώστε και αφαιρέστε το καπάκι. Γαρνίρουμε με κόλιαντρο και τριγωνέλλα.

Σημειώσεις Μάγειρα:
Αν θέλετε, αντικαταστήστε τα φιλέτα με μπούτια κοτόπουλου.

Χρησιμοποιήστε όποιο είδος κρέμας με χαμηλά λιπαρά προτιμάτε.

Καλή όρεξη!