Ελληνική Κουζίνα

Πικάντικο σπανακόρυζο με μέντα

Πικάντικο σπανακόρυζο με μέντα

Μήπως το κλασικό σπανακόρυζο δεν είναι το αγαπημένο σου πιάτο; Τότε ίσως αυτή η συνταγή σου αλλάξει γνώμη! Με τόνους φρέσκων βοτάνων, αυτή η ελληνική συνταγή μας δίνει ένα απλό πιάτο αλλά με πολύπλοκες γεύσεις! Σερβίρετε ως συνοδευτικό με ψητό κοτόπουλο, αρνί ή στιφάδο, ή μόνο του ως χορτοφαγικό κυρίως πιάτο. Ο συνδυασμός του χυμού λεμονιού και της φέτας είναι κρίσιμα για τη γεύση — μην τα αφήσετε έξω!

Υλικά που θα χρειαστείτε:

¼ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 ½ φλιτζάνι λευκό ρύζι (με μεσαίους κόκκους)
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι κόσερ με μεγάλους, χοντρούς κόκκους
¼ κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 πρέζα πιπέρι καγιέν, ή περισσότερο για γεύση
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες
½ φλιτζάνι συσκευασμένος ψιλοκομμένος φρέσκος άνηθος
½ φλιτζάνι συσκευασμένα ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκιας μέντας
1 κιλό κατεψυγμένο ψιλοκομμένο σπανάκι, ξεπαγωμένο και στυμμένο
2 ¾ φλιτζάνια κρύο νερό, ή περισσότερο όσο χρειάζεται
Περισσότερο αλάτι κόσερ για γεύση, ανάλογα με τα γούστα σας

Για το σερβίρισμα:

3 μέτρια λεμόνια, κομμένα στη μέση
¾ φλιτζάνι θρυμματισμένη φέτα
2 κουταλιές της σούπας κόκκινα κρεμμύδια τουρσί
1 πρέζα νιφάδες τσίλι ή περισσότερο για γεύση (Προαιρετικά)
1 κουταλάκι της σούπας ελαιόλαδο (για ράντισμα από πάνω)

Εκτέλεση συνταγής:

Βήμα 1
Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε το ρύζι και ανακατέψτε μέχρι να αλειφθεί κάθε κόκκος με λάδι και να ακούσετε να αρχίσει να τσιτσιρίζει. Προσθέστε 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι, πιπέρι, καγιέν και φρέσκο κρεμμυδάκι και μαγειρέψτε για περίπου 1 λεπτό.

Βήμα 2
Προσθέστε άνηθο, δυόσμο, σπανάκι και 2 3/4 φλιτζάνια νερό. Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν καλά και αφήνουμε να σιγοβράσει.

Βήμα 3
Σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει το ρύζι, για περίπου 25 λεπτά. Εάν το ρύζι δεν είναι έτοιμο στα 25 λεπτά, προσθέστε ακόμα λίγο νερό, καλύψτε και συνεχίστε το μαγείρεμα μέχρι να γίνει.

Βήμα 4
Ξεσκεπάζουμε και ανακατεύουμε καλά. Καλύψτε ξανά και αφήστε το να καθίσει για περίπου 5 λεπτά. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε κι άλλο αλάτι αν χρειάζεται.

Βήμα 5
Μοιράστε το μείγμα ρυζιού ομοιόμορφα σε έξι μπολ. Στύψτε ½ λεμόνι πάνω από κάθε μερίδα, στη συνέχεια προσθέστε τυρί φέτα, τα κρεμμύδια τουρσί, τα φύλλα μέντας, τις νιφάδες τσίλι και λίγο ελαιόλαδο.

Καλή όρεξη!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *