Ιαπωνική Κουζίνα

Ιαπωνική ομελέτα ταμαγκογιάκι με μπάλες ρυζιού ονιγκίρι σε δοχείο bento

Ιαπωνική ομελέτα ταμαγκογιάκι με μπάλες ρυζιού ονιγκίρι σε δοχείο bento

Μια παραδοσιακή ιαπωνική συνταγή για ένα νόστιμο μεσημεριανό γεύμα. Το ταμαγκογιάκι είναι ένα είδος ιαπωνικής ομελέτας που φτιάχνεται με το ρολό μεταξύ πολλών στρώσεων τηγανητά χτυπημένα αυγά. Το Onigiri, επίσης γνωστό ως omusubi, nigirimeshi ή μπάλα ρυζιού, είναι ένα ιαπωνικό φαγητό φτιαγμένο από λευκό ρύζι που σχηματίζεται σε τριγωνικά ή κυλινδρικά σχήματα και συχνά τυλίγεται σε φύλλα φυκιού νόρι. Ελαφρώς γλυκό στη γεύση, αυτό το πιάτο αυγών είναι σχετικά εύκολο στην προετοιμασία. Σερβίρεται συχνά για πρωινό ή με σούσι, και είναι πολύ συνηθισμένο να πωλείται σε κουτιά bento.

Υλικά που θα χρειαστείτε:

Για το ονιγίρι:
½ φλιτζάνι άψητο κοντόκοκκο λευκό ρύζι
¾ φλιτζάνι νερό
1 φύλλο φύκια νόρι
2 κουταλάκια του γλυκού νιφάδες παλαμίδας
1 κουταλάκι λευκό σουσάμι
1 κουταλάκι του γλυκού μαύρο σουσάμι

Για τα ταμαγκογιάκι:
2 μεγάλα αυγά
1 κουταλάκι του γλυκού μιρίν (ιαπωνικό γλυκό κρασί)
⅛ κουταλάκι του γλυκού σάλτσα σόγιας ταμάρι
1 κουταλάκι του γλυκού φυτικό λάδι
2 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας
1 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο τζίντζερ
⅛ κουταλάκι του γλυκού πάστα γουασάμπι
¼ φλιτζάνι μπουκετάκια μπρόκολου στον ατμό
½ φλιτζάνι μαγειρεμένοι λοβοί σόγιας edamame με κέλυφος

Εκτέλεση της συνταγής:

Βήμα 1
Ξεπλύνετε το ρύζι με δροσερό νερό μέχρι το νερό να τρέξει καθαρό. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ρύζι και τα 3/4 του φλιτζανιού νερό να βράσουν. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να απορροφηθεί το νερό, περίπου για 15 λεπτά. Αφήστε να κρυώσει, για 10 με 20 λεπτά.

Βήμα 2
Κόψτε το φύλλο νόρι σε δύο λωρίδες 2,5 εκατοστών. Κρατήστε το υπόλοιπο φύλλο για να φτιάξετε ταμαγκογιάκι.

Βήμα 3
Βρέχουμε τα χέρια μας και σχηματίζουμε το κρύο ρύζι σε 4 ίσες μερίδες. Κρατήστε τα χέρια σας υγρά για να μην κολλήσει το ρύζι. Δημιουργήστε μια εσοχή σε μια από τις μερίδες ρυζιού χρησιμοποιώντας τον αντίχειρά σας. Γεμίζουμε την εσοχή με 1 κουταλάκι του γλυκού νιφάδες παλαμίδας. Ρίχνουμε από πάνω άλλη μια μερίδα ρύζι για να κλείσει το ονιγίρι. Πλάθουμε σε οβάλ σχήμα και τυλίγουμε τη μέση με μια λωρίδα νόρι. Φτιάχνουμε άλλο ένα ονιγκίρι με τα υπόλοιπα υλικά. Πασπαλίζουμε από πάνω με λευκό και μαύρο σουσάμι. Τοποθετήστε σε ένα δοχείο Bento.

Βήμα 4
Χτυπήστε μαζί τα αυγά, το μιρίν και 1/8 κουταλάκι του γλυκού tamari μαζί σε ένα μπολ. Χωρίστε τα σε 3 μερίδες. Κόψτε το υπόλοιπο τμήμα του φύλλου νόρι σε τέσσερις λωρίδες 1-1,5 εκατοστού.

Βήμα 5
Ζεσταίνουμε λάδι σε μια μικρή κατσαρόλα ή τετράγωνο τηγάνι για ταμαγκογιάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε το 1/3 του μείγματος των αυγών και μαγειρέψτε μέχρι να σφίξουν σχεδόν, 2 με 3 λεπτά. Αν η ομελέτα είναι πολύ σφιχτή, δεν θα κολλήσει πολύ καλά. Βγάλτε την σε ένα πιάτο. Προσθέστε τις 4 λωρίδες νόρι στο τηγάνι με λίγη απόσταση μεταξύ τους.

Βήμα 6
Μαγειρέψτε άλλο 1/3 της ομελέτας με τον ίδιο τρόπο, αλλά τυλίξτε την προσεκτικά σε ρολό στην κατσαρόλα με το νόρι. Σύρετε την τυλιγμένη ομελέτα στην άκρη της πρώτης ομελέτας. Μαγειρέψτε την τρίτη ομελέτα και τυλίξτε την σε ρολό, σύροντάς την πάνω από τη δεύτερη ομελέτα. Αφήστε να κρυώσει αρκετά ώστε να μπορείτε να τα αγγίξετε, περίπου για 5 λεπτά.

Βήμα 7
Τυλίγουμε όλη την στρωμένη ομελέτα μαζί με το νόρι μέσα. Κόβουμε σε 4 κομμάτια. Τοποθετήστε το στο κουτί bento δίπλα στο ονιγκίρι.

Βήμα 8
Βάλτε 2 κουταλιές της σούπας ταμάρι, τζίντζερ και πάστα wasabi μαζί σε ένα μπολ. Βάλτε το μείγμα σε ένα φορητό δοχείο και στη συνέχεια τοποθετήστε το μέσα στο δοχείο μπέντο. Προσθέστε το μπρόκολο στον ατμό και το edamame.

Καλή όρεξη!