Φιλιππινέζικη Κουζίνα

Κοτόπουλο adobo με γάλα καρύδας

Κοτόπουλο adobo με γάλα καρύδας

Δοκιμάστε αυτή την φιλιππινέζικη συνταγή για κοτόπουλο adobo με γάλα καρύδας. Στις Φιλιππίνες, το adobo είναι ταυτόχρονα μια αγαπημένη τεχνική μαγειρέματος και ένα νόστιμο πιάτο με μαριναρισμένο και κοκκινιστό κρέας. Είναι παρόμοιο με το γαλλικό coq au vin, αλλά με τη δική του γεύση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορα είδη κρέατος ή ψαριού, αλλά το κοτόπουλο είναι το πιο αγαπημένο. Σερβίρουμε με ρύζι στον ατμό ή τηγανητό.

Υλικά που θα χρειαστείτε:

1 ½ φλιτζάνια ξύδι από ζαχαροκάλαμο
1 ½ φλιτζάνι σάλτσα σόγιας
¾ φλιτζάνι βρασμένος καφές
½ φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας λάδι καρύδας
8 μπούτια κοτόπουλου
1 κουταλιά της σούπας σκόρδο χοντροκομμένο
⅓ φλιτζάνι κομματάκια ασκαλώνια
¼ φλιτζάνι ψιλοκομμένο σκόρδο
3 κουταλιές της σούπας ολόκληρους κόκκους μαύρου πιπεριού
6 φύλλα δάφνης
τυρόπανο και κορδόνι κουζίνας
1/4 κιλό φρέσκα μανιτάρια σιτάκε, χωρίς τους μίσχους και κομμένα σε λεπτές φέτες
1/4 κιλό μανιτάρια στρείδια (πλευρότους), κομμένα σε φέτες
1 ½ φλιτζάνι κρέμα καρύδας
2 κουταλιές της σούπας κουρκουμά
2 μέτρια κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

Εκτέλεση της συνταγής:

Βήμα 1
Χτυπάμε μαζί το ξύδι, τη σάλτσα σόγιας, τον καφέ και την καστανή ζάχαρη σε ένα μπολ μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.

Βήμα 2
Ζεσταίνουμε το λάδι καρύδας σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Προσθέστε σε παρτίδες το κοτόπουλο και μαγειρέψτε μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό, περίπου 4 λεπτά από κάθε πλευρά. Μεταφέρετε σε ένα πιάτο.

Βήμα 3
Στραγγίζουμε όλα τα υγρά εκτός από 2 κουταλιές της σούπας από την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να ζεσταθούν. Προσθέστε το ψιλοκομμένο σκόρδο και τηγανίστε το μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό, περίπου για 3 λεπτά. Βγάλτε το σε ένα μικρό μπολ αφήνοντας τα υγρά στην κατσαρόλα. Προσθέστε τα ασκαλώνια και το ψιλοκομμένο σκόρδο. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι τα ασκαλώνια να γίνουν ημιδιαφανή και το σκόρδο να ροδίσει, περίπου για 5 λεπτά.

Βήμα 4
Βάλτε τους κόκκους πιπεριού και τα φύλλα δάφνης σε ένα τετράγωνο τυρόπανο δεμένο με κορδόνι κουζίνας. Βάλτε τα τσιγαρισμένα κομμάτια κοτόπουλου, το μείγμα ξιδιού και τα μπαχαρικά στην κατσαρόλα. Βράζουμε για 1 με 2 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά. Προσθέστε όλα τα μανιτάρια, την κρέμα καρύδας και τον κουρκουμά. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο, 15 με 20 λεπτά ακόμα.

Βήμα 5
Κόψτε τα μπούτια κοτόπουλου στη μέση ή τραβήξτε το κρέας από τα κόκαλα και ψιλοκόψτε. Βγάλτε τα μπαχαρικά και το αποβουτυρωμένο λίπος από τη σάλτσα. Ξαναβάλτε το κοτόπουλο στη σάλτσα. Πασπαλίζουμε με τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το τηγανισμένο σκόρδο.

Καλή όρεξη!