Υγεία & Ομορφιά

Τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Συμβουλές για να διατηρήσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα υγιές όλο το χρόνο.

Πηγή: Janet Milner, RDN

Ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα είναι ένας τρόπος για να προστατεύσετε το σώμα σας από το να αρρωστήσει. Όσο ισχυρότερο είναι, τόσο καλύτερα μπορεί να καταπολεμήσει τους ιούς.

Για να το πετύχετε αυτό είναι βασικό το να εστιάσετε σε τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και σε υγιεινές συνήθειες που θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε δυνατότεροι από τα μικρόβια.

Εστιάστε στην ισορροπία

Για να διατηρήσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα υγιές όλο το χρόνο, εστιάστε σε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, επαρκή ύπνο και στη διαχείριση του στρες.

Πέντε έως επτά μερίδες λαχανικών και φρούτων καθημερινά σας βοηθούν για να λαμβάνετε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία του ανοσοποιητικού σας. Η ιδέα MyPlate της ομοσπονδιακής κυβέρνησης προτείνει να γεμίσετε το μισό πιάτο σας με μη αμυλούχα λαχανικά.

Θρεπτικά συστατικά για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού σας συστήματος

Σε μια ισορροπημένη διατροφή που υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, θα θέλετε να συμπεριλάβετε ορισμένα βασικά θρεπτικά συστατικά, τα οποία μπορούν όλα να βρεθούν σε μια ποικιλία τροφών.

Αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορούν να βοηθήσουν να δώσουν ώθηση στο ανοσοποιητικό σας σύστημα:

  • Η βήτα καροτίνη βρίσκεται σε φυτικές τροφές όπως οι γλυκοπατάτες, το σπανάκι, τα καρότα, το μάνγκο, το μπρόκολο και οι ντομάτες.
  • Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C περιλαμβάνουν τα εσπεριδοειδή, τα μούρα, τα πεπόνια, τις ντομάτες, τις πιπεριές και το μπρόκολο.
  • Η βιταμίνη D βρίσκεται στα λιπαρά ψάρια και τα αυγά. Το γάλα και οι 100% χυμοί που είναι ενισχυμένοι με βιταμίνη D είναι επίσης πηγές αυτής της σημαντικής θρεπτικής ουσίας.
  • Ο ψευδάργυρος τείνει να απορροφάται καλύτερα από ζωικές πηγές όπως το βόειο κρέας και τα θαλασσινά, αλλά βρίσκεται επίσης σε χορτοφαγικές πηγές όπως το φύτρο σιταριού, τα φασόλια, οι ξηροί καρποί και το τόφου.
  • Τα προβιοτικά είναι «καλά» βακτήρια που προάγουν την υγεία. Τα καλλιεργημένα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γιαούρτι και τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το kimchi όλα καλές πηγές προβιοτικών.
  • Η πρωτεΐνη προέρχεται τόσο από ζωικές όσο και από φυτικές πηγές, όπως το γάλα, το γιαούρτι, τα αυγά, το βοδινό κρέας, το κοτόπουλο, τα θαλασσινά, τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους, τα φασόλια και τις φακές.

Είναι καλό να πλένετε τα προϊόντα πριν τα φάτε ή να τα χρησιμοποιήσετε σε συνταγές και να καθαρίσετε την περιοχή προετοιμασίας των γευμάτων σας πριν και μετά τη χρήση. Σε συνδυασμό με την καλή υγιεινή και το πλύσιμο των χεριών, μπορείτε να αποτρέψετε την εξάπλωση των μικροβίων.

Τι γίνεται με τα φυτικά συμπληρώματα και τις βιταμίνες;

Πολλά φυτικά σκευάσματα κυκλοφορούν στην αγορά με σκοπό να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των αναπνευστικών ασθενειών ή να συντομεύσουν τη διάρκειά τους, αλλά συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν πάρετε συμπληρώματα ή φάρμακα. Καμία τροφή ή συμπλήρωμα δεν μπορούν να αποτρέψουν την ασθένεια από μόνα τους.

Η βιταμίνη C πιστεύεται ευρέως ότι προλαμβάνει ή μειώνει τη διάρκεια ασθενειών όπως το κοινό κρυολόγημα. Αλλά η Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας λέει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η βιταμίνη C, ακόμη και σε υψηλές δόσεις, θα εμποδίσει τη μόλυνση από τον νέο κορωνοϊό που προκαλεί ο COVID-19. Στην πραγματικότητα, λένε ότι «υψηλές δόσεις μπορεί να προκαλέσουν πολλές παρενέργειες, όπως ναυτία, κράμπες και αυξημένο κίνδυνο πέτρας στα νεφρά».

Είναι καλύτερο να λαμβάνετε τη βιταμίνη C μέσω τροφών πλούσιες σε αυτήν. Οι τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C περιλαμβάνουν:

  • Πορτοκάλια
  • Μπρόκολο
  • Λάχανο
  • Μούρα
  • πεπόνια
  • πιπεριές
  • Ντομάτες

Τα προβιοτικά είναι διαθέσιμα και σε μορφή συμπληρώματος, αλλά μην τα παίρνετε εάν έχετε καταπονημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Φυσικά πέρα από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος, η σωστή διατροφή υποστηρίζει και όλα τα άλλα συστήματα του σώματός σας – καθώς μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος και να αισθανθείτε καλά.