Ιταλική Κουζίνα

Ιταλικά λουκάνικα με σπαγγέτι

Ιταλικά λουκάνικα με σπαγγέτι

Ιταλικά λουκάνικα με σπαγγέτι: Μια ιταλική συνταγή για μια αγαπημένη μέθοδο παρασκευής ιταλικών μακαρονιών με λουκάνικο. Ροδίζοντας πρώτα τα λουκάνικα και μετά μαγειρεύοντάς τα στη σάλτσα σε παρατεταμένη, αργή βράση, το λουκάνικο είναι γεμάτο γεύση και σφιχτό, αλλά τρυφερό – και έχει υφή σχεδόν σαν κεφτεδάκι. Και δεν χρειαζόμαστε σχεδόν καθόλου καρυκεύματα γιατί ο μεγάλος χρόνος μαγειρέματος επιτρέπει στη σάλτσα να εμποτιστεί με όλη την ιδιαίτερη γεύση του λουκάνικου!

Υλικά που θα χρειαστείτε:

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
4 γλυκά ιταλικά λουκάνικα (180 γραμμάρια)
¼ φλιτζάνι λευκό κρασί
1 βάζο (900 γραμμάρια) σάλτσα μαρινάρα
1 ½ φλιτζάνι νερό
1 συσκευασία (½ κιλό) μακαρόνια
½ φλιτζάνι φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο πλατύφυλλο (ιταλικό) μαϊντανό

Εκτέλεση της συνταγής:

Βήμα 1
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Βάλτε τα λουκάνικα στη ζεστή κατσαρόλα. Καλύψτε με ένα καπάκι και μαγειρέψτε μέχρι να ροδίσουν όμορφα και να ψηθούν ελαφρά, περίπου για 5 λεπτά ανά πλευρά. Μπορείτε να αυξήσετε λίγο τη φωτιά αν θέλετε, αλλά φροντίστε να μην καπνίζει το λάδι. Σβήνουμε τη φωτιά και βγάζουμε τα λουκάνικα σε ένα πιάτο να κρυώσουν εντελώς.

Βήμα 2
Όσο κρυώνουν τα λουκάνικα, προσθέτουμε το κρασί στην ίδια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Καθώς φτάνει να σιγοβράσει, βάλτε τα καραμελωμένα κομμάτια στον πάτο ενός τηγανιού με ένα κουτάλι ή μια σπάτουλα. Σιγοβράζουμε μέχρι να μειωθεί περίπου στο μισό, για 1 με 2 λεπτά.

Βήμα 3
Προσθέστε τη σάλτσα μαρινάρας. Ρίξτε νερό στο βάζο με τη σάλτσα ζυμαρικών, σφραγίστε και ανακινήστε για να ξεπλυθεί το βάζο. Ρίξτε αυτό το υγρό στην κατσαρόλα και αφήστε το να σιγοβράσει. Μειώστε τη θερμότητα στο χαμηλό.

Βήμα 4
Κόβουμε κάθε λουκάνικο που έχει κρυώσει σε 4 κομμάτια. Μεταφέρετε το λουκάνικο και τυχόν συσσωρευμένους χυμούς στη σάλτσα που σιγοβράζει. Ανακατεύουμε και αυξάνουμε λίγο τη θερμότητα. Μαγειρέψτε σε ένα απαλό, σταθερό βράσιμο, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, για 1 ώρα. Δοκιμάστε και προσαρμόστε τα καρυκεύματα. Αφαιρέστε περίπου το 1/2 του λίπους από την επιφάνεια και συνεχίστε να μαγειρεύετε μέχρι να μειωθεί και να γίνει παχύρρευστο, περίπου για 30 ακόμη.

Βήμα 5
Εν τω μεταξύ, βάλτε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό να βράσει. Μαγειρέψτε τα μακαρόνια στο βραστό νερό, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν αλ ντέντε, για 10 έως 11 λεπτά. Στραγγίζουμε τα μακαρόνια και τα μεταφέρουμε κατευθείαν στην κατσαρόλα με την καυτερή σάλτσα. Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν καλά. Σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε για 1 λεπτό ώστε τα ζυμαρικά να απορροφήσουν λίγη από τη σάλτσα.

Βήμα 6
Μοιράζετε ομοιόμορφα τα ζυμαρικά σε 4 πιάτα και συμπληρώνετε κάθε μερίδα με 4 κομμάτια λουκάνικου. Πασπαλίζουμε με παρμεζάνα και μαϊντανό.

Σημειώσεις σεφ:
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πικάντικα ή ήπια λουκάνικα. Απλώς βεβαιωθείτε ότι το λουκάνικο που χρησιμοποιείτε έχει αρκετό λίπος ώστε να μπορείτε να το δείτε μέσα από τα περιβλήματα.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 3 κουταλιές της σούπας νερό αναμεμειγμένο με 1 κουταλιά της σούπας ξύδι από λευκό κρασί, στη θέση του κρασιού, αλλά το κρασί προσθέτει πραγματικά καλύτερη γεύση στη σάλτσα.

Εάν η σάλτσα είναι πολύ πηχτή, ρίξτε λίγο ακόμη νερό.

Καλή όρεξη!