Ιταλική Κουζίνα

Ριζότο με γαρίδες ιταλική συνταγή

Ριζότο με γαρίδες ιταλική συνταγή

Ριζότο με γαρίδες ιταλική συνταγή: Το μυστικό για να φτιάξετε ιταλικές γαρίδες με ριζότο είναι να χρησιμοποιήσετε γαρίδες υψηλής ποιότητας και φυσικά τα πιο φρέσκα χτένια που μπορείτε να βρείτε. Μαγειρέψτε τα οστρακοειδή και το ρύζι ξεχωριστά, καθώς το ρύζι χρειάζεται περισσότερο χρόνο. Εάν τα μαγειρέψετε μαζί, τα οστρακοειδή θα ψηθούν πιο γρήγορα και θα μαλακώσουν. Αν προτιμάτε, αντικαταστήστε τις γαρίδες και τα χτένια με καλαμάρι ή μύδια. Δοκιμάστε αυτή την ιταλική συνταγή για ριζότο θαλασσινών και θα ενθουσιαστείτε!

Υλικά που θα χρειαστείτε

Για τις γαρίδες:

3 κουταλιές ελαιόλαδο

3 σκελίδες σκόρδο

250 γραμμάρια χτένια, ωμά

250 γραμμάρια φρέσκες γαρίδες, μεσαίες, ωμές

1 πρέζα αλάτι

1 πρέζα αποξηραμένες νιφάδες κόκκινου πιπεριού

½ φλιτζάνι λευκό κρασί

½ λεμόνι, με τη φλούδα

1 ματσάκι μαϊντανό

Ριζότο:

1 λίτρο ζωμό ψαριού

2 κουταλιές της σούπας βούτυρο

1 κουταλιά της σούπας λάδι

1 κρεμμύδι

1 πακέτο ρύζι

½ φλιτζάνι λευκό κρασί

1 κουταλιά της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Εκτέλεση συνταγής

Βήμα 1

Ζεσταίνουμε 3 κουταλιές ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε σκόρδο, μαγειρέψτε και ανακατέψτε μέχρι να αρχίσει να σιγοβράζει, για περίπου 2 λεπτά. Ανακατέψτε τα χτένια και μαγειρέψτε για 1 λεπτό. Προσθέστε γαρίδες και αλατοπιπερώνετε με αλάτι, πιπέρι και νιφάδες κόκκινου πιπεριού. Μαγειρέψτε σε υψηλή φωτιά μέχρι οι γαρίδες να είναι ροζ, για 3 έως 5 λεπτά.

Βήμα 2

Ρίξτε 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί στο τηγάνι και αφήστε το αλκοόλ να εξατμιστεί. Μαγειρέψτε μέχρι να μειωθεί το υγρό, για 2 έως 3 λεπτά. Αφαιρέστε από τη φωτιά, προσθέστε χυμό λεμονιού και πασπαλίστε με 1/2 του μαϊντανού. Αφαιρέστε το σκόρδο. Καλύψτε το τηγάνι για να τα διατηρήσετε ζεστά.

Βήμα 3

Ρίχνουμε το ζωμό ψαριού σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και σιγοβράζουμε, ανακατεύοντας συνεχώς.

Βήμα 4

Λιώστε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και κρεμμύδι. Μαγειρέψτε μέχρι το κρεμμύδι να είναι μαλακό και ημιδιαφανές, αλλά όχι καφέ, για 3 έως 5 λεπτά. Αυξήστε τη φωτιά από μέτρια προς δυνατή και προσθέστε το ρύζι. Μαγειρεύουμε έως ότου το ρύζι απορροφήσει το λάδι και το βούτυρο, ανακατεύοντας συχνά, για 1 έως 2 λεπτά. Φροντίστε να μην κάψετε το κρεμμύδι. Χαμηλώνουμε τη δυνατή φωτιά εάν το τηγάνι ζεσταθεί πάρα πολύ.

Βήμα 5

Ρίξτε 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί στο τηγάνι και ανακατέψτε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέστε 1 κουταλιά ζωμό ψαριού, ανακατέψτε και μαγειρέψτε μέχρι να το απορροφήσει το ρύζι. Προσθέστε μια άλλη κουτάλα και επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι το ρύζι να είναι μαλακό, για 15 έως 18 λεπτά συνολικά.

Βήμα 6

Προσθέστε τα οστρακοειδή με τους χυμούς τους στο τηγάνι ριζότο, 3 λεπτά πριν από το τέλος του μαγειρέματος. Ανακατέψτε και ολοκληρώστε το μαγείρεμα μαζί, προσθέτοντας ζωμό ψαριού αν χρειαστεί. Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Ανακατέψτε τον υπόλοιπο μαϊντανό και 1 κουταλιά της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Αφήστε το ριζότο να κρυώσει για 2 λεπτά πριν το σερβίρετε.

Καλή όρεξη!

Προετοιμασία: 20 λεπτά

Ψήσιμο/μαγείρεμα: 35 λεπτά

Μερίδες: 4

Στοιχεία για τη διατροφή

Ανά μερίδα:

702,8 θερμίδες, 31 g πρωτεΐνης, 75,2 g υδατάνθρακες, 125 mg χοληστερόλης, 1059,1 mg νατρίου.

Extra tips:  Για να κάνετε πιο νόστιμο το κυρίως πιάτο σας χρησιμοποιήστε ξύσμα λεμονιού, κρεμμύδι ψιλοκομμένο, ζωμό γαρίδας, τριμμένη παρμεζάνα, 100 ml λευκό κρασί, ρύζι αρμπόριο (γίνεται εξαιρετικό ρύζι για ριζότο al dente). Για food styling κρατήστε τα κελύφη γαρίδας, εμπλουτίστε με παρμεζάνα τριμμένη, κρεμμύδι κομμένο, αρκετή ποσότητα του ζωμού (ζωμος γαριδας) και διακοσμήστε με φύλλο κρούστας. Για επιδόρπιο, αν δεν ακολουθείτε κάποια ειδική διατροφή, συνδυάστε με γλυκα ψυγειου και γλυκό του κουταλιού σταφύλι.


Αν σας άρεσε αυτή η ιταλική συνταγή, τότε δοκιμάστε επίσης τη συνταγή για Bucatini Cacio e Pepe

Στείλε μας τη συνταγη σου και μοιράσου την έμπνευση με όλους!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *