Ιταλική Κουζίνα

Τορόνε (ιταλικό γλυκό με ξηρούς καρπούς και μαντολάτο)

Τορόνε (ιταλικό γλυκό με ξηρούς καρπούς και μαντολάτο)

Μια πολύ καλή και επιτυχημένη ιταλική συνταγή για να φτιάξετε τορόνε. Αυτό το υπέροχο επιδόρπιο με καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς είναι γλυκό, μαστιχωτό και νόστιμο. Το ιταλικό μαντολάτο με ξηρούς καρπούς είναι επίσης απλό στην παρασκευή του. Μια συνταγή πολύ εύκολη, αλλά χρειάζεται λίγη ώρα για να την φτιάξετε – κυρίως να στέκεστε στη κατσαρόλα και να ανακατεύετε. Αλλά αξίζει τον κόπο για αυτό το υπέροχο τελικό προϊόν εκπληκτικής υφής.

Υλικά που θα χρειαστείτε:

2 φύλλα χαρτιού γκοφρέτας (20Χ25 εκατοστά).
1 ⅓ φλιτζάνια μέλι
1 φλιτζάνι ζάχαρη
3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
2 μεγάλα ασπράδια αυγών, σε θερμοκρασία δωματίου
1 πρέζα αλάτι
¼ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1 κουταλιά της σούπας ξύσμα λεμονιού
3 φλιτζάνια καβουρδισμένα αμύγδαλα
1 φλιτζάνι ψητά φιστίκια Αιγίνης

Εκτέλεση της συνταγής:

Βήμα 1
Στρώστε ένα ταψί με πλαστική μεμβράνη, αφήνοντας τα άκρα να κρέμονται από τις πλευρές. Τοποθετήστε 1 φύλλο χαρτί γκοφρέτας στον πάτο του ταψιού. Κρατήστε τα καβουρδισμένα αμύγδαλα και τα φιστίκια Αιγίνης σε ζεστό μέρος μέχρι να τα προσθέσετε στο τέλος. Αυτό διευκολύνει την ανάμειξή τους.

Βήμα 2
Ρίξτε το μέλι σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο. Προσθέστε τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά με μια σπάτουλα, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι το μείγμα να γίνει κοκκώδες, μεταξένιο και λείο, περίπου για 30 λεπτά. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Βήμα 3
Τοποθετήστε τα ασπράδια σε ένα μπλέντερ. Προσθέστε μια πρέζα αλάτι. Χτυπάμε μέχρι τα ασπράδια να σχηματίσουν μαλακές κορυφές, για 3 με 4 λεπτά. Τοποθετήστε ξανά την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Ρίξτε σταδιακά περίπου το ένα τέταρτο από τα χτυπημένα ασπράδια στο μείγμα μελιού/ζάχαρης. Προσθέτουμε ανακατεύοντας συνεχώς τα υπόλοιπα ασπράδια σε 3 ακόμη δόσεις.

Βήμα 4
Συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με μια σπάτουλα μέχρι το μείγμα να γίνει πιο λαμπερό λευκό και μια κορδέλα από το μείγμα να μην ενσωματώνεται αμέσως ξανά στο υπόλοιπο μείγμα και να μείνει άθικτη στην επιφάνεια για λίγο. Αυτό θα διαρκέσει περίπου 40 λεπτά. Μπορείτε να προσθέσετε μερικές σταγόνες από το μείγμα σε ένα μικρό μπολ με παγωμένο νερό για να δοκιμάσετε τη συνοχή. Ιδανικά θα πρέπει να έχει την αίσθηση σαν μαλακός πηλός.

Βήμα 5
Χτυπάμε με σύρμα τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού. Προσθέστε τα καβουρδισμένα αμύγδαλα και τα φιστίκια Αιγίνης και ανακατέψτε να ενσωματωθούν ομοιόμορφα.

Βήμα 6
Μεταφέρετε το μείγμα στο έτοιμο ταψί. Απλώστε όσο καλύτερα μπορείτε με μια καθαρή λαδωμένη σπάτουλα. Στρώνουμε το 2ο φύλλο χαρτιού γκοφρέτας, με γυαλιστερή πλευρά προς τα πάνω. Καλύψτε με πλαστική μεμβράνη και πιέστε προς τα κάτω ομοιόμορφα, σφίγγοντας το μείγμα απαλά αλλά σταθερά. Αφαιρέστε το επάνω στρώμα του πλαστικού.

Βήμα 7
Αφήστε το τορόνε να καθίσει σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να κρυώσει, να σφίξει και να είναι έτοιμο για κοπή, για 1 ή 2 ώρες. Ανασηκώστε το τορόνε από το ταψί με τις άκρες του κάτω στρώματος πλαστικής μεμβράνης. Αναποδογυρίστε και αφαιρέστε το πλαστικό από το κάτω μέρος. Εάν το πλαστικό περιτύλιγμα είναι δύσκολο να αφαιρεθεί από τις άκρες του τορόνε, μπορείτε να κόψετε τις άκρες.

Βήμα 8
Κόψτε το τορόνε σε τετράγωνα 2,5 εκατοστών χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό οδοντωτό μαχαίρι.

Σημείωση του Μάγειρα:
Εάν δεν χρησιμοποιείτε το χαρτί γκοφρέτας (ονομάζεται επίσης βρώσιμο ρυζόχαρτο), μπορείτε απλώς να ψεκάσετε την πλαστική μεμβράνη με φυτικό λάδι.

Καλή όρεξη!