Αν ψάχνετε για ένα αυθεντικό ελληνικό πιάτο, αυτή είναι η πιο κατάλληλη συνταγή! Το γιουβέτσι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα γεύματα των Ελλήνων και από τα πιο διάσημα ελληνικά πιάτα στο εξωτερικό. Συνήθως φτιάχνεται με μοσχαράκι ή αρνάκι, αλλά γίνεται εξ’ ίσου νόστιμο και με κοτόπουλο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι προτιμάτε! Μπορεί να ακούγεται δύσκολο, αλλά η προετοιμασία είναι πολύ λίγη! Το μεγαλύτερο μέρος είναι χρόνος μαγειρέματος!
Υλικά που θα χρειαστείτε:
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1,5 κιλό αρνάκι κομμένο σε κομματάκια
1 κονσέρβα (800 γραμμάρια) ολόκληρες πολτοποιημένες ντομάτες
4 σκελίδες σκόρδο, χοντροκομμένες
½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
Αλάτι και πιπέρι για να γευτείς
½ φλιτζάνι βούτυρο
1/2 κιλό κριθαράκι
3 φλιτζάνια ζεστό νερό
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Βάλτε το κρέας μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές, περίπου για 5 λεπτά. Προσθέστε τις πολτοποιημένες ντομάτες, το σκόρδο, την ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 1 ώρα, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Αφήνουμε στην άκρη.
Βήμα 2
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Βήμα 3
Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα μέτριο τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το κριθαράκι. Σοτάρουμε μέχρι να ροδίσει ελαφρά, για 3 με 5 λεπτά. Μεταφέρετε το κριθαράκι σε ταψί, απλώνοντάς το ομοιόμορφα. Βγάζουμε το κρέας από την κατσαρόλα και το τοποθετούμε πάνω από το κριθαράκι. Περιχύνουμε ομοιόμορφα τη σάλτσα ντομάτας πάνω από το κρέας. Προσθέστε ζεστό νερό. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
Βήμα 4
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να απορροφηθεί όλο το νερό και να μαλακώσει το κριθαράκι, περίπου για 1 ώρα. Εάν το πιάτο στεγνώσει πολύ, προσθέστε περισσότερο νερό κατά το ψήσιμο.
Σημείωση του Μάγειρα:
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μοσχαρίσιο κρέας ή μέρη κοτόπουλου (μπούτια, ή στήθος) αντί για αρνί.
Καλή όρεξη!