Υγεία & Ομορφιά

Πρέπει να παίρνετε βοήθημα για τον ύπνο;

Πρέπει να παίρνετε βοήθημα για τον ύπνο

Πολλά προϊόντα (χωρίς ιατρική συνταγή) υποστηρίζουν ότι βοηθούν στον ύπνο, αλλά δεν αποτελούν μακροπρόθεσμη θεραπεία.

Πηγή: Dr. Grace Guerrier, ιατρός Εσωτερικής Ιατρικής στην Κλινική Geisinger’s Berwick.

Όταν δεν ξεκουράζεστε αρκετά, μπορεί να έχετε μια δύσκολη επόμενη μέρα. Εάν αισθάνεστε έλλειψη ύπνου, μπορεί να είναι δελεαστικό να αναζητήσετε τη βοήθεια ενός “βοηθήματος”. Αλλά, μιλώντας με το γιατρό σας και κάνοντας μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής, μπορείτε να εστιάσετε στο να αποκτήσετε τον καλύτερο δυνατό ύπνο.

Γνωρίστε τα βοηθήματα/συμπληρώματα ύπνου

Τα μη συνταγογραφούμενα βοηθήματα ύπνου ή συμπληρώματα διατίθενται στο εμπόριο και βοηθούν στην περιστασιακή αϋπνία. Διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή στα περισσότερα καταστήματα και ηλεκτρονικά ή με ιατρική συνταγή.

Λειτουργούν με μερικούς διαφορετικούς τρόπους. Μερικοί χρησιμοποιούν συστατικά που σας βοηθούν να αισθάνεστε χαλαροί και υπνηλία. Άλλα επηρεάζουν το τμήμα του εγκεφάλου σας που είναι υπεύθυνο για να σας κρατά σε εγρήγορση.

Τα συμπληρώματα ύπνου διατίθενται σε μερικές διαφορετικές μορφές, όπως:

Κάψουλες
Ταμπλέτες
Gummies
Υγρό
Τσάι

Κάποια ισχυρίζονται ότι προσφέρουν την καλύτερη βραδινή ξεκούραση που είχατε ποτέ. Αυτό που δεν σας λένε, ωστόσο, είναι ότι δεν έχουν εγκριθεί από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ή την Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου για τη θεραπεία της αϋπνίας. Αυτό σημαίνει ότι αν δυσκολεύεστε να ξεκουραστείτε, ένα συμπλήρωμα ύπνου μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή.

Οι δημοφιλείς ποικιλίες περιλαμβάνουν:

Διφαινυδραμίνη. Η διφαινυδραμίνη, που χρησιμοποιείται συνήθως ως φάρμακο κατά του κνησμού και της αλλεργίας, χρησιμοποιείται επίσης ως βοήθημα ύπνου. Σας κάνει να νιώθετε χαλάρωση και υπνηλία.

Ηλεκτρική δοξυλαμίνη. Αυτό το βοήθημα ύπνου λειτουργεί με νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλό σας για να προκαλέσει υπνηλία.

Μελατονίνη. Αυτή η ορμόνη ρυθμίζει τον κύκλο ύπνου-εγρήγορσης. Σε κατάλληλες δόσεις, η μελατονίνη μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε λίγο πιο γρήγορα. Εάν ο κιρκάδιος ρυθμός σας είναι διαταραγμένος, όπως λόγω jet lag, η μελατονίνη μπορεί να σας βοηθήσει να επιστρέψετε σε ένα κανονικό πρόγραμμα.

Προσοχή όμως για παρενέργειες

Τα βοηθήματα ύπνου έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν παρενέργειες, όπως:

Αναπήδηση αϋπνίας. Μπορεί να ακούγεται αντιφατικό, αλλά η χρήση ενός βοηθήματος ύπνου μπορεί να σας δυσκολέψει τον ύπνο στο μέλλον.
Αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα. Τα βοηθήματα ύπνου και άλλα φάρμακα που παίρνετε μπορούν να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους. Άλλη σκέψη; Πιθανές αλληλεπιδράσεις τροφίμων και φαρμάκων.
Κούραση της επόμενης μέρας. Η χρήση βοηθημάτων ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε ανησυχία της επόμενης ημέρας ή σε φαινόμενο «hangover».
Αυξημένη ανοχή. Η ανοχή σας στα συμπληρώματα ύπνου αλλάζει με την πάροδο του χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι όσο περισσότερο τα παίρνετε, τόσο λιγότερο αποτελεσματικά γίνονται.

Απευθυνθείτε στον γιατρό σας

Αντί να αγοράσετε ένα συμπλήρωμα ύπνου, μιλήστε με τον γιατρό σας. Μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν ειδικό στην ιατρική του ύπνου, ο οποίος μπορεί να σας προτείνει μια μελέτη ύπνου ή άλλες εξετάσεις για να προσδιορίσετε εάν έχετε διαταραχή ύπνου.

Ή μπορεί να σας προσφέρουν προτάσεις για να σας βοηθήσουν να κοιμάστε καλύτερα, όπως:

Εξάσκηση στον διαλογισμό
Χρήση μηχανής λευκού θορύβου
Διατηρώντας ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου
Δημιουργία ενός χαλαρωτικού περιβάλλοντος ύπνου
Αποφυγή καφεΐνης τέσσερις έως έξι ώρες πριν τον ύπνο
Περιορισμός της διάρκειας του ύπνου κατά τη διάρκεια της ημέρας
Άφησε το smartphone ή το tablet μία ώρα πριν τον ύπνο