Χταποδοκεφτέδες Καλύμνου

Χταποδοκεφτέδες Καλύμνου

Χταποδοκεφτέδες Καλύμνου

Η Κάλυμνος  με τον μεγαλύτερο στόλο αλιευτικών σκαφών του Αιγαίου που ξεπερνά τα 350 σκάφη, έχει να περηφανεύεται για τους πολλούς και εκλεκτούς θαλασσινούς μεζέδες της. Δυο απ’ αυτούς παρασκευάζονται από χταπόδι, οι χταποδοκεφτέδες και ο λολός. Είναι ο αγαπημένος παραδοσιακός  ουζομεζές της Καλύμνου. Το χταπόδι κοβόταν με δυό μαχαίρια σε κιμά (κιτισμένο)  -τώρα μπαίνει στο μπλέντερ- και μετά αναμειγνύεται με τα κρεμμυδάκια, την ψύχα του ψωμιού, σκόρδο, θρίμπη, αλάτι, πιπέρι και αλεύρι για το ελαφρό πανάρισμα.

Οι χταποδοκεφτέδες είναι ίσως ο πλέον εμβληματικός ουζομεζές της Καλύμνου.

Το χταποδάκι κόβεται με δύο μαχαίρια σε κιμά (κιτισμένο) – στις μέρες μας συνήθως μπαίνει στο μπλέντερ – και μετά αναμειγνύεται με τα κρεμμυδάκια, την ψίχα του ψωμιού, σκόρδο, θρίμπη, αλάτι, πιπέρι και αλεύρι για το ελαφρό πανάρισμα.

Οι χταποδοκεφτέδες Καλύμνου απαιτούν την συντροφιά του τσίπουρου ή του ούζου.

 

Τι θα χρειαστείτε

1 κιλό χταπόδι φρέσκο ή κατεψυγμένο πολύ καλά πλυμένο και πολτοποιημένο στο μπλέντερ

200 γραμμάρια ψίχα ψωμιού τριμμένη

100 ml κόκκινο κρασί

2 κουταλιές της σούπας ξύδι

2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1 κουταλιά της σούπας ρίγανη

ελάχιστο αλάτι

αλεύρι για το πανάρισμα

μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Εκτέλεση συνταγής

Βήμα 1

Τοποθετείς το πολτοποιημένο χταπόδι σε σουρωτήρι να στραγγίξει τα υγρά του.

 

Βήμα 2

Μουσκεύεις το ψωμί στο κρασί και το ξύδι.

 

Βήμα 3

Το στύβεις πολύ καλά και το βάζεις σε ένα μπωλ μαζί με το χταπόδι.

 

Βήμα 4

Προσθέτεις τα κρεμμύδια, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι, αν είναι το μείγμα αραιό προσθέτεις μια κουταλιά αλεύρι.

 

Βήμα 5

Πλάθεις τους κεφτέδες και τους αλευρώνεις.

 

Βήμα 6

Τηγανίζεις σε καυτό λάδι να ροδίσουν και βγάζεις σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν. Έτοιμοι οι χταποδοκεφτέδες Καλύμνου!

 

Καλή όρεξη!

 

Πηγή: www.miam.gr

 

 

 

Μάθετε για τα χρήσιμα συστατικά αλατιού

Επισκεφτείτε το electrika.gr για να βρείτε λάμπες led

Leave a comment