Το μοσχαράκι στιφάδο είναι ένα πιάτο της ελληνικής κουζίνας, από τα πιο αγαπημένα όλων. Κομμάτια τρυφερό μοσχαρίσιο κρέας μαγειρεύονται με ασκαλώνια σε μια πλούσια αρωματική σάλτσα ντομάτας. Σερβίρετέ το με βρασμένο ρύζι και αρκετή ποσότητα ψωμιού για να βουτήξετε στην πλούσια σάλτσα!
Υλικά που θα χρειαστείτε:
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κιλά μοσχαρίσιο κρέας κομμένο σε κομματάκια
1 μεγάλο κρεμμύδι, χοντροκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
1 κονσέρβα (400 γραμμάρια περίπου) ντομάτες κομμένες σε κύβους
1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
1 ξυλάκι κανέλας
2 φύλλα δάφνης
1 κλωνάρι φρέσκο δεντρολίβανο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
2 κουταλιές της σούπας ξύδι
2 κουταλιές της σούπας κέτσαπ
1 κιλό μικρά ασκαλώνια, ξεφλουδισμένα
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το μοσχαρίσιο κρέας, το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να ροδίσει το κρέας από όλες τις πλευρές και τα κρεμμύδια να μαλακώσουν, για 6 έως 8 λεπτά. Προσθέστε τις ντομάτες, το μοσχοκάρυδο, το ξυλαράκι κανέλας, τα φύλλα δάφνης, το δεντρολίβανο, αλάτι και μια καλή πρέζα μαύρο πιπέρι. Μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά, για περίπου 3 λεπτά. Προσθέστε το κρασί και το ξύδι και ανακατέψτε καλά.
Βήμα 2
Χαμηλώστε τη φωτιά. Βάλτε το μείγμα του μοσχαρίσιου κρέατος και ρίξτε το κέτσαπ.
Βήμα 3
Μαγειρέψτε σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσει το κρέας, για 6 έως 8 ώρες.
Βήμα 4
Εν τω μεταξύ, ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και ρίχνουμε τα ασκαλώνια μέχρι να μαλακώσουν, για 3 με 4 λεπτά. Προσθέστε τα μαγειρεμένα ασκαλώνια στο στιφάδο για τις τελευταίες 1 έως 2 ώρες μαγειρέματος.
Βήμα 5
Πετάξτε το ξυλάκι κανέλας, τα φύλλα δάφνης και το κλωνάρι δεντρολίβανου πριν το σερβίρετε.
Καλή όρεξη!