Τούρκικη Κουζίνα

Τούρκικη πίτσα λαχματζούν

Τούρκικη πίτσα λαχματζούν

Η τούρκικη πίτσα λαχματζούν είναι μια πίτσα τουρκικού στιλ, ένα τούρκικο επίπεδο ψωμί σε στρώσεις. Εμποτισμένη με φρέσκια σάλτσα που αποτελείται από ντομάτες, γλυκές πιπεριές και κιμά αρνιού μαγειρεμένο με μια γευστική επιλογή μεσογειακών μπαχαρικών. Συνήθως γαρνίρεται με φρέσκια σαλάτα και κρεμώδη σάλτσα σκόρδου ή/και μια καυτερή σάλτσα. Είναι ένα πραγματικά ελαφρύ γεύμα, αλλά χορταστικό και γευστικό!

Υλικά που θα χρειαστείτε

Για τη σάλτσα αρνιού:

1 κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένο σκόρδο

1 κίτρινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

3 κουταλιές ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό

½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό

2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο

½ κουταλάκι του γλυκού πάπρικα

½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο

½ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κόλιανδρο

½ φλιτζάνι πράσινη πιπεριά, κομμένη σε κύβους

½ φλιτζάνι κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε κύβους

½ λεμόνι, χυμό

4 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο

4 ντομάτες μεσαίου μεγέθους, κομμένες στη μέση

1 κιλό άπαχο αρνί

6 κουταλιές διπλή συμπυκνωμένη πάστα ντομάτας

1 πρέζα πιπέρι καγιέν για γεύση

1 πρέζα αλάτι

Για τη ζύμη:

3 ¼ κουταλάκια του γλυκού ενεργή ξηρή μαγιά

½ κουταλάκι του γλυκού λευκή ζάχαρη

1 φλιτζάνι ζεστό νερό (45 βαθμοί C)

5 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι

¼ φλιτζάνι φυτικό λάδι

½ φλιτζάνι νερό

Για τη σάλτσα σκόρδου:

1 φλιτζάνι απλό γιαούρτι

½ κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό

¼ κουταλάκι του γλυκού σκόρδο

1 αλάτι και αλεσμένο μαύρο πιπέρι

Για τη γαρνιτούρα:

1 φλιτζάνι τεμαχισμένο πράσινο λάχανο

1 φλιτζάνι τεμαχισμένο κόκκινο λάχανο

 

Εκτέλεση συνταγής

Βήμα 1

Ζεσταίνετε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια-υψηλή φωτιά. Συνδυάστε το σκόρδο, το κρεμμύδι, το βασιλικό, το μαϊντανό, τη μέντα, την πάπρικα, το κύμινο, το κόλιανδρο, τις πιπεριές (κομμένες σε κύβους), το χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο σε έναν επεξεργαστή τροφίμων. Χτυπήστε τα λαχανικά μέχρι να ψιλοκοπούν. Προσθέστε τις κομμένες ντομάτες και χτυπήστε τις έως ότου το μείγμα γίνει παχύρρευστος πουρές.

Βήμα 2

Τοποθετήστε το αρνί στο προθερμασμένο τηγάνι και μειώστε τη θερμότητα στη μέση. Προσθέστε τον πουρέ και την πάστα ντομάτας και ανακατέψτε καλά. Μαγειρέψτε και ανακατέψτε μέχρι να ψηθεί το αρνί, για 10 έως 15 λεπτά. Ανακατέψτε το πιπέρι καγιέν και το αλάτι για γεύση. Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα ρηχό ταψί για να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Καλύψτε με πλαστικό περιτύλιγμα και ψύξτε το όλη τη νύχτα.

Βήμα 3

Διαλύστε τη μαγιά και τη ζάχαρη σε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό. Συνδυάστε το αλεύρι και το αλάτι σε ένα μπολ ανάδευσης και ανακατέψτε καλά. Προσθέστε το φυτικό λάδι και 1/2 φλιτζάνι νερό στο μείγμα ζύμης και ρίξτε το πάνω από το αλεύρι. Χρησιμοποιήστε τα χέρια σας για να αναμίξετε τη ζύμη. Τοποθετήστε τη ζύμη σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώστε μέχρι να γίνει ομαλή και ελαστική, για περίπου 8 λεπτά.

Βήμα 4

Διαμορφώστε τη ζύμη σε μια μπάλα και μεταφέρετέ την σε ένα λαδωμένο μπολ. Καλύψτε με μια βρεγμένη πετσέτα και αφήστε το να φουσκώσει, σε ένα ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, για περίπου 1 ώρα. Αφαιρέστε τη σάλτσα αρνιού από το ψυγείο και αφήστε την έξω, μέχρι να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου. Προετοιμάστε τη σάλτσα σκόρδου: συνδυάστε γιαούρτι, μαϊντανό, θρυμματισμένο σκόρδο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε καλά και αφήστε τη στην άκρη.

Βήμα 5

Χτυπήστε ελαφρά τη ζύμη. Μεταφέρετέ την σε αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και κόψτε τη ζύμη σε 10 μερίδες. Διαμορφώστε κάθε μερίδα σε μία μπάλα. Ισιώστε κάθε μπάλα με το χέρι σας. Χρησιμοποιήστε έναν πλάστη για απλώσετε κάθε κομμάτι σε κύκλο 25 εκατοστών. Η ζύμη πρέπει να είναι λεπτή, σαν κρέπα. Τοποθετήστε σε αντικολλητικό φύλλο.

Βήμα 6

Προθερμάνετε το φούρνο στους 260 βαθμούς C.

Βήμα 7

Ανακατέψτε τη σάλτσα αρνιού και στη συνέχεια απλώστε τη με ένα κουτάλι πάνω στη ζύμη. Απλώστε λίγη μόνο σάλτσα στις άκρες και πιέστε ελαφρά προς τα κάτω έτσι ώστε να κολλήσει στη ζύμη. Ψήνουμε τις πίτσες σε αντικολλητικά φύλλα, στο χαμηλότερο επίπεδο του φούρνου, έως ότου οι άκρες να αποκτήσουν ανοιχτό καφέ χρώμα, για 8 έως 10 λεπτά.

Βήμα 8

Τοποθετήστε τις σε μια σχάρα για να κρυώσουν. Οι πίτσες μπορούν να αποθηκευτούν σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για τρεις ημέρες ή στον καταψύκτη για τρεις μήνες. Για να θερμάνετε ξανά, τοποθετήστε τις πίτσες σε φούρνο 200 βαθμούς C για 8 λεπτά.

Βήμα 9

Για να ολοκληρώσετε την τούρκικη πίτσα λαχματζούν, προσθέστε από πάνω τη σάλτσα σκόρδου, γεμίστε με το τεμαχισμένο λάχανο και τυλίξτε το.

Καλή όρεξη!

Προετοιμασία: 2 ώρες

Ψήσιμο/μαγείρεμα: 20 λεπτά

Μερίδες: 10

Στοιχεία για τη διατροφή

Ανά μερίδα:

479,8 θερμίδες, πρωτεΐνη 17,2 g, υδατάνθρακες 57,6 g, λίπος 20,1 g, χοληστερόλη 34,6 mg, νάτριο 571,5 mg.

Αν σας άρεσε αυτή η τούρκικη συνταγή, δείτε επίσης και τη συνταγή για τούρκικες μπουλέττες μαντί!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *