Μοσχοκάρυδο

μοσχοκάρυδο

Μοσχοκάρυδο

Το μοσχοκάρυδο είναι ένα από τα δύο μπαχαρικά – το ​​άλλο είναι το μασίς – τα οποία προέρχονται από διάφορα είδη δέντρων του γένους Myristica. Το πιο σημαντικό εμπορικό είδος είναι η Μυριστική η ευώδης, ένα αειθαλές δέντρο ιθαγενές στις Νήσους Μπάντα στις Μολούκες Νήσους (ή Νησιά των μπαχαρικών) της Ινδονησίας.

 

Καρποί μοσχοκαρυδιάς στο δέντρο στην Κεράλα, Ινδία.
 
 

Το μοσχοκάρυδο είναι ο σπόρος του δέντρου, ωοειδούς περίπου σχήματος, αποξηραμένo. Ενώ το μασίς είναι η αποξηραμένη «δαντελωτή» κοκκινωπή κάλυψητου σπόρου. Η πρώτη συγκομιδή των δέντρων μοσχοκάρυδου, λαμβάνει χώρα 7-9 χρόνια μετά τη φύτευσή τους. Τα δέντρα φτάνουν την πλήρη παραγωγή τους μετά από είκοσι χρόνια. Το μοσχοκάρυδο χρησιμοποιείται συνήθως σε μορφή σκόνης. Αυτός είναι ο μοναδικός τροπικός καρπός που είναι η πηγή δύο διαφορετικών μπαχαρικών. Επίσης, αρκετά άλλα εμπορικά προϊόντα παράγονται από τα δέντρα, συμπεριλαμβανομένων αιθέριων ελαίων, εξάγονται ελαιορητίνες και βούτυρο του μοσχοκάρυδου.

 

Βοτανική και καλλιέργεια

Το κοινό ή αρωματικό μοσχoκάρυδο, είναι ιθαγενές στις Νήσους Μπάντα στις Μολούκες, της Ινδονησίας. Καλλιεργείται επίσης στη Νήσο Πενάνγκ στη Μαλαισία, στην Καραϊβική, ειδικά στη Γρενάδα και στην Κεράλα, ένα κρατίδιο στην νότια Ινδία.

 

Μαγειρικές χρήσεις

Τα μοσχοκάρυδο και το μασίς έχουν παρόμοιες οργανοληπτικές ιδιότητες. Με το μοσχοκάρυδο να έχει μια ελαφρώς γλυκύτερη και το μασίς μια λεπτότερη γεύση. Το μοσχοκάρυδο χρησιμοποιείται για τον αρωματισμό πολλών πιάτων, συνήθως αλεσμένο ή τριμμένο και είναι καλύτερο όταν τριφτεί φρέσκο ​​σε ένα τρίφτη μοσχοκάρυδου.

Στην Ινδική κουζίνα, το μοσχοκάρυδο χρησιμοποιείται σε πολλά γλυκά, καθώς και αλμυρά πιάτα. Επίσης, προστίθεται σε μικρές ποσότητες ως φάρμακο στα βρέφη. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε μικρές ποσότητες στα γκαράμ μασάλα. Επίσης στην Ινδία, το τριμμένο μοσχοκάρυδο, υφίσταται τη διαδικασία του καπνίσματος.

Στην Ινδονησιακή κουζίνα χρησιμοποιείται σε διάφορα πιάτα, κυρίως σε πολλές σούπες, όπως σούπα soto, σούπα baso ή sup kambing.

Στην Κουζίνα της Μέσης Ανατολής χρησιμοποιείται συχνά ως καρύκευμα σε αλμυρά πιάτα.

Στη γνήσια Ευρωπαϊκή κουζίνα, το μοσχοκάρυδο και το μασίς, χρησιμοποιούνται ειδικά στα πιάτα με πατάτες και στα προϊόντα κρέατος. Χρησιμοποιούνται επίσης σε σούπες, σάλτσες και ψημένα προϊόντα. 

Στην Ιταλική κουζίνα χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά ως μέρος της γέμισης, σε πολλά περιφερειακά είδη ζυμαρικών με γέμιση κρέατος, όπως: τορτελίνια καθώς και στο παραδοσιακό ρολό κιμά.

Ιαπωνικές ποικιλίες της σκόνης κάρι, περιλαμβάνουν ως συστατικό το μοσχοκάρυδο.

Στις ΗΠΑ είναι γνωστό ως το κύριο μπαχαρικό της κολοκυθόπιτας και συχνά εμφανίζεται στις απλές συνταγές για άλλες χειμερινές κολοκύθες, όπως ψητά κολοκυθάκια βελανίδι.

 

Πηγή: Wikipedia

Related Posts

Leave a comment