Διάφορα

Φοινικέλαιο

Φοινικέλαιο

Το φοινικέλαιο είναι ένα φυτικό έλαιο υψηλής θρεπτικής αξίας που προέρχεται από το μεσοκάρπιο των φρούτων ελαιοφοίνικων. Δίχως επιπρόσθετες επεξεργασίες, το φοινικέλαιο έχει αρχικά ένα κοκκινωπό χρώμα το οποίο οφείλεται στη μεγάλη περιεκτικότητα σε βήτα-καροτίνη που έχει.

Δεν θα πρέπει να συγχέεται με το φοινικοπυρηνέλαιο που εξάγεται από τον πυρήνα των ίδιων φρούτων ή το κοκοφοινικέλαιο που προέρχεται από τον πυρήνα του κοκοφοίνικα. Διαφέρουν τόσο στο χρώμα όσα και στα κορεσμένα λιπαρά.

Το φοινικέλαιο έχει 49% κορεσμένα λιπαρά, ενώ το φοινικοπυρηνέλαιο και το έλαιο καρύδας έχουν 81% και 86% κορεσμένα λίπη, αντίστοιχα.

Ωστόσο, από το ακατέργαστο κόκκινο φοινικέλαιο κατόπιν επεξεργασίας και αφαίρεσης των οσμών, αποχρωματίζεται και εξάγεται το RBD φοινικέλαιο. Συνεπώς το τελικό, επεξεργασμένο φοινικέλαιο δεν περιέχει καροτενοειδή.

Η θρεπτική αξία του φοινικέλαιου

Θρεπτική αξία ανά 100γρ.ΦοινικέλαιοΕλαιόλαδοΈλαιο Καρύδας
Κορεσμένα49.3g13,8g86,5g
Μονοακόρεστα37g73g5,8g
Πολυακόρεστα9.3g10,5g1,8g
ω-3 λιπαρά200mg761mg
ω-6 λιπαρά9100mg9763mg1800mg

Πηγή: USDA Food Composition Database

Καθώς, λοιπόν, το φοινικέλαιο είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά – τα οποία είναι άμεσα συνδεδεμένα με τις καρδιαγγειακές παθήσεις – ολοένα και περισσότερες βιομηχανίες αποφασίζουν να σταματήσουν τη χρήση του στην παρασκευή τροφίμων.

Παρ’ όλα αυτά, το φοινικέλαιο δεν αυξάνει τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης (LDL).

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής υποστηρίζει ότι η σύνθεση του φοινικελαίου μοιάζει περισσότερο με εκείνη του ζωικού λίπους παρά με τη σύνθεση του φυτικού ελαίου. Αυτό διότι περιέχει κορεσμένο λίπος σε ποσοστό περίπου 49%. Περιέχει, επίσης και υψηλό ποσοστό (37%) του μονοακόρεστου ελαϊκού οξέους.