Κινέζικη Κουζίνα

Κινέζικο γλυκόξινο χοιρινό

Κινέζικο γλυκόξινο χοιρινό

Το γλυκόξινο χοιρινό είναι ένα παραδοσιακό και νόστιμο πιάτο της κινέζικης κουζίνας. Δεν χρειάζεται να παραγγέλνετε από έξω όταν μπορείτε να το φτιάξετε με πολύ λίγη προσπάθεια στο σπίτι, και ακόμα καλύτερα, σε χύτρα ταχύτητος. Σερβίρουμε με ρύζι.

Υλικά που θα χρειαστείτε:

1 κουταλιά της σούπας φυτικό λάδι
1/2 κιλό χοιρινό φιλέτο, κομμένο σε κομμάτια 1,5 – 2 εκατοστών
1 ¼ φλιτζάνι νερό
½ φλιτζάνι κέτσαπ
⅓ φλιτζάνι ξύδι ρυζιού
⅓ φλιτζάνι χυμό ανανά
2 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας
2 κουταλάκια του γλυκού ψιλοκομμένο τζίντζερ
1 κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένο σκόρδο
αλουμινόχαρτο
1 κρεμμύδι, κομμένο κάθετα
1 φλιτζάνι φρέσκο ανανά ψιλοκομμένο
1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε μεγάλα κομμάτια
1 πράσινη πιπεριά, κομμένη σε μεγάλα κομμάτια
2 κουταλιές της σούπας κορν φλάουερ
1 κουταλιά της σούπας καβουρδισμένο σουσάμι (προαιρετικά)

Εκτέλεση της συνταγής:

Βήμα 1
Ενεργοποιήστε μια χύτρα ταχύτητας πολλαπλών λειτουργιών και επιλέξτε λειτουργία Saute. Προσθέτουμε λάδι και ζεσταίνουμε μέχρι να ζεσταθεί. Προσθέστε σε παρτίδες λίγα-λίγα τα κομμάτια του χοιρινού και μαγειρέψτε μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές, περίπου για 5 λεπτά. Επιστρέψτε όλο το χοιρινό στην κατσαρόλα και ακυρώστε τη λειτουργία Saute.

Βήμα 2
Χτυπήστε μαζί 3/4 φλιτζάνι νερό, κέτσαπ, ξύδι ρυζιού, χυμό ανανά, καστανή ζάχαρη, σάλτσα σόγιας, τζίντζερ και σκόρδο σε ένα μικρό μπολ. Περιχύνουμε το χοιρινό και ανακατεύουμε καλά.

Βήμα 3
Κλείστε και κλειδώστε το καπάκι. Επιλέξτε υψηλή πίεση σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. ρυθμίστε το χρονοδιακόπτη για 5 λεπτά. Αφήστε 10 έως 15 λεπτά για να αυξηθεί η πίεση.

Βήμα 4
Εκτονώστε την πίεση χρησιμοποιώντας τη μέθοδο φυσικής αποδέσμευσης σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, περίπου για 5 λεπτά. Απελευθερώστε την υπόλοιπη πίεση χρησιμοποιώντας τη μέθοδο γρήγορης αποδέσμευσης. Ξεκλειδώστε το καπάκι και αφαιρέστε. Μεταφέρετε το χοιρινό σε ένα πιάτο χρησιμοποιώντας μια τρυπητή κουτάλα. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για να διατηρηθεί ζεστό.

Βήμα 5
Επιλέξτε τη λειτουργία Saute και προσθέστε το κρεμμύδι, τον ανανά και τις κόκκινες και πράσινες πιπεριές. Σιγοβράζουμε μέχρι τα λαχανικά να αρχίσουν να μαλακώνουν, για 6 με 7 λεπτά.

Βήμα 6
Χτυπήστε μαζί το κορν φλάουερ και το υπόλοιπο 1/2 φλιτζάνι νερό σε ένα μικρό μπολ μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ρίξτε τα στην κατσαρόλα. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι η σάλτσα να πήξει στην προτιμώμενη σύσταση, περίπου για 2 λεπτά. Ξαναβάλτε το μαγειρεμένο χοιρινό στην κατσαρόλα και ζεστάνετε μέχρι να ζεσταθεί. Γαρνίρουμε με σουσάμι.

Σημειώσεις Μάγειρα:
Μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε ό,τι χρώμα πιπεριές θέλετε. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κονσερβοποιημένα, στραγγισμένα κομμάτια ανανά αντί για φρέσκο.

Ρυθμίστε το πάχος της σάλτσας είτε προσθέτοντας περισσότερο νερό για πιο αραιή σάλτσα είτε ανακατεύοντας με κορν φλάουερ αναμεμειγμένο με νερό για να πήξει.

Καλή όρεξη!