Ινδική Κουζίνα

Κοτόπουλο με κρέμα κάσι

Κοτόπουλο με κρέμα κάσι

Μια ινδική συνταγή για κοτόπουλο κάσι. Ενα πιάτο που γίνεται πλούσιο και κρεμώδες με την κρέμα κάσιους, η οποία είναι εντυπωσιακή σε εμφάνιση και σε γεύση. Δεν θα χρειαστείτε τίποτα πολύ εξωτικό, εκτός ίσως από το garam masala, για να φτιάξετε αυτή την απλή συνταγή. Γαρνίρετε με ολόκληρα κάσιους, φέτες λάιμ και κόλιανδρο. Σερβίρετε με ρύζι, naan ή και τα δύο!

Υλικά που θα χρειαστείτε:

2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι kosher
1 ½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κόλιανδρο
2 κουταλάκια του γλυκού πάπρικα
½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν
½ κουταλάκι του γλυκού κουρκουμάς
2 κουταλάκια του γλυκού garam masala
2 κιλά μπούτια κοτόπουλου χωρίς κόκαλα, χωρίς δέρμα
1 κουταλιά της σούπας φυτικό λάδι
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 κίτρινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 κουταλιές της σούπας ντοματοπελτέ
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένη ρίζα τζίντζερ
1 φλιτζάνι ζωμό κότας
2 φλιτζάνια κρύο νερό
¾ φλιτζάνι ολόκληρα ψητά κάσιους
⅓ φλιτζάνι φρέσκα κρεμμυδάκια σε φέτες
⅓ φλιτζάνι φρεσκοκομμένο κόλιανδρο
Χυμό από 1 λάιμ

Εκτέλεση της συνταγή:

Βήμα 1
Βάλτε το αλάτι, το κύμινο, τον κόλιανδρο, την πάπρικα, το καγιέν, τον κουρκουμά και το garam masala μαζί σε ένα μικρό μπολ.

Βήμα 2
Κόψτε ένα μπούτι κοτόπουλου στη μέση (κατά μήκος). Κόψτε το παχύτερο τμήμα στο μισό για να καταλήξετε με τρία κομμάτια 5 εκατοστών. Επαναλάβετε με τα υπόλοιπα μπούτια κοτόπουλου.

Βήμα 3
Μεταφέρετε το κοτόπουλο σε ένα μπολ. Προσθέστε λάδι και περίπου το 1/2 του μείγματος μπαχαρικών. Ανακατεύουμε καλά. Σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και μαρινάρουμε στο ψυγείο για 4 με 12 ώρες.

Βήμα 4
Ζεσταίνουμε 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά μέχρι να λιώσει και να ροδίσει. Προσθέστε το κοτόπουλο σε μια στρώση. Αφήστε στη φωτιά μέχρι να ροδίσουν, 4 με 5 λεπτά ανά πλευρά. Επιστρέψτε το κοτόπουλο και το λυωμένο βούτυρο στο μπολ.

Βήμα 5
Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο βούτυρο στο ίδιο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι, το υπόλοιπο μείγμα μπαχαρικών, τον πελτέ ντομάτας, το σκόρδο και το τζίντζερ. Ανακατέψτε μέχρι να μυρίσει, για 2 με 3 λεπτά. Ρίχνουμε μέσα το ζωμό κότας και αφήνουμε να σιγοβράσει. Προσθέστε το κοτόπουλο και το λυωμένο βούτυρο.

Βήμα 6
Βάλτε το νερό και τα κάσιους σε ένα μπλέντερ. Χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι διαλυθεί καλά. Ρίξτε την κρέμα κάσιους στο τηγάνι. Χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε μέχρι να αναμειχθούν οι γεύσεις, για 15 με 20 λεπτά. Ρίξτε και τα πράσινα κρεμμύδια και τον κόλιαντρο. Στύψτε μέσα χυμό λάιμ.

Σημειώσεις σεφ:
Μπορείτε να αντικαταστήσετε το garam masala με οποιοδήποτε άλλο παρασκευασμένο μείγμα μπαχαρικών με κάρυ.

Αφού προσθέσετε την κρέμα κάσιους, μπορείτε να τη σιγοβράσετε για 5 έως 10 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο. Ή μπορείτε να μειώσετε τη φωτιά και να σιγοβράζετε για έως και 45 λεπτά, ανάλογα με το πόσο πηχτή θέλετε τη σάλτσα σας.

Καλή όρεξη!