Τούρκικη Κουζίνα

Τούρκικος μπακλαβάς

Τούρκικος μπακλαβάς

Αυτός ο Τούρκικος μπακλαβάς είναι ο παραδοσιακός και αυθεντικός με φυστίκια και καρύδια! Μια εξαιρετική τούρκικη συνταγή για γλυκό, ιδανική για να την προσφέρετε σε οποιονδήποτε καλεσμένο σας! Οι ξηροί καρποί τοποθετούνται σε στρώσεις μεταξύ βουτυρωμένων φύλλων ζύμης και ψήνονται σε αυτήν την τραγανή, λεπτή λιχουδιά κορεσμένη με ένα σιρόπι με ανθόνερο.

Υλικά που θα χρειαστείτε

¾ φλιτζάνι λευκή ζάχαρη

2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα

½ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλα

2 φλιτζάνια αλατισμένα καβουρδισμένα φιστίκια, ψιλοκομμένα

2 φλιτζάνια αλατισμένα ψημένα καρύδια, ψιλοκομμένα

1 συσκευασία κατεψυγμένων φύλλων ζύμης, αποψυγμένα

1 φλιτζάνι βούτυρο, λιωμένο

1 ½ φλιτζάνι νερό

1 φλιτζάνι μέλι

1 λεμόνι, χυμό

1 κουταλιά της σούπας ανθόνερο

Εκτέλεση συνταγής

Βήμα 1

Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς C. Τοποθετήστε ένα αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί 23×33 εκατοστά.

Βήμα 2

Ανακατέψτε 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη, κανέλα και σκελίδες σε ένα μικρό μπολ. Ανακατέψτε τα φιστίκια και τα καρύδια σε ένα ξεχωριστό μπολ.

Βήμα 3

Ξετυλίξτε τα φύλλα σε μια υγρή πετσέτα πάνω σε μια σανίδα κοπής και καλύψτε με μια δεύτερη υγρή πετσέτα για να μην στεγνώσουν. Αλείψτε το αντικολλητικό χαρτί με λιωμένο βούτυρο και τοποθετήστε 1 φύλλο στην κορυφή. Αλείψτε το φύλλο με βούτυρο και στρώστε ένα άλλο φύλλο στην κορυφή. Συνεχίστε τη στρώση μέχρι να χρησιμοποιήσετε περίπου το 1/3 τψν φύλλων, αλείφοντας βούτυρο μεταξύ κάθε στρώσης. Απλώστε το 1/2 μείγματος ζάχαρης και ξηρών καρπών στην κορυφή.

Βήμα 4

Συνεχίστε να επιστρώνετε ένα άλλο 1/3 των φύλλων χρησιμοποιώντας την ίδια μέθοδο. Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη ζάχαρη και τα καρύδια. Τοποθετήστε το υπόλοιπο 1/3 των φύλλων και αλείψτε το πάνω μέρος με βούτυρο. Διπλώστε πάνω από οποιαδήποτε προεξοχή ζύμη φυλλώματος και αλείψτε με βούτυρο για να σφραγίσετε τις άκρες.

Βήμα 5

Κόψτε κάθετα στη ζύμη, και στη συνέχεια διαγώνια για να σχηματίσετε διαμάντια 5 εκατοστών.

Βήμα 6

Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσουν και να τραγανίσουν, 30 έως 35 λεπτά.

Βήμα 7

Εν τω μεταξύ, φτιάξτε το σιρόπι. Συνδυάστε το νερό, το υπόλοιπο 1/4 φλιτζάνι ζάχαρη, το μέλι, το χυμό λεμονιού και το ανθόνερο σε μια μικρή κατσαρόλα. Αφήστε να βράσει, μειώστε τη θερμοκρασία και σιγοβράστε για 20 λεπτά. Αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει μέχρι να τελειώσει το ψήσιμο του μπακλαβά.

Βήμα 8

Αδειάστε αμέσως το ζεστό σιρόπι πάνω από τον μπακλαβά και αφήστε το να καθίσει μέχρι να απορροφηθεί πλήρως το σιρόπι, από 4 ώρες έως μια νύχτα. Κόψτε σε κομμάτια διαμαντιών ακολουθώντας τις γραμμές που έγιναν πριν το ψήσιμο. Σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου.

Καλή όρεξη!

Προετοιμασία: 30 λεπτά

Ψήσιμο/μαγείρεμα: 30 λεπτά

Μερίδες: 24

Στοιχεία για τη διατροφή

Ανά μερίδα:

304,9 θερμίδες, πρωτεΐνη 5 g, υδατάνθρακες 32,3 g, λίπος 18,9 g, χοληστερόλη 20,3 mg, νάτριο 189.8 mg.

Αν σας άρεσε αυτή η τούρκικη συνταγή, δείτε επίσης και τη συνταγή για σούπα με καρύδια!