Ελληνική Κουζίνα

Ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα (γιαλαντζί)

Ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα (γιαλαντζί)

Μια συνταγή που ήρθε από την Μικρά Ασία και έχει ενσωματωθεί πλήρως στην Ελληνική κουζίνα. Ενα υπέροχο, λαχταριστό πιάτο! Σερβίρονται κρύα ή ζεστά, ανάλογα με τις προτιμήσεις. Στύψτε το φρέσκο χυμό λεμονιού πάνω από τα ντολμαδάκια πριν τα σερβίρετε.

Υλικά που θα χρειαστείτε:

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 ½ φλιτζάνι λευκό ρύζι
2 κουταλιές της σούπας ντοματοπελτέ
2 κουταλιές της σούπας σταφίδες
2 κουταλιές της σούπας κουκουνάρι
1 κουταλιά της σούπας σκόνη κανέλα
1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένη μέντα
1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένο άνηθο
1 κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι
1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
1 βάζο (περίπου 250 γραμμάρια) αμπελόφυλλα, στραγγισμένα και ξεπλυμένα

Εκτέλεση της συνταγής:

Βήμα 1
Ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε ρύζι και ζεστό νερό μέχρι να καλυφθούν. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε μέχρι το ρύζι να μισοψηθεί, για περίπου 10 λεπτά.

Βήμα 2
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον ντοματοπελτέ, τη σταφίδα, το κουκουνάρι, την κανέλα, τα φύλλα μέντας, τον άνηθο, το μπαχάρι και το κύμινο. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.

Βήμα 3
Προετοιμάστε μια μεγάλη κατσαρόλα τοποθετώντας ένα ανεστραμμένο πιάτο στον πάτο. Αυτό προστατεύει τα ντολμαδάκια να μην καούν.

Βήμα 4
Ξεπλύνετε τα αμπελόφυλλα σε ζεστό νερό. Στραγγίστε και κόψτε τυχόν κοτσάνια. Τοποθετήστε περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού από το κρύο μείγμα ρυζιού στο κέντρο ενός φύλλου. Διπλώνουμε στα πλαϊνά και στη συνέχεια τυλίγουμε σε σΕπαναλάβετε με τα υπόλοιπα υλικά.

Βήμα 5
Ρίχνουμε τόσο ζεστό νερό ώστε να φτάσει στον πάτο της πρώτης στρώσης από ντολμαδάκια. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 30 με 45 λεπτά. Ελέγχετε συχνά τη στάθμη του νερού και προσθέτετε όσο χρειάζεται.

Καλή όρεξη!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *